Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
18 C
Athens
ΑρχικήGalleriesΑπίστευτο! Θέλεις να δεις πώς ήταν η Σαντορίνη του '50 πριν την...

Απίστευτο! Θέλεις να δεις πώς ήταν η Σαντορίνη του ’50 πριν την αλλάξει ο τουρισμός;

Απίστευτο! Θέλεις να δεις πώς ήταν η Σαντορίνη του ’50! “Σαντορίνη – Πορτρέτο μιας εξαφανισμένης εποχής”, έτσι ονομάζει ο Αμερικανός φωτογράφος και επίτιμος Έλληνας πολίτης Robert McCabe το νησί της Σαντορίνης στο Αιγαίο, στις Κυκλάδες, πριν ο τουρισμός το αλλάξει για πάντα.

σαντορίνη 1950 πανοραμική Γιαλός
Πλοίο φτάνει στον Γιαλό.

Ήταν το καλοκαίρι του 1954 όταν ένας νέος Αμερικανός φοιτητής κολεγίου Robert A. McCabe ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Ταξίδεψε με τον μεγαλύτερο αδερφό του, ο οποίος είχε προσκληθεί από έναν Έλληνα φίλο του από το πανεπιστήμιο. Λίγες μέρες μετά την άφιξή τους στην Αθήνα, οι τρεις νέοι ξεκίνησαν για την πατρίδα του Έλληνα μαθητή. Ο Robert ήξερε μόνο ότι βρισκόταν σε ένα μικρό νησί που εξυπηρετούσε σκάφη που εκτελούσαν δευτερεύουσες διαδρομές. Tο νησί, όπως του είπαν, ήταν κάποτε ηφαίστειο.

- Advertisement -
σαντορίνη 1950 πανοραμική Φηρά
Πανοραμική λήψη από τα Φηρά.

Το 1954, η Σαντορίνη είχε περίπου 12.000 κατοίκους και πολύ λίγους επισκέπτες. Οι μόνοι τρόποι μεταφοράς στο νησί ήταν ένα τζιπ, ένα μικρό λεωφορείο και, φυσικά, τα μουλάρια του νησιού, στις πλάτες των οποίων οι δύο νέοι Αμερικανοί, οι μοναδικοί τουρίστες της Σαντορίνης εκείνο το καλοκαίρι, ανέβηκαν από την αποβάθρα στα Φηρά.

σαντορίνη 1950 μεταφορά ντομάτες με γάιδαρο
Έτοιμος ο γάιδαρος για να φορτωθεί τις περίφημες ντομάτες Σαντορίνης.


Τις επόμενες μέρες, ο Robert McCabe θα επισκεπτόταν το νησί από άκρη σε άκρη και οι εικόνες που έβλεπε θα έμεναν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του. Το ίδιο το νησί βρισκόταν στα πρόθυρα μιας φοβερής αλλαγής. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, ένας τεράστιος σεισμός το χτύπησε, καταστρέφοντας ή καθιστώντας ακατοίκητο το 85% των σπιτιών του νησιού.

σαντορίνη 1950 λιμενεργάτες Γιαλός
Λιμενεργάτες στον Γιαλό.


Αυτή η καταστροφή ανάγκασε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του νησιού να φύγει και το πρόγραμμα ανοικοδόμησης που ακολούθησε έθεσε τα θεμέλια για τον πλήρη μετασχηματισμό της Σαντορίνης από ένα “ήρεμο” νησί του Αιγαίου στον κοσμοπολίτικο προορισμό που είναι σήμερα.

σαντορίνη 1950 μεταφορά με μουλάρια
Τα μουλάρια μετέφεραν τον κόσμο από το λιμάνι.


Ευτυχώς για εμάς, ο νεαρός Robert McCabe ήταν τότε παθιασμένος με τη φωτογραφία. Οι φωτογραφίες που πήρε στην πρώτη του αυτή επίσκεψη και στα επόμενα ταξίδια που έκανε πριν από το 1964, συλλέχθηκαν πρόσφατα και δημοσιεύθηκαν με τον τίτλο «Σαντορίνη – Πορτρέτο μιας εξαφανισμένης εποχής».

σαντορίνη 1950 μοναδικό λεωφορείο από περίσσα σε φηρά
Το μοναδικό λεωφορείο της Σαντορίνης, έτοιμο να αναχωρήσει από Περίσσα προς τα Φηρά.


Ο εντυπωσιακός τόμος περιέχει κείμενα από τον McCabe και από τη δημοσιογράφο Margarita Pournara, της οποίας η οικογένεια κατάγεται από το νησί, και φωτογραφίες του νησιού πριν αλλάξει από τον μαζικό τουρισμό. Οι φωτογραφίες και οι αναμνήσεις εκείνης της εποχής που αφηγείται ο McCabe αποτελούν ένα ανεκτίμητο ιστορικό αρχείο για τη χώρα, αλλά προσφέρουν επίσης μια ματιά στις συνέπειες που έχει η τουριστική ανάπτυξη στη γη και στους ανθρώπους.

σαντορίνη 1950 πλοίο Αιγαίον Γιαλός
Το πλοίο Αιγαίον αγκυροβολημένο στον Γιαλό.

Στην εισαγωγή του βιβλίου με τις σπάνιες αυτές φωτογραφίες, ο McCabe γράφει: “Οι δραματικές αλλαγές στην προσωπικότητα και στην τύχη του νησιού τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια είναι αυτό που οδήγησε τη Μαργαρίτα και εμένα να αναλάβουμε αυτό το έργο για να τεκμηριώσουμε με λόγια και εικόνες μια Σαντορίνη που δεν υπάρχει πλέον. Είναι ένα αφιέρωμα στους ανθρώπους και τις παραδόσεις που έθεσαν τα θεμέλια της τρέχουσας οικονομικής επιτυχίας του νησιού”.

σαντορίνη 1950 Robert Mc Cabe
Ο φιλέλληνας Αμερικανός φωτογράφος Robert Mc Cabe στη Σαντορίνη.
σαντορίνη 1950 το μοναδικό τζιπ στο νησί
Το μοναδικό τζιπ στο νησί τη δεκαετία του ’50.
σαντορίνη 1950 μικρά παιδιά σε βάφτιση στο Νημποριό
Μικρά παιδιά σε βάφτιση στο Νημποριό.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,253LikesΚάντε Like
88,387 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ