Πρώην φυλακές που μπορείτε να επισκεφτείτε

Από το διάσημο Αλκατράζ μέχρι το νησί Robbem όπου φυλακίστηκε ο Νέλσον Μαντέλα, πολλές παροπλισμένες πρώην φυλακές μαζί με τις σκοτεινές τους ιστορίες, έχουν μετατραπεί σε αξιοθέατα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών. Ποιες είναι οι 10 πρώην φυλακές που μπορείτε πλέον να επισκεφτείτε;

- Advertisement -

Γνωρίστε το Dark tourism… Μόδα ή νέα τάση στο ταξίδι;

Αλκατράζ, ΗΠΑ

Αλκατράζ, ΗΠΑ

O Ισπανός εξερευνητής Χουάν Μανουέλ ντε Αγιάλα βάφτισε το μέρος “Isla de los Alcatraces” (Νησί των Πελεκάνων), που ίσως να σας θυμίζει περισσότερο μοντέρνο τουριστικό θέρετρο. Ξανασκεφτείτε το. Όσο πλησιάζει ο πύργος με το παρατηρητήριο, τόσο θυμάται κανείς τις σκοτεινές φυλακές ασφαλείας του Αλκατράζ. Οι κρατούμενοι στο Αλκατράζ περιλαμβάνουν τον κακοποιό Αλ Καπόνε, το ληστή τραπεζών Κέλλυ, και πολλούς ακόμα. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν στην ακουστική ξενάγηση σχετικά με την κατάληψη του νησιού από τους Ινδιάνους το 1969-1971, ενώ είναι χρήσιμο να έχουν κάνει κι έρευνα εκ των προτέρων. Σύμφωνα με τον πρώην κρατούμενο Τζιμ Κουίλεν, στις φυλακές, δεν είχες όνομα, αλλά ήσουν ένας αριθμός. Εγώ ήμουν το 586”. Οι φυλακές έκλεισαν το 1963.

Old Melbourne Gaol, Αυστραλία

Old Melbourne Gaol, φυλακή Αυστραλία

Χτίστηκαν στα μέσα του 1800, όταν η αύξηση του Βικτωριανού χρυσού προκάλεσε την αύξηση της εγκληματικότητας. Στις φυλακές Old Melbourne Gaol κρατήθηκαν μικροκακοποιοί, άστεγοι, ψυχικά άρρωστοι και επικίνδυνοι εγκληματίες. Έζησε 133 εκτελέσεις, με τη διασημότερη αυτή του Νεντ Κέλλυ, που απαγχονίστηκε το 1880 για τη δολοφονία τριών αστυνομικών. Μια από τις μάσκες του θανάτου του εκτίθεται στο χώρο. Παρόλο που σαν φυλακή έκλεισε το 1929, μόλις το 1972 ο χώρος περιήλθε στην ιδιοκτησία της National Trust. Οι επισκέπτες μπορούν αν ξεναγηθούν για να δουν πώς ήταν η ζωή στις φυλακές ή να λάβουν συμμετοχή σε οργανωμένα ghost tours για μια διαφορετική εξερεύνηση.

Devil’s Island, Γαλλική Γουιάνα

Devil's Island, φυλακή Γαλλική Γουιάνα

Πέρα από την ακτή της Γαλλικής Γουιάνα στη Νότια Αμερική, το σύμπλεγμα νησιών Îles du Salut ήταν κακόφημος τόπος φυλάκισης από το 1852 έως το 1953. Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε μόνο στο Île Royale όπου έζησε κατοικούσαν το προσωπικό και οι δεσμοφύλακες, και περιέχει μερικά κελιά και σήμερα ξενοδοχείο κι εστιατόριο. Μπορείτε να ξεναγηθείτε στο Île Saint-Joseph για να δείτε τα κελιά απομόνωσης που πλέον έχουν καταληφθεί από βλάστηση. Το τρίτο νησί λέγεται Île du Diable, δηλαδή “Νησί του Διαβόλου”. Η πρόσβαση δεν επιτρέπεται και περιβάλλεται από νερά όπου ζουν καρχαρίες.

Κάστρο της Οξφόρδης, Αγγλία

Κάστρο της Οξφόρδης, Αγγλία

Χτίστηκε το 1071 από ένα Νορμανδό Βαρόνο. Το Κάστρο της Οξφόρδης χρησιμοποιήθηκε από το Βασιλιά Κάρολο ως φυλακή για τους επαναστάτες Βουλευτές του Αγγλικού Εμφυλίου. Μετά από αιώνες, έπαψε να λειτουργεί ως φυλακή το 1996. Το 2004 ο χώρος επαναδιαμορφώθηκε με την κατασκευή σπιτιών, εστιατορίων, μιας γκαλερί τέχνης, κλπ., αλλά μερικά χαρακτηριστικά τμήματα των φυλακών διατηρήθηκαν. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στον Πύργο του 18ου αιώνα και την Πτέρυγα Δ’ και να ζήσουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα της 900 ετών Κρύπτης, ή να ανεβούν στον Πύργο του Αγ. Γεωργίου και να απολαύσουν πανοραμική θέα της πόλης.

Κρατική Φυλακή Horsens, Δανία

Κρατική Φυλακή Horsens, Δανία

Μετά από 153 χρόνια οι πύλες της Κρατικής Φυλακής Horsten έκλεισαν βροντερά το 2006. Το ίδρυμα FAENGLESET στεγάζει σήμερα το πολιτιστικό ίδρυμα, όπως το Μουσείο των Φυλακών και πολλές συνεδριακές κι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις, ενώ διοργανώνονται ακόμα και μεγάλες συναυλίες. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν ακούγοντας τις ιστορίες πρώην κρατουμένων, όπως ο Γιενς Νίλσεν, που μισούσε τόσο πολύ τις φυλακές, που προσπάθησε τρεις φορές να σκοτώσει ένα φύλακα για να καταδικαστεί σε θάνατο. Η εκτέλεσή του το 1892 ήταν η τελευταία στη Δανία, ενώ το σπαθί του αποκεφαλισμού του εκτίθεται στο χώρο.

Σωφρονιστικό Κατάστημα Eastern State, ΗΠΑ

Σωφρονιστικό Κατάστημα Eastern State, ΗΠΑ

Από τη στιγμή που άνοιξε το 1829, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Eastern State στη Φιλαδέλφεια προκαλούσε διχασμό για το σύστημα απόλυτης απομόνωσης που εφάρμοζε. Μετά από επίσκεψη το 1842 ο Κάρολος Ντίκενς ανέφερε ότι το σύστημα είναι σκληρό, αυστηρό κι απελπιστικό. Οι φυλακές έκλεισαν το 1970 και έκτοτε αποτελούν σπουδαίο τουριστικό αξιοθέατο. Προσφέρεται στους επισκέπτες ακουστική ξενάγηση με την περιγραφή του τρόπου ζωής των κρατουμένων.

Kilmainham Gaol, Ιρλανδία

Kilmainham Gaol, φυλακή - μουσείο Ιρλανδία

Όταν άνοιξε το 1796 το Kilmainham Gaol στο Δουβλίνο λειτουργούσε ως η τοπική φυλακή για κοινούς φυλακισμένους, 4000 εκ των οποίων μεταφέρθηκαν μετά στην Αυστραλία. Το μέρος όμως έγινε σύμβολο του ιρλανδικού εθνικισμού, καθώς όσοι αντιστάθηκαν στο βρετανικό ζυγό αιχμαλωτίστηκαν κι εκτελέστηκαν στις φυλακές, ενώ ο τελευταίος άνδρας που απελευθερώθηκε από τις φυλακές το 1924, ο Eamon de Valera, έγινε μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. Ανακαλύψτε ακόμα 20+3 must εμπειρίες που πρέπει να δοκιμάσετε στην Ιρλανδική πρωτεύουσα για ένα αξέχαστο ταξίδι!

Port Arthur, Αυστραλία

Port Arthur, Αυστραλία

Το Port Arthur είναι Mνημείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO και λειτουργούσε ως φυλακή της αποικιοκρατίας στο νησί της Τασμανίας από το 1830 έως το 1877. Τα κατεστραμμένα κτίρια θυμίζουν τη σκληρή ζωή που έζησαν οι κατάδικοι. Ωστόσο, πρόκειται για μια φυλακή στην οποία οι νεκροί βρίσκονται στο επίκεντρο της τουριστικής εμπειρίας. Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε με βάρκα στο Νησί των Νεκρών, όπου μόλις 180 από τους 1646 τάφους αναγράφουν σε ποιον ανήκουν, δηλαδή στο προσωπικό και τους στρατιωτικούς.

Hostel Celica, Σλοβενία

Hostel Celica, πρώην φυλακή Σλοβενία

Παρόλο που η ανακαίνιση έχει αλλάξει τη σκοτεινή όψη μερικών από τις φυλακές, εδώ μπορεί κανείς να ζήσει μια περίεργη εμπειρία διαμονής, περνώντας ένα βράδυ στα κελιά. Η πρώην στρατιωτική φυλακή της Λιουμπλιάνα έχει μεταμορφωθεί στο πολύχρωμο Hostel Celica, όπου 20 πρώην κελιά έχουν ανακαινιστεί από καλλιτέχνες προσελκύοντας ψαγμένους ταξιδιώτες. Το ίδιο έχει συμβεί στη Σουηδία με το Langholmen Hostel και τον Καναδά με το Ottawa Jail Hostel.

Νησί Robben, Νότιος Αφρική

Νησί Robben, Νότιος Αφρική

Πέρα από την ακτή του Κέιπ Τάουν, το νησί είχε αρνητική φήμη γιατί φιλοξενούσε τις φυλακές ασφαλείας. Οι πολικοί κρατούμενοι, ειδικά όσοι συμμετείχαν στην καμπάνια ενάντια στο Άπαρτχαιτ, μεταφέρονταν στο Νησί Ρόμπεν, όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έζησε 18 από τα 27 χρόνια της φυλάκισής του εκεί. Την περιέγραψε ως “χωρίς αμφιβολία, την σκληρότερη και πιο απάνθρωπη φυλακή του σωφρονιστικού συστήματος της Νότιας Αφρικής”. Ο Μαντέλα έγινε αργότερα Πρόεδρος της δημοκρατικής πια Νοτίου Αφρικής. Το νησί αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς γιατί αποτελεί απόδειξη του “θριάμβου της δημοκρατίας και της ελευθερίας απέναντι στην καταπίεση και το ρατσισμό”. Η ξενάγηση στο νησί διαρκεί τρεισήμισι ώρες και γίνεται από έναν πρώην πολιτικό κρατούμενο.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ