Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδα4+1 must στάσεις που πρέπει να κάνεις στα υπέροχα Ζαγοροχώρια

4+1 must στάσεις που πρέπει να κάνεις στα υπέροχα Ζαγοροχώρια

Τα δημοφιλή Ζαγοροχώρια είναι χωριά πανέμορφα και γραφικά µε σύµµαχο την ηρεµία, µε θέα που κόβει την ανάσα ή κρυµµένα µέσα στην αγκαλιά της φύσης… Δεν είναι ένα αλλά 46, τόσο όµοια και την ίδια στιγµή τόσο διαφορετικά. Με κοινό τους παρονοµαστή τον σεβασµό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, µε έµφαση στην πέτρα και το ξύλο και την ομαλή τουριστική ανάπτυξη, τα χωριά του Ζαγορίου (ή Ζαγοροχώρια όπως έχει επικρατήσει να τα αποκαλούν) δεν θεωρούνται τυχαία από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς.

Ιδανικά για όλες τις περιόδους του χρόνου, προσφέρονται για αξέχαστες διακοπές που ξεκινούν από τη διαµονή σ’ ένα υπέροχο δωµάτιο ενός παραδοσιακού ξενώνα, ένα τραπέζι στρωµένο µε τοπικά καλούδια, µέχρι τη γνωριµία µε φυσικά αξιοθέατα εξαιρετικής οµορφιάς!

- Advertisement -

Τα Ζαγοροχώρια, είναι ανεξάντλητα… Και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία τους. Σε καμία περίπτωση δε φτάνει μία επίσκεψη για να τα γνωρίσετε, και αν τα γνωρίσετε, δε φτάνουν ούτε εκατό για να ξεκολλήσετε! Εδώ θα ξεκινήσουμε μια από τις πρώτες γνωριμίες μαζί τους προτείνοντας τις 5 must στάσεις που πρέπει να κάνει όποιος τα επισκεφτεί!

1. Στις φυσικές κολυµπήθρες (ή «οβίρες») στο φαράγγι που δηµιουργεί το στένεµα του ρέµατος Ρογκοβού, 500 µ. από το Μικρό Πάπιγκο. Σε 2′ ακολουθώντας το µονοπάτι θα συναντήσετε τις πρώτες. Στις φυσικές «πισίνες» που δηµιουργούνται µε κρύο, τρεχούµενο νερό, οι ντόπιοι κάνουν το καλοκαίρι µπάνιο.

Οβίρες Ρογκοβού

2. Στα πάνω από 100 γεφύρια της περιοχής. Από τα πιο σηµαντικά αυτά του Πλακίδα (ή Καλογερικό) το µοναδικό τρίτοξο, κοντά στους Κήπους, και του Νούτσου (ή Κόκκορη), στο Κουκούλι.

Το γεφύρι του Κόκκορη στους Κήπους Ζαγορίου
Το γεφύρι του Κόκκορη στους Κήπους Ζαγορίου

3. Στην περίφηµη «δρακολίµνη» Τύµφης. Σηµαντικές είναι επίσης η αλπική λίµνη Γκίστοβα του Γράµµου, οι αλπικές λίµνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι και η αλπική λίµνη Βερλίγκα στο Περιστέρι. Θα αναρριχηθείτε στην Τύµφη και στη Δρακόλιµνη της Γκαµήλας, ακολουθώντας τα µονοπάτια που ξεκινούν από το ΜικρόΠάπιγκο. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5-3 ώρες για το καταφύγιο της Αστράκας σε υψόµετρο 1.950 µ. Ακολουθείτε το µονοπάτι για 1,5 ώρα περίπου, που θα σας οδηγήσει στη µυθική Δρακόλιµνη.

«δρακολίµνη» Τύµφης

4. Στα 1.200 πέτρινα σκαλιά στο Βραδέτο. Η περίφηµη «σκάλα» µέχρι το 1970 αποτελούσε τον µοναδικό τρόπο επικοινωνίας µεταξύ του χωριού και του γειτονικού Καπέσοβου. Η διαδροµή διαρκεί 40 λεπτά, ενώ παρόµοιες είναι και αυτή της Βίτσας (την ενώνει µε το Κουκούλι) και εκείνη του Κουκουλίου (το ενώνει µε τους Κήπους).

Βαρδέτο Ζαγορίου και Σκάλα Βαρδέτου

5. Στον Βοϊδοµάτη. Η πλησιέστερη πρόσβαση είναι από τον οικισµό του Βίκου. Στην είσοδο του χωριού ξεκινάει το µονοπάτι που κατεβαίνει στις πηγές, συνεχίζει ευθεία, αλλά υπάρχει και παράκαµψη που φεύγει αριστερά και κάτω. Και τα δύο µονοπάτια οδηγούν σε πηγές που τροφοδοτούν τον Βοϊδοµάτη. Μετά τη γέφυρα της Αρίστης και µετά τη γέφυρα της Κλειδωνιάς γίνεται διάσχιση του ποταµού µε rafts, σε µια εύκολη διαδροµή ιδανική για αρχάριους.

Extreme sports - Βοϊδομάτης

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,192 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ