Το Τριώδιο φέτος ανοίγει Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022. Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτήν περιλαμβάνεται η Απόκρεως, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την Απόκρεω. Ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών (Τεσσαρακοστή) και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα.

Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυσις εις πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Για τον λόγο αυτόν ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή».
Τη δεύτερη εβδομάδα γίνεται «κατάλυσις εις πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία. Η εβδομάδα τελειώνει με το Ψυχοσάββατο.
Η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αβγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.
Από την τέταρτη εβδομάδα, με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την αυστηρότατη νηστεία της.

Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Νάουσα: «Γενίτσαροι & Μπούλες»

Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για τις Απόκριες 2022 και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις – Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Τι θα γίνει με τις φετινές Απόκριες, το καρναβάλι και τα μέτρα, και πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, δεν διευκρινίστηκε ούτε στη χθεσινή προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Το θέμα χαλάρωσης των μέτρων συζητήθηκε από την Επιτροπή, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, αλλά όπως εξήγησε ακόμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο: «Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό και ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του» τόνισε η ίδια.

Απαντώντας επίσης, σε σχετική ερώτηση είπε ότι όποτε υπάρξει χαμηλότερος επιδημιολογικός κίνδυνος, ίσως απελευθερωθούν κάποια πράγματα την ερχόμενη εβδομάδα αλλά όπως διευκρίνισε αυτό είναι ένα ζήτημα που η επιτροπή εξετάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Για το θέμα των Αποκριών μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η επιτροπή θα συζητήσει πιο αναλυτικά το θέμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Αυτό που προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς είναι ότι εάν επιτραπούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα προκληθεί συνωστισμός με συνέπεια τη δημιουργία πολλών και ανεξέλεγκτων εστιών κορονοϊού.

Επίσης η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Ντόρα Ψαλτοπούλου, αναφερόμενη στις φετινές Απόκριες και τις ενδεχόμενες εκδηλώσεις, σχολίασε πως το πρόβλημα με αυτές τις μορφές διασκέδασης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτούς που συμμετέχουν. Σχετικά με τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού είπε ότι «δεν υπάρχει καθαρή εξήγηση γιατί είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, αν δεν έχουμε όλα τα δεδομένα μπορεί να δοθεί λάθος απάντηση. Οι υγειονομικοί καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια. Χρειάζεται μια ειδική επιτροπή για να μελετήσει τα δεδομένα».

Από την άλλη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να “θυσιαστούν” οι Απόκριες ώστε να εορταστεί με πιο χαλαρά μέτρα το Πάσχα.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε εύθραυστη την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με την πανδημία του κορονοϊού, η οποία παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ρυθμός των εμβολιασμών για την τρίτη δόση σε συνδυασμό με το ποσοστό του πληθυσμού που χάνει την ανοσία επειδή πχ έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό τις δύο δόσεις εμβολίου, κάνει την κατάσταση να είναι εύθραυστη, από αυτό εξαρτάται αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φλεβάρη».

Απόκριες στην Ελλάδα

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ