Ωραία και δημοφιλέστατη η Αράχωβα, αλλά τόσο η ευρύτερη περιοχή όσο και πιο συγκεκριμένα ο Παρνασσός “κρύβουν” προορισμούς και σημεία εξίσου όμορφα και εντυπωσιακά και επιφυλάσσουν εκπλήξεις στον επισκέπτη. Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε 7 γνωστές και άγνωστες γωνιές… με ορμητήριο τo κοσμοπολίτικο χωριό.

Στα σοκάκια της Αράχωβας

Λίμνη Πινιγούρα

Είναι από τις σπάνιες φωτογραφίες που δείχνουν το Λιβάδι µε µια υπέροχη λίµνη! Ένα… ελβετικό τοπίο, που δηµιουργείται µόνο όταν υπερχειλίζει ο ποταµός Τροιζηνίκος από τις έντονες βροχοπτώσεις και το λιώσιµο του χιονιού. Σπάνια εµφανίζεται πλέον, ενώ σκέψεις για τεχνητή λίµνη στην περιοχή έχουν µείνει στα συρτάρια…

Λίμνη Πινιγούρα

Όσιος Λουκάς

Αξίζει να διανύσετε 24 χλµ. από την Αράχωβα και να φτάσετε κοντά στο χωριό Στείρι, για να επισκεφθείτε τη Μονή Οσίου Λουκά, ένα αριστούργηµα της βυζαντινής Τέχνης και Μνηµείο της Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO! Το καθολικό του µοναστηριού, που ίδρυσε τον 10ο αιώνα ο ίδιος ο όσιος, είναι αρχιτεκτονικά ένα εξαιρετικό δείγµα του σταυροειδούς εγγεγραµµένου µε τρούλο, ενώ τα ψηφιδωτά του είναι συγκλονιστικά!

Όσιος Λουκάς

Κυριάκι

Το χωριό αυτό βρίσκεται «κρυµµένο» 32 χλµ. από την Αράχωβα σε ένα κατάφυτο τοπίο σε υψόµετρο 720 µ. στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ελικώνα. Εδώ θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας από την κεντρική πλατεία µε τον ναό του Ιωάννη του Προδρόµου και τον γέρικο πλάτανο, ενώ λίγο πιο πάνω θα συναντήσετε την παλιά εκκλησία της Παναγίας και την πέτρινη βρύση. Στη συνέχεια, κάντε µια βόλτα µέχρι τον λόφο Παλιόκαστρο, όπου ήταν χτισµένη η αρχαία πόλη Φλυγόνιον, ερείπια της οποίας συνυπάρχουν εκεί µε το εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου, για να απολαύσετε την πανοραµική θέα. Πριν φύγετε, γεµίστε µε λίγη θαλασσινή αύρα στους παραθαλάσσιους οικισµούς Καραχάλιος, Καριώτης και Ταρσός, στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού!

Κυριάκι

Πηγές Τριών Χαρίτων

Στην ιστορική κωµόπολη του Ορχοµενού, 44 χλµ. ανατολικά της Αράχωβας, συναντάµε το παραµυθένιο τοπίο των Πηγών των Τριών Χαρίτων, µε το καταπράσινο σκηνικό και τα κρυστάλλινα νερά. Οι Τρεις Χάριτες λατρεύονταν ιδιαίτερα στον αρχαίο Ορχοµενό. Σε αυτό το σηµείο, στα νερά του Μέλανα ποταµού βρίσκονται και τα εκτροφεία που παράγουν την καλύτερη πέστροφα στην Ελλάδα!

Πηγές Τριών Χαρίτων

Ζεμενό

Λίγο πριν φτάσουµε στην Αράχωβα (µόλις 5 χλµ.) περνάµε από τον µικρό οικισµό του Ζεµενού, που ξεπροβάλλει ανάµεσα στις άγριες κορυφές του Παρνασσού και του µαγευτικού ελατόδασους της Κίρφης σε µια κατάφυτη περιοχή µε πλατάνια και τρεχούµενα νερά! Βρίσκεται χτισµένος πάνω στο στενό πέρασµα που συνδέει τη Βοιωτία µε τους Δελφούς και τη Φωκίδα, από το οποίο διερχόταν στην αρχαιότητα η Σχιστή οδός, ενώ εδώ παλαιότερα βρίσκονταν τα χάνια όπου ξαπόσταιναν οι ταξιδιώτες. Κάντε κι εσείς µια στάση για µια βόλτα µέσα στη φύση ή για να γευτείτε τοπικά εδέσµατα σε κάποια από τις ταβέρνες του.

Ζεμενό

Last but not least… φυσικά ο

Παρνασσός

Η Αράχωβα, τα άλλα γραφικά χωριά, ο ιερός χώρος των Δελφών, το Χιονοδροµικό Κέντρο, όλα «ακουµπούν» πάνω στον κατάφυτο ή αντίστοιχα χιονισμένο Παρνασσό! Με υψόµετρο που φτάνει τα 2.457 µ. (κορυφή Λιάκουρα), εκτείνεται στους νοµούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας και χάνεται στη σφαίρα του θρύλου. Ιερό βουνό του Απόλλωνα στην αρχαιότητα, υπήρξε και το ελληνικό Αραράτ, αφού εδώ λέει ο µύθος ότι στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, προγόνων του ελληνικού γένους, µετά τον Κατακλυσµό. Ο Παρνασσός πέρασε στο ταξιδιωτικό προσκήνιο µε την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυµού το 1938 και µε την ίδρυση του χιονοδροµικού κέντρου.

Παρνασσός

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ