Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
30.9 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΙωαννίνωνΖαγοροχώριαΖαγοροχώρια: Τα top 20 σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε

Ζαγοροχώρια: Τα top 20 σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε

Τα χωριά του Ζαγορίου, κοινώς γνωστά ως Ζαγοροχώρια, είναι παραδοσιακά, γραφικά και πανέμορφα με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που γοητεύουν με την άγρια ομορφιά της φύσης που τα περιβάλλει! Τα χωριά είναι δεκάδες και σε όποιο και να βρεθείτε έχει τη δική του ομορφιά. Ωστόσο εκτός από τα χωριά στην περιοχή υπάρχουν φυσικά αξιοθέατα που από μόνα τους μπορούν να είναι προορισμός! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι δημοφιλή όχι μόνο εκτός των συνόρων των Ιωαννίνων αλλά και της Ελλάδας!

Εδώ συγκεντρώσαμε 20 σημεία στη περιοχή που πρέπει όλοι κάποια στιγμή να επισκεφτούν

1.Το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο, στο Μονοδένδρι (Καθημερινά 09:00-16:00).

- Advertisement -

2.Τα 40.000 είδη της καθηµερινής ζωής του Ζαγορίου στο Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη, στους Κήπους.

3.Τo αντίγραφo της Ελληνικής Χάρτας του Ρήγα Φεραίου (από τα συνολικά 13 σωζόµενα) στη βιβλιοθήκη της Πασχάλειου Σχολής στο Καπέσοβο.

4.Τα 1.300 περίπου διαφορετικά είδη φαρµακευτικών φυτών και βοτάνων στο Μουσείο Φυσική Ιστορίας Λαζαρίδη (Χλωρίδας και Πανίδας) στο Κουκούλι.

5.Η Μονή Ρογκοβού (11ος αι.) έξω από το Τσεπέλοβο µε το επιχρυσωµένο ξυλόγλυπτο τέµπλο και τις τοιχογραφίες του 1765.

6.Η Παναγία Σπηλιώτισσα, σκαρφαλωµένη σε βράχια µεταξύ Αρίστης και Πάπιγκου, κοντά στις όχθες του Βοϊδοµάτη. Παρατηρήστε το ξυλόγλυπτο τέµπλο και την άριστη τεχνική!

7.Να δείτε τις φυσικές κολυµπήθρες (ή «οβίρες») στο φαράγγι που δηµιουργεί το στένεµα του ρέµατος Ρογκοβού, 500 µ. από το Μικρό Πάπιγκο. Σε 2′ ακολουθώντας το µονοπάτι θα συναντήσετε τις πρώτες. Στις φυσικές «πισίνες» που δηµιουργούνται µε κρύο, τρεχούµενο νερό, οι ντόπιοι κάνουν το καλοκαίρι µπάνιο.

Κολυμπήθρες

8.Τα πάνω από 100 γεφύρια της περιοχής. Από τα πιο σηµαντικά αυτά του Πλακίδα (ή Καλογερικό) το µοναδικό τρίτοξο, κοντά στους Κήπους, και του Νούτσου (ή Κόκκορη), στο Κουκούλι.

Το γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα

9.Από την κορυφή του Προφήτη Ηλία στο χωριό Δεµάτι απολαύστε τη θέα προς το ανατολικό Ζαγορίου και την κοιλάδα του ποταµού Αράχθου.

10.Η καµαρωτή πύλη, τα πέτρινα κτίσµατα, τα καλοκτισµένα κελιά, το πηγάδι και η καταπακτή στη Μονή της Αγίας Παρασκευής (1412) στο Μονοδένδρι, που είναι γαντζωµένη στο χείλος του γκρεµού της χαράδρας του Βίκου.

11.Τα 1.200 πέτρινα σκαλιά στο Βραδέτο. Η περίφηµη «σκάλα» µέχρι το 1970 αποτελούσε τον µοναδικό τρόπο επικοινωνίας µεταξύ του χωριού και του γειτονικού Καπέσοβου. Η διαδροµή διαρκεί 40 λεπτά, ενώ παρόµοιες είναι και αυτή της Βίτσας (την ενώνει µε το Κουκούλι) και εκείνη του Κουκουλίου (το ενώνει µε τους Κήπους).

Η περίφηµη «σκάλα» του Βραδέτου

12.Η περίφηµη «δρακολίµνη» Τύµφης. Σηµαντικές είναι επίσης η αλπική λίµνη Γκίστοβα του Γράµµου, οι αλπικές λίµνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι και η αλπική λίµνη Βερλίγκα στο Περιστέρι. Θα αναρριχηθείτε στην Τύµφη και στη Δρακόλιµνη της Γκαµήλας, ακολουθώντας τα µονοπάτια που ξεκινούν από το ΜικρόΠάπιγκο. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5-3 ώρες για το καταφύγιο της Αστράκας σε υψόµετρο 1.950 µ. Ακολουθείτε το µονοπάτι για 1,5 ώρα περίπου, που θα σας οδηγήσει στη µυθική Δρακόλιµνη.

Δρακολίμνη

13.Με συνολικό µήκος 12 χλµ., µόλις 1.100 µ. στο στενότερο σηµείο και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 µ., τη χαράδρα του Βίκου, που καταλήγει στο χωριό των Κήπων, και δικαίως έχει συγκαταλεχθεί στο βιβλίο Guinness ως «το φαράγγι µε το µικρότερο άνοιγµα και το βαθύτερο στον κόσµο». Επιλέξτε να την απαθανατίσετε είτε από τη Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, από τη θέση Οξιά (στον ίδιο οικισµό), αλλά και από το σηµείο Μπελόη (Βραδέτο). Για τη διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου από το χωριό Μονοδένδρι θα χρειαστούν περίπου 45΄ κατάβασης ως την κοίτη του ποταµού και µετά από τέσσερις ώρες πεζοπορίας στο εσωτερικό του φαραγγιού µπορείτε να ανηφορίσετε για το χωριό Βίκο (περίπου µία ώρα µέχρι την κορυφή).

Φαράγγι Βίκου

14.Επτά χιλιόµετρα µετά το Σκαµνέλι, στο δρόµο προς τον Γυφτόκαµπο, αξίζει µια στάση στο Μπόκοβο. Ένα παλιό µονοπάτι, µήκους 200 µ., οδηγεί στην επιβλητική Χαράδρα του Χάβου.

15.Η «λίµνη µε τα νούφαρα» ή «λίµνη Ζορίκα» στο Γρεβενίτι συνθέτει ένα σκηνικό ασύγκριτης και γαλήνιας οµορφιάς.

Λίμνη Ζορίκα

16.Επτά καλύβια (παλιά σπιτάκια Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων), κονάκια, µαντρί, στρούγκα, κιόσκι, αργαλειό, τυροκοµείο, δασκαλοκάλυβο, εκκλησάκι και άλλα καλύβια συνθέτουν το σκηνικό της Σαρακατσάνικης Στάνης, στη θέση Γυφτόκαµπος. Πρόκειται για υπαίθριο µουσείο, 10 χλµ. από το Σκαµνέλι, που αναπαριστά τον αυθεντικό τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων. (Ανοιχτά, Παρ.Σαβ. & Κυρ. 11:00 – 20:00)

17.Τα µονοπάτια των Ζαγοροχωρίων είναι ιδανικά και για ιππασία στις καταπράσινες περιοχές και τις βραχώδεις πλαγιές της Αστράκας. Εναλλακτικά, για να γνωρίσετε την περιοχή, µπορείτε να επιδοθείτε και σε jeep safari, σε µια εκδροµή off-road µε 4Χ4.

18. Επισκεφτείτε τη Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι. Ένα από τα αρχαιότερα µοναστήρια της Ηπείρου, που τοποθετείται χρονικά στο 1412. Είναι ένα πραγµατικό πέτρινο φρούριο µε µοναδική θέα, στέκει στο χείλος του γκρεµού της Χαράδρας του Βίκου, ενώ ένα γραφικό λιθόστρωτο κατηφορικό καλντερίµι οδηγεί στην είσοδό της.

Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι
Μονή Αγίας Παρασκευής

19.Εάν κάποιος θέλει να περπατήσει τον Βοϊδοµάτη, η πλησιέστερη πρόσβαση είναι από τον οικισµό του Βίκου. Στην είσοδο του χωριού ξεκινάει το µονοπάτι που κατεβαίνει στις πηγές, συνεχίζει ευθεία, αλλά υπάρχει και παράκαµψη που φεύγει αριστερά και κάτω. Και τα δύο µονοπάτια οδηγούν σε πηγές που τροφοδοτούν τον Βοϊδοµάτη. Μετά τη γέφυρα της Αρίστης και µετά τη γέφυρα της Κλειδωνιάς γίνεται διάσχιση του ποταµού µε rafts, σε µια εύκολη διαδροµή ιδανική για αρχάριους.

Βοϊβομάτης

20.Να κάνετε rafting στον Boϊδοµάτη. Η φυσική οµορφιά ανταµείβει τους λάτρεις των extreme sports, ενώ ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη!

Extreme sports Ελλάδα
Rafting στον Βοϊδομάτη

Πηγή: ICONS TRAVELLERS

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,276LikesΚάντε Like
88,297 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ