Μονοήμερη στην Αίγινα

Το νησί των σχολικών εκδροµών, η κοντινή Αίγινα που όλοι κάποια στιγµή έχουν βρεθεί έστω και για µια µονοήµερη εκδροµή, είναι πολλά περισσότερα από αυτά που έχουµε στο νου µας… Δείτε τους λόγους που κάνουν το νησί έναν από τους καλύτερους προορισμούς για μονοήμερη ή και Σαββατοκύριακο.

Είναι γεµάτη πλούσιες και καθηλωτικές ιστορίες και παράλληλα πηγή δηµιουργίας πολλών καλλιτεχνών. Αυτή η άλλη πλευρά η λιγότερο γνωστή είναι και εκείνη που ανέκαθεν θα χαρακτηρίζει και θα διαφοροποιεί το φηµισµένο νησί του Σαρωνικού.

Από την Κατερίνα ριγκου ([email protected])
Φωτογραφίες: Αρχείο, Shutterstock

Μονοήμερη στην Αίγινα

Αξιοθέατα βόλτες και διαδρομές στην Αίγινα

Στην αρχαιότητα, η Αίγινα αποτελούσε οικιστικό κέντρο, συµµετείχε στη ναυµαχία της Σαλαµίνας ενάντια στους Πέρσες και κατά την κλασική εποχή, αποτέλεσε πόλη της Αχαϊκής Συµπολιτείας. Εκτός από τις παραλίες λοιπόν, τις ταβέρνες και τη διασκέδαση, το νησί, Αίγινα πολιτιστικά και ιστορικά προσφέρει πολλά στον επισκέπτη!

Επισκεφτείτε την Παλαιόχωρα

Την µεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού που µεταφέρθηκε εκεί περίπου τον 9ο αιώνα µ.Χ. προκειµένου να προστατευθεί από τις επιδροµές των πειρατών. Ο λόφος της Παλαιοχώρας γνωστός και ως ο «Μυστράς της Αίγινας» µε τα 33 εκκλησάκια που σώζονται, φανερώνει την ανάπτυξη κατά την ενετοκρατία, Από εκεί θα δείτε την εξαιρετική θέα του Σαρωνικού, τα µικρά χωριά και τα διάσπαρτα αρχαία αποµεινάρια αλλά και την διαδροµή που προσφέρει µια συνολική εικόνα του τοπίου, που κατακλύζουν τις αισθήσεις.

Κάντε µια βόλτα στα σοκάκια και τα καλντερίµια της πόλης

Τα κτήρια, δείγµατα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής µε έντονο το λαϊκό στοιχείο, κτισµένα το 19ο αι. θα σας εντυπωσιάσουν.

Μονοήμερη στην Αίγινα

Η Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου

Έχει στην αυλή της το Εϋνάρδειο σχολείο, όπου ορκίστηκε η πρώτη Ελληνική κυβέρνηση µετά την Επανάσταση του 1821.

Κατευθυνθείτε νότια, µέχρι το ψαροχώρι της Πέρδικας

Μια µαγευτική διαδροµή που καταλήγει σε ένα µέρος όπου µπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ή να πάρετε το καραβάκι για µια βόλτα στο νησάκι Μονή µε την υπέροχη παραλία.

Δείτε τον εντυπωσιακό ναό της Αφαίας (500 – 490 π.Χ.)

Βόρεια της πόλης (περίπου 10 χλµ) , βρίσκεται το δεύτερο λιµάνι του νησιού, η Σουβάλα, γνωστή για τα ιαµατικά νερά της και βορειοανατολικά, ο περίφηµος ναός της Αθηνάς Αφαίας, µέσα στα πεύκα, µε θέα το απέραντο γαλάζιο. Ο ναός που κτίστηκε µετά τη ναυµαχία της Σαλαµίνας, θεωρείται το πρότυπο που είχαν στο µυαλό τους οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Μονοήμερη στην Αίγινα

Το περίφηµο µοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

Από τα πλέον γνωστά αξιοθέατα αλλά πάνω απ όλα πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών θρησκευτικού τουρισµού, είναι το περίφηµο µοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, που χτίστηκε ανάµεσα στα 1904 και 1910 και βρίσκεται 6 περίπου χλµ. από την πόλη.

Επισκεφτείτε το Λαογραφικό µουσείο

Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1828.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας

Στην κορυφή του λόφου της βρίσκονταν ο ναός του Απόλλωνα (6ος αι. π.Χ.) από τον οποίο σήµερα έχει µείνει µόνο µια κολόνα από όπου πήρε και το όνοµά της η περιοχή. Εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό µουσείο Αίγινας. Ιδρύθηκε το 1828 ή το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Φιλοξενεί συλλογή αρχαίων κοσµηµάτων, κεραµικής και γλυπτικής, νοµισµάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων.

Επισκεφτείτε τον Πύργο του Μαρκέλλου

Μνηµείο από την Ενετοκρατία, στην πόλη της Αίγινας. Ήταν ένας πύργος – παρατηρητήριο που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αι. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον Σπυρίδωνα Μάρκελλο, το 1802 από όπου και πήρε το όνοµά του. Στον Πύργο αυτό στεγάστηκε η πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 και για ένα χρονικό διάστηµα τα ταµείο του Ελληνικού κράτους. Σήµερα λειτουργεί εδώ το Καποδιστριακό Πευµατικό Κέντρο του Δήµου της Αίγινας και το Κέντρο Κοινωνικού Προβληµατισµού «Σπύρος Αλεξίου» ενώ το ισόγειο χρησιµοποιείται περιστασιακά και ως εκθετικός χώρος.

Μονοήμερη στην Αίγινα

Το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου

Στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, στο δρόµο που οδηγεί προς τη Σουβάλα, σε απόσταση 3 χλµ. περίπου από την πόλη, θα βρείτε το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου. Στο Μουσείο εκθέτονται έργα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κεραµικά και έργα από σφυρήλατο µολύβι και χαλκό, που αποτελούν σηµαντικό µέρος από το έργο του.

Θα δείτε το µοναδικής οµορφιάς οροπέδιο του Ελαιώνα

Με πλούσια χλωρίδα και πανίδα όπως και υπεραιωνόβιες ελιές. Το ιδανικό σηµείο του νησιού για πικνίκ, περίπατο αλλά και για γιόγκα καθώς διοργανώνονται συνεδρίες.

Δείτε τον παραδοσιακό οικισµό της Παχειάς Ράχης

Χτισµένο στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους µε πλακόστρωτα καλντερίµια και εκπληκτική θέα στη θάλασσα!

Τα σπίτια διασήμων

Κατά µήκος της Λεωφ. Καζαντζάκη, θα συναντήσετε τα σπίτια των Νίκου Καζαντζάκη, Γιάννη Μόραλη, Νίκου Νικολάου και Χρήστου Καπράλου. Στον ίδιο δρόµο βρίσκεται και ο Πύργος Μαρκέλλου.

Μονοήμερη στην Αίγινα

Βρίσκεστε καλοκαίρι στην Αίγινα; Αυτές είναι οι 7 καλύτερες παραλίες του νησιού!

Εναλλακτικός τουρισµός

Κι αν οι ροµαντικές βόλτες, τα ηλιοβασιλέµατα και οι ανέσεις δεν είναι οι… προτεραιότητες σας, το νησί έχει να σας αποκαλύψει και µια άλλη πλευρά , περισσότερο εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης και της ιστορίας…

Ακολουθήστε τα µονοπάτια…

Θα βρεθείτε σε πετρόκτιστα καλντερίµια, σε χωµάτινα µονοπάτια που παλιότερα ένωναν τα χωριά από τη µια άκρη του νησιού στην άλλη. Θα σταθείτε µπροστά σε µοναδικής φυσικής οµορφιάς τοπία και θα συναντήσετε αποµεινάρια ζωής αιώνων. Μύλοι, παλιοί οικισµοί, αλώνια και πολλά ακόµα.

Μονοήμερη στην Αίγινα

Πεζοπορία και ορειβασία

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έντονες προσπάθειες από τον ορειβατικό σύλλογο «Ανάβαση» και από αυτόν των Ενεργών πολιτών να αναδείξουν τα µονοπάτια αυτά καθαρίζοντας και σηµατοδοτώντας τα, ώστε να γίνουν προσπελάσιµα για τον περιπατητή. Γι αυτό οργανώνονται και συχνά πεζοπορίες που απευθύνονται σε όσους αγαπούν τη φύση. Απόρροια της προσπάθειας ήταν πριν λίγα χρόνια, να δηµιουργηθεί ο χάρτης που περιγράφει το µοναδικό σε οµορφιά µονοπάτι γύρω από το Ελάνιο Όρος. Η διαδροµή που ξεκινάει από το χωριό Ανίτσαιο στους πρόποδες του Ελάνιου και καταλήγει είτε στην κορυφή του όρους στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία είτε ακολουθώντας άλλη διαδροµή στον Ναό του Ελάνιου Διός, θα συνεπάρουν τον περιηγητή…µε την οµορφιά και η άµεση επαφή µε το µεγαλείο της φύσης. (energoi-aegina.gr)

Μπορείτε επίσης να κάνετε ιστιοπλοΐα

Στο κέντρο του Σαρωνικού και κοντά από τα παράλια της Αττικής (όπου δραστηριοποιούνται εταιρείες ενοικίασης ιστιοπλοϊκών) η Αίγινα αποτελεί συνήθη προορισµό. Και δεν επιλέγεται µόνο για την θέση της αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ο κατάλληλος καιρός. (www.discoveraegina.gr)

Μονοήμερη στην Αίγινα

Κάντε ποδήλατο

Εξαιρετικές διαδροµές on αλλά και off road υπάρχουν στο νησί για λάτρεις της ποδηλασίας! Δρόµοι περισσότερο ή λιγότερο βατοί, δίπλα στις «καµπύλες» του Σαρωνικού ή στα δύσβατα ορεινά µονοπάτια το σίγουρο είναι ότι το ποδήλατο είναι µια µοναδική εµπειρία για τους πιο δραστήριους αλλά και τολµηρούς επισκέπτες! Μπορείτε να πάρετε µαζί σας, το δικό σας διαφορετικά θα βρείτε εύκολα να νοικιάσετε!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ