Μια πόλη με τόσο πλούσια ιστορία και πολυπολιτισμικές επιρροές δε θα μπορούσε και να μην περιβάλλεται με ένα πέπλο μυστηρίου…ιστορίες και μύθους που έχει δημιουργήσει και διατηρήσει ο χρόνος με την αλήθεια να παραμένει κάπου στη μέση…

Ο Δράκος του Σέιχ Σου

Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης αποτελεί βασικό «πνεύµονα» της πόλης. Ωστόσο, έχει συνδεθεί µε µια τραγική ιστορία, αυτήν του «δράκου του Σέιχ Σου»: Τη δεκαετία του ‘60 µια σειρά από βιασµούς και δολοφονίες γυναικών στο δάσος έσπειρε τον πανικό. Ένοχος κρίθηκε ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο οποίος καταδικάστηκε και εκτελέστηκε το 1968. Για την ενοχή του υπήρξαν αµφιβολίες, που ενισχύθηκαν και από µεταγενέστερες έρευνες, καθώς τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή.

Φάγαμε στα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στη Θεσσαλονίκη!

Κήποι του πασά

Λίγο πριν φτάσουµε στον Άγ. Παύλο, συναντούµε ένα από τα πιο µυστήρια µνηµεία της πόλης. Εδώ και δεκαετίες κυκλοφορούν περίεργες φήµες για τους Κήπους του Πασά, όπως ότι ήταν «ησυχαστήριο» Τούρκου πασά, ενώ κατ’ άλλους χρησιµοποιούνταν από τους δερβίσηδες σε απόκρυφες τελετές! secretsΤο περίεργο «γοτθικό» συµµετρικό κτίσµα, που µοιάζει µε στοά, χρονολογείται γύρω στο 1904. Είναι φτιαγµένο από υλικό άγνωστης προέλευσης!

Κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη

Η Κατακόµβη, κοντά στον Ναό της Αγ. Σοφίας, είναι πιο γνωστή ως «Άγιος Ιωάννης ο υπόγειος» και ανήκει στο ευρύτερο µυστικό σύστηµα επικοινωνίας της Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει εξερευνηθεί πλήρως! Ουσιαστικά, αυτός ο «λαβύρινθος» αποτελείται από κατακόµβες και στοές, τις οποίες χρησιµοποιούσαν οι πρώτοι χριστιανοί για να ασκήσουν τη λατρεία τους. secretsΜπορεί να φτάσει κάποιος σε αυτές µέσα από τον Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου, εξ ου και το όνοµα. Επίσης, υπάρχουν και αποµεινάρια πρωτοχριστιανικού ναού.

Γεντί Κουλέ

Αυτό είναι το όνοµα των παλιών φυλακών (1890-1989) που τραγουδήθηκε από τους ρεµπέτες της εποχής, εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης! Αποτέλεσαν συνώνυµο µαρτυρίων, πρωτόγονων συνθηκών διαβίωσης και καταπίεσης. secretsΕίναι, πράγµατι, ειρωνικό το ότι οι φυλακές χτίστηκαν σε έναν χώρο που αποτελούσε τµήµα της παλαιοχριστιανικής ακρόπολης και του βυζαντινού φρουρίου της πόλης, το οποίο είναι γνωστό ως «Επταπύργιο». Το περίφηµο «κάτεργο του Βορρά» πλέον έχει αναστηλωθεί και είναι επισκέψιµο.

Το The Saints stores στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει την αξία της healthy διατροφής & του οικολογικού lifestyle και κερδίζει πιστούς θαμώνες!

Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου

Βρίσκεται κάτω από το Άγιο Βήµα του ναού του Πολιούχου της πόλης. Από τις ανασκαφές προέκυψε ένα σύµπλεγµα αιθουσών και διαδρόµων, το οποίο σήµερα λειτουργεί ως µουσειακή έκθεση σηµαντικών ευρηµάτων από τις πρώτες ιστορικές φάσεις του ναού αλλά και της περίφηµης Κρήνης, που συνδέεται άµεσα µε τον βίο του Αγίου Δηµητρίου. secretsTip: Κάθε Κυριακή (19:00-22:30) τελείται βραδινή θεία λειτουργία. Δευτ. κλειστή, Τρ.-Πέµ. 08:00-14:45, Παρ. 08:00-13:15, Σάβ.-Κυρ. 07:30-14:15.

Καστρόπληκτα

Πρόκειται για σπιτάκια που χτίστηκαν µε πρόχειρα υλικά από πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τα οικήµατα αυτά «ακουµπούν» πάνω στο Βυζαντινό Τείχος της Άνω Πόλης. Μερικά, όπως αυτά που βρίσκονται στην οδό Έβρου, γέρνουν πάνω στους συµπαγείς όγκους της οχύρωσης και οδηγούν σε πρόχειρες λαµαρινοκατασκευές, µέσα στις οποίες ζουν άνθρωποι! secretsΠολλοί θεωρούν ότι πρέπει να κατεδαφιστούν για να αναδειχθεί το τείχος. Το σίγουρο είναι, ωστόσο, πως αποτελούν ένα σηµαντικό κοµµάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Πηγή Best in travel Thessaloniki 2018

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ