Αστικό λεωφορείο

Όπως ανακοινώθηκε, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία οπότε η Αθήνα θα είναι χωρίς αστικά και υπεραστικά λεωφορεία αλλά και τρόλεϊ.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της ΟΣΥ, αλλά και στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ.

Οι εργαζόμενοι της ΟΣΜΕ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ανάθεση έργου της κρατικής ΟΣΥ στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ, κάνοντας λόγο για «ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας», ο κύριος λόγος για τον οποίο προχωρούν σε απεργία.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν την άμεση απόσυρση των ιδιωτών των ΚΤΕΛ από τη δημόσια αστική συγκοινωνία της Αθήνας, την επαναφορά στο σύστημα συγκοινωνιών της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ όλων των δρομολογίων που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ και την επαναφορά σε ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ.

Επιπλέον, σε κινητοποιήσεις μάλλον θα προβούν και οι εργαζόμενοι του μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας την ίδια ημέρα από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Δείτε 11 πόλεις στον κόσμο που η μετακίνηση με τα ΜΜΜ είναι δωρεάν!

Απίστευτο! 10+1 πόλεις στον κόσμο που η μετακίνηση με τα ΜΜΜ είναι δωρεάν! Είναι σίγουρα απίστευτο, αφού οι περισσότεροι δεν θα περίμεναν ποτέ ότι το τρένο, το λεωφορείο, το τραμ στην πόλη τους θα μπορούσε να τους μεταφέρει δωρεάν στον προορισμό τους, χωρίς να πληρώσουν καν εισιτήριο!

Η αλήθεια είναι πως πάντα, σε κυβερνητικές ανακοινώσεις, νέα μέτρα, ψηφίσματα στη Βουλή, όλοι περιμένουμε να ακούσουμε για αυξήσεις, μεταξύ αυτών και τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το ξέρετε όμως ότι υπάρχουν πόλεις στον κόσμο που η μετακίνηση των πολιτών με όλα τα μέσα είναι εντελώς δωρεάν;

Κι όμως, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, είναι αλήθεια, αφού οι Δήμοι, ιδιωτικές εταιρείες αλλά και δημότες έχουν φροντίσει οι κάτοικοι να μην πληρώνουν τίποτα από την τσέπη τους για να μετακινηθούν εντός της πόλης τους. Πόσο μπροστά δηλαδή μπορεί να είναι μια πόλη και πόσο υποστηρικτική απέναντι στους πολίτες της;

Δείτε ποιες είναι οι 10+1 πόλεις στον κόσμο που η μετακίνηση με τα ΜΜΕ είναι δωρεάν

Compiègne, Γαλλία

Compiègne Γαλλία δάσος

Η Compiègne έκανε το δίκτυο μεταφοράς της δωρεάν το 1975, κάτι που δεν χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των κατοίκων, αλλά από όλες τις εταιρείες της πόλης με περισσότερους από έντεκα εργαζομένους. Πληρώνουν φόρο που υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν.Η Οδύσσεια ενός σκύλου που ταξίδεψε 10.000 μίλια μόνος του για να βρει τους ιδιοκτήτες του!

Ταλίν, Εσθονία

ταλίν Εσθονία πολύχρωμα σπίτια

Το 2013 το Ταλίν έγινε η πρώτη πρωτεύουσα που έκανε τις δημόσιες συγκοινωνίες δωρεάν για όλους, ενώ δεκάδες χιλιάδες Εσθονοί επέλεξαν να εγγραφούν ως κάτοικοι της πόλης για να επωφεληθούν από το σύστημα, φέρνοντας στο ταμείο του δήμου περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε τοπικούς φόρους.

Διαβάστε ακόμα:  Καλιφόρνια: Αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες σε αυτοκινητόδρομο με κίνηση

Λουξεμβούργο (σε όλη τη χώρα!)

Λουξεμβούργο φωτισμένο απόγευμα

Ολόκληρο το Λουξεμβούργο επωφελείται από αυτή την υπηρεσία από τις 29 Φεβρουαρίου 2020! Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην απόφαση της χώρας να δώσει προτεραιότητα στις δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες.

Cascais, Πορτογαλία

Cascais πορτογαλία μπάνιο σε πρασινογάλαζα νερά

Στις αρχές του περασμένου έτους, το Cascais έγινε η πρώτη πορτογαλική πόλη που προσφέρει δωρεάν μεταφορά σε κατοίκους, εργαζόμενους και μαθητές. Ο λογαριασμός των 12 εκατομμυρίων ευρώ γι’ αυτό το έργο χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τέλη στάθμευσης.

Zory, Πολωνία

Zory Πολωνία πλατεία

Από το 2014 έχει free μετακίνηση για το δίκτυο δημόσιων μεταφορών. Το κόστος πληρώνεται από τον δήμο.

Aeroe, Δανία

Aeroe Δανία ζευγάρι βόλτα στα σοκάκια

Στο δανικό νησί Aeroe, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι ταξιδιώτες μπορούν να μετακινηθούν με λεωφορείο δωρεάν. Οι ποδηλάτες μπορούν ακόμη και να πάρουν τα ποδήλατά τους μαζί τους, αρκεί ο ελεύθερος χώρος για ποδήλατα να είναι ελεύθερος. Το λεωφορείο ταξιδεύει γύρω από το νησί αρκετές φορές την ημέρα, ακόμη και εκτός εποχής.

Akureyri, Ισλανδία

Akureyri Ισλανδία νυχτερινή λήψη Χριστούγεννα

Από το 2007, το τοπικό δίκτυο λεωφορείων στην ισλανδική πόλη Akureyri είναι ελεύθερο. Μάλιστα, ο αριθμός των χρηστών λεωφορείων είχε αυξηθεί κατά 78%.Τουρισμός για όλους-δικαιούχοι: βγήκαν τα αποτελέσματα

Avesta, Σουηδία

Avesta Σουηδία ύπαιθρος αγροικία

Για οκτώ χρόνια τώρα, η πόλη Avesta διαθέτει ένα δωρεάν δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών. Η απόφαση ελήφθη κυρίως για την προώθηση ενός πιο πράσινου τρόπου περιήγησης. Από τότε που έγινε δωρεάν, η χρήση του δικτύου αυξήθηκε κατά 200%.

Manises, Ισπανία

manises Ισπανία παραδοσιακά κτήρια

Από το 2004, ο δήμος Manises παρέχει δωρεάν υπηρεσία αστικών λεωφορείων. Το πείραμα ήταν τόσο επιτυχημένο που η υπηρεσία επεκτάθηκε σε γειτονικούς δήμους. Με αυτήν την επέκταση, το δωρεάν λεωφορείο καλύπτει τώρα μια απόσταση 22 χιλιομέτρων.

Mariehamn, Φινλανδία

Mariehamn Φινλανδία λιμάνι πλοιάρια

Στην αυτόνομη επαρχία Åland της Φινλανδίας, ο δήμος Mariehamn προσφέρει δωρεάν δημόσια συγκοινωνία σε κατοίκους και επισκέπτες. Η υπηρεσία ιδρύθηκε το 2000 και διοικείται από την εταιρεία Röde Orm.

Chengdu, Κίνα

Chengdu Κίνα πανοραμική πόλης

Με πέντε εκατομμύρια κατοίκους και σχεδόν 15 εκατομμύρια χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, η πόλη Chengdu αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο στην κοινότητα το 2012, με μεγάλη επιτυχία.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ