Επισήμως ανοίγει την 1η Αυγούστου το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο. Το άνοιγμα του Μουσείου θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό για τις Σποράδες αφού όλα δείχνουν πως η περιοχή δείχνει να έχει μεγάλη και σταθερή τουριστική ανάπτυξη.

- Advertisement -

Διαβάστε και Το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο στην Αλόννησο με βαθμολογία στην booking 9,9! Το λατρεύουν τα ζευγάρια!

Πού θα βρίσκεται το πρώτο υποβρύχιο μουσείο

Το μουσείο θα βρίσκεται αρκετά κοντά στις ακτές του ακατοίκητου νησιού της Περιστέρας και δίπλα στις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου. Τα εγκαίνια του μουσείου θα πραγματοποιηθούν την 1η Αυγούστου ενώ το μουσείο θα είναι ανοιχτό σε επισκέπτες μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Τα εκθέματα του μουσείου θα βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας και προέρχονται από ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ. Το ναυάγιο αυτό, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας λόγω του ανέπαφου και μεγάλου αριθμού των ευρημάτων, ανακάλυψε το 1985 ένας ψαράς από την Αλόννησο, κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 21-28 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, γεγονός που κάνει το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν ενδιαφέροντα προορισμό για κάθε έμπειρο αυτοδύτη.

Ναυάγιο της Περιστέρας
Το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας

Διαβάστε επίσης Ανοίγει η Disneyland στο Παρίσι με πλέξιγκλας και μάσκες (βίντεο)

Σύμφωνα με στοιχεία, πρόκειται για μεγάλο εμπορικό πλοίο που λόγω κακοκαιρίας βυθίστηκε γύρω στο 425 π.Χ. Το πλοίο φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (η σημερινή Σκόπελος) και τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής), δύο περιοχές πολύ γνωστές στην αρχαιότητα για το ανώτερης ποιότητας κρασί τους, ενώ ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.

Οι καταδύσεις στο ναυάγιο θα γίνονται είτε από ελεύθερους ερασιτέχνες δύτες είτε με τη συνοδεία επαγγελματιών δυτών από καταδυτικά κέντρα, ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αλλά και ο Σάκης Ρουβάς θα δώσουν το έναυσμα για το άνοιγμα του μουσείου, ενώ το “παρών” θα δώσει, όπως είναι φυσικό, και η υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

- Advertisement -

Απολαύστε στο βίντεο μοναδικές εικόνες από το Ναυάγιο της Περιστέρας:

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ