Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
23.7 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsAlitalia: Εγκαινιάζει "Covid free" πτήσεις!

Alitalia: Εγκαινιάζει “Covid free” πτήσεις!

Ένα πειραματικό σχέδιο εφαρμόζει ο ιταλικός αερομεταφορέας της Alitalia, εγκαινιάζοντας “Covid free” πτήσεις, όπου για έναν μήνα οι επιβάτες μεταξύ Ρώμης και Μιλάνου θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα γρήγορο τεστ αντιγόνων πριν επιβιβαστούν.

Πρόκειται για ένα πείραμα της Alitalia καθώς είναι η πρώτη φορά που οι αναχωρούντες επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ, αφού αρκετά ιταλικά αεροδρόμια παρέχουν ήδη δοκιμές για τους επιβάτες που φθάνουν. Σκοπός του πειράματος είναι να καθυσηχαστούν οι επιβάτες που αναχωρούν για Ρώμη ή Μιλάνο και να μην είναι τόσο επιφυλακτικοί απέναντι στις πτήσεις.

- Advertisement -
Αεροπλάνο της Alitalia

Έτσι μέχρι τις 16 Οκτωβρίου για να επιβιβαστεί κάποιος σε μία από αυτές τις πτήσεις της Alitalia, από τη Ρώμη Fiumicino προς το Μιλάνο Λινάτε, θα πρέπει να κάνει τεστ για τον κορονοϊό και να είναι αρνητικό. Οι επιβάτες των εν λόγω πτήσεων θα πρέπει να βρίσκονται στο αεροδρόμιο τουλάχιστον 1,5 ώρες πριν την αναχώρησή τους, προκειμένου να βρεθούν στον ειδικό χώρο των δοκιμών για να κάνουν το τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου βγαίνουν μέσα σε μισή ώρα.

Στη συνέχεια οι επιβάτες που είναι αρνητικοί μπορούν να προχωρήσουν στην επιβίβαση ενώ όσοι βρεθούν θετικοί, απομονώνονται σε ειδικό χώρο όπου τους γίνεται τεστ μοριακού επιχρίσματος (PCR) για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Όσοι επιβάτες δεν επιθυμούν να μπουν σε αυτή την διαδικασία του τεστ, πρέπει να έχουν μαζί τους στο αεροδρόμιο το αποτέλεσμα είτε μιας δοκιμής PCR είτε ενός επιχρίσματος αντιγόνου που πραγματοποιήθηκε όχι περισσότερο από 72 ώρες νωρίτερα.

Αεροπορικές: τα rapid test κορονοϊού δίνουν ελπίδα για ανάκαμψη-αισιοδοξία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), τα rapid test κορονοϊού σε κάθε επιβάτη πριν την αναχώρηση της πτήσης του πιθανόν να μπορούσαν να δώσουν ξανά πνοή στη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, αφού η αεροπορική βιομηχανία έχει υποστεί μεγάλη πλήγμα από την πανδημία, καθώς έτσι δε θα χρειαζόταν η επιβολή καραντίνας.

Κραυγή αγωνίας από τις αεροπορικές

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, έχουν υπάρξει πολλές εκκλήσεις της βιομηχανίας ώστε να θεσπιστεί μια ενιαία προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει από τους διαφορετικούς έκτακτους περιορισμούς που υιοθετεί κάθε χώρα του κόσμου για ταξιδιώτες από χώρες με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

επιβάτες με μάσκα στο αεροδρόμιο

Η πρόταση της IATA είναι η εφαρμογή γρήγορων τεστ κορονοϊού. Αυτό είναι που θα επιδιώξει να πείσει τις κυβερνήσεις μέσω του του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τον Ντε Τζούνια. Η IATA επίσης θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα στην αεροπορική βιομηχανία είναι η μεταφορά των εμβολίων για τον κορονοϊό.

Μικρό κόστος για ένα σημαντικό αποτέλεσμα

Τα συγκεκριμένα τεστ κοστίζουν μόλις 10 δολάρια και μπορούν να γίνονται από το προσωπικό του αερομεταφορέα καθώς δεν χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική εκπαίδευση. Δίνουν αποτέλεσμα σε 15 λεπτά και θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα καθώς η διαγνωστική τους ευαισθησία σε σύγκριση με εργαστηριακό τεστ είναι 97%, δήλωσε η IATA. Αυτό είναι κάτι που, όπως πιστεύει η Ένωση, θα μπορούσε να αποτελέσει τονωτική ένεση στην πολύπαθη αεροπορική βιομηχανία.

Αισιοδοξία στην Ελλάδα για την επόμενη χρονιά

Οι φορείς του τουρισμού στην Ελλάδα θεωρούν ότι τα υγειονομικά δεδομένα θα βελτιωθούν για το 2021, είτε γιατί θα υπάρξει εμβόλιο για τον κορονοϊό, ή γιατί το μοριακό τεστ θα είναι πιο άμεσο και πιο οικονομικό, ή τέλος γιατί εστίες μετάδοσης που επιβεβαιωμένα επιβάρυναν τον αριθμό κρουσμάτων το φετινό καλοκαίρι θα ελεγχθούν αποτελεσματικότερα για το 2021. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Σπανός, CEO της Domes Resorts, στη Ναυτεμπορική, τα χειρότερα πέρασαν, και το 2021 αναμένουμε ότι θα είναι μια χρονιά σημαντικά καλύτερη από τη φετινή.

Στη Μύκονο με μάσκες

Όσον αφορά τις κρατήσεις ξενοδοχείων, ο ίδιος συμπληρώνει ότι υπάρχει μια αυξητική τάση σε ξενοδοχεία που εντάσσονται σε διεθνή brands, γιατί οι επισκέπτες γνωρίζουν ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφαλείας. Επίσης, οι επιβάτες επιλέγουν ξενοδοχεία με τύπους δωματίων που μπορεί να είναι πιο ιδιωτικά και απομονωμένα και με private facilities (π.χ. βίλες με πισίνα).

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι επιβάτες ταξιδεύουν σήμερα, υπάρχει μια προτίμηση στα private transfers, ενώ επιλέγουν συχνότερα premium airlines και business class για πιστότερη τήρηση των πρωτοκόλλων ασφάλειας και για να μειώσουν όσο γίνεται την παραμονή σε χώρους συνωστισμού. Τέλος, υπάρχει μια σημαντική αύξηση στις ιδιωτικές πτήσεις με βάση τα στοιχεία των αεροδρομίων και των εταιρειών private jetting. 

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,267LikesΚάντε Like
88,577 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ