Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
19 C
Athens
ΑρχικήTravelΆγαλμα της Ελευθερίας: 10 πράγματα που δε γνωρίζατε για ένα από τα...

Άγαλμα της Ελευθερίας: 10 πράγματα που δε γνωρίζατε για ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του κόσμου

Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα κορυφαίο αξιοθέατο που οι περισσότεροι επισκέπτες της Νέας Υόρκης θέλουν να δουν από κοντά. Έχει ύψος 46,5 μέτρα, ήταν δώρο της Γαλλίας μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και ενσαρκώνει την ιδέα της ελευθερίας.

Είναι ένα μνημείο γεμάτο συμβολισμούς και υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, οι οποίοι συρρέουν στο Νησί της Ελευθερίας για να θαυμάσουν από κοντά το ομολογουμένως πιο εντυπωσιακό και διάσημο άγαλμα του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι η Lady Liberty δεν είναι το μεγαλύτερο άγαλμα στον κόσμο, αποτελεί έμβλημα της πόλης και του Αμερικανικού πολιτισμού και έχει ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω. Διαβάστε παρακάτω τα 10 πράγματα που δε γνωρίζατε για το υπέροχο αυτό μνημείο.

- Advertisement -

Info secret: 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τα πιο διάσημα αξιοθέατα του πλανήτη

Άγαλμα της Ελευθερίας βράδυ

10. Κατασκευάστηκε με μοντέλο μια πραγματική γυναίκα

Πολλούς μπορεί να εκπλήσσει το γεγονός ότι η κατασκευή της Lady Liberty βασίστηκε σε μια πραγματική γυναίκα. Στην πραγματικότητα ήταν η μητέρα του Frederic Bartholdi, του σχεδιαστή του αγάλματος. Ο σχεδιαστής ανέφερε το 1876 στο Γάλλο γερουσιαστή Jules Bozerian ότι το άγαλμα βασίστηκε στη μητέρα του, Charlotte. Προσκάλεσε το γερουσιαστή στο θεωρείο του δτην όπερα και του δώρισε μια μικροσκοπική εκδοχή του Αγάλματος της Ελευθερίας. Τότε ήταν που του αποκάλυψε την πηγή έμπνευσής του.

9. Έχει χτυπηθεί από κεραυνούς

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το Άγαλμα της Ελευθερίας έχει χτυπηθεί από κεραυνό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές. Κάποιοι πιστεύουν ότι δέχεται περίπου 600 χτυπήματα το χρόνο. Ο άγριος καιρός επηρεάζει πραγματικά το άγαλμα, παρά το γεγονός ότι φαίνεται τόσο δυνατό που αντέχει και τυφώνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το άγαλμα ταλαντεύεται με τον αέρα.

Άγαλμα της Ελευθερίας Νέα Υόρκη

8. Η Lady Liberty έχει βαθιά συμβολικό χαρακτήρα

Το άγαλμα, εκτός από πολύ εντυπωσιακό στην όψη, είναι και βαθύτατα συμβολικό. Το φωτοστέφανο που μοιάζει με στέμμα, για παράδειγμα, διαθέτει επτά ακτίνες. Αυτές συμβολίζουν τις επτά ηπείρους του κόσμου και τις επτά θάλασσες. Τα πόδια του αγάλματος είναι δεμένα με δεσμά που έχουν σπάσει. Η πλάκα που κρατά γράφει πάνω JULY IV MDCCLXXVI, που είναι η ημερομηνία της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Επίσης, το Άγαλμα κοιτά προς τα νοτιοανατολικά για να υποδέχεται τους μετανάστες που φτάνουν με πλοίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

7. Κανείς δεν επιτρέπεται να ανεβεί στον πυρσό

Υπήρξε μια εποχή που οι τουρίστες επιτρεπόταν να ανέβουν στην κορυφή του πυρσού. Σήμερα, όμως, κανείς δεν επιτρέπεται να το κάνει αυτό, αφού κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ επικίνδυνο. Ο κανόνας εφαρμόζεται από το 1916, όταν υπήρξε μια έκρηξη στο νησί του Black Tom. Το γεγονός αυτό κατέστρεψε τις γύρω υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του πυρσού του Αγάλματος. Αλλά η τρομοκρατία είναι ο κύριος λόγος της απαγόρευσης αυτής.

Άγαλμα της Ελευθερίας πυρσός

6. Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι προϊόν… Γαλλικής Εξαγωγής

Λίγα μνημεία είναι τόσο απόλυτα Αμερικανικά όσο το Άγαλμα της Ελευθερίας. Το άγαλμα είναι σχεδόν συνώνυμο της πόλης της Νέας Υόρκης. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, σχεδιάστηκε και λαξεύθηκε (από τον Gustave Eiffel που κατασκεύασε και τον πασίγνωστο ομώνυμο Πύργο στο Παρίσι) στη Γαλλία και δόθηκε ως δώρο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επρόκειτο για μια ένδειξη φιλίας μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Τμήματα του Αγάλματος είχαν εκτεθεί στην Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι πριν διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μπορεί ακόμα να δει κανείς τα ερείπια του μνημείο σήμερα στο Παρίσι.

5. Η Αίγυπτος επρόκειτο να αποκτήσει το δικό της Άγαλμα της Ελευθερίας

Η Νέα Υόρκη είναι η μοναδική πόλη του κόσμου που υπερηφανεύεται για το δικό της πελώριο Άγαλμα της Ελευθερίας. Υπήρξε όμως μια περίοδος στην οποία και η Αίγυπτος επρόκειτο να κάνει το δικό της άγαλμα από τον ίδιο σχεδιαστή. Ο Bartholdi πρότεινε να κατασκευάσει ένα άγαλμα  για να τοποθετηθεί στην είσοδο της Γέφυρας του Σουέζ. Παρόλο που το άγαλμα θα ήταν διαφορετικό από αυτό της Αμερικής, θα είχε κάποιες ομοιότητες. Το όνομά του θα ήταν “η Αίγυπτος μεταφέρει Φως στην Ασία” και θα αποτελείτο από μια Αιγύπτια που θα φορούσε πέπλο και θα κρατούσε ένα φανάρι.

Άγαλμα της Ελευθερίας χρώμα

4. Δεν ήταν πάντα πράσινο

Η πράσινη απόχρωση του Αγάλματος της Ελευθερίας είναι το στοιχείο που το κάνει τόσο αναγνωρίσιμο στα πέρατα του κόσμου. Το κάνει, επίσης, να ξεχωρίζει από άλλα διάσημα αγάλματα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός, ότι δεν ήταν πάντοτε πράσινο. Αρχικά είχε ένα κοκκινωπό χρώμα, παρόμοιο με αυτό του αμερικανικού νομίσματος της πένας. Αναρωτιέστε, λοιπόν, πώς έγινε πράσινο; Οι ειδικοί έχουν αποκαλύψει ότι το χρώμα αυτό προέρχεται από την αντίδραση της χάλκινης επιφάνειάς του με τον αέρα. Η πράσινη επένδυση σχηματίστηκε σαν αποτέλεσμα των επόμενων δυο δεκαετιών.

3. Παραλίγο να μην προλάβει να φτάσει στην Αμερική

Είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστούμε την Αμερική χωρίς το Άγαλμα της Ελευθερίας, ένα από τα πλέον εμβληματικά μνημεία της χώρας. Γνωρίζετε, όμως, ότι το Άγαλμα παραλίγο να μην φτάσει στην Αμερική; Το άγαλμα εστάλη σε 214 κιβώτια και εστάλη στις ΗΠΑ από τη Γαλλία το 1885. Η μεταφορά κράτησε μια ολόκληρη εβδομάδα περισσότερο από το αναμενόμενο, εξαιτίας μιας καταιγίδας που σχεδόν προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου. Φανταστείτε πόσο ολέθριο θα ήταν αν χανόταν το ενός τόνου μνημείο στον Ατλαντικό Ωκεανό!

Νησί της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη

2. Υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν στο Νησί της Ελευθερίας

Πολλοί θεωρούν το Νησί της Ελευθερίας είναι ένας καθαρά τουριστικός προορισμός, κάτι που σήμερα όντως ισχύει. Ωστόσο, στο παρελθόν αποτελούσε τόπο κατοικίας πολλών Αμερικανών. Ο επιστάτης του Αγάλματος, David Luchsinger, ζούσε στο νησί με τη σύζυγό του έως το 2012, όταν χτύπησε ο τυφώνας Sandy. Του είχε δοθεί ένα μικρό σπίτι στην άλλη πλευρά του νησιού, για να είναι κοντά στο άγαλμα ανά πάσα στιγμή. Ο τυφώνας προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο σπίτι του, αναγκάζοντάς τον να μετακομίσει από το νησί.

1. Το “Άγαλμα της Ελευθερίας” είναι η συντόμευση του κανονικού ονόματος

Είναι γεγονός ότι το “Άγαλμα της Ελευθερίας” δεν είναι η επίσημη ονομασία του μνημείου. Αντίθετα, είναι “Η Ελευθερία Φωτίζοντας τον Κόσμο”. Στα γαλλικά, λέγεται La Liberté Éclairant le Monde. Παρά το γεγονός ότι τα ονόματα διαφέρουν, και τα δυο επικεντρώνονται στην ιδέα της Ελευθερίας. Το όνομα “Liberty” προέρχεται από το λατινικό “Libertas”, που ήταν η Θεά της ελευθερίας στη Ρωμαϊκή εποχή.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,253LikesΚάντε Like
88,403 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ