Ταξιδιωτικός οδηγός για την Αράχωβα

Η Αράχωβα δεν έγινε τυχαία ένας από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς, καθώς είναι ένας τόπος ευνοηµένος από την ιστορία. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνδέουν την Αράχωβα µε την οµηρική πόλη Ανεµώρεια, στους πρόποδες του Παρνασσού, ενώ για το σηµερινό της όνοµα δεν υπάρχει επίσηµη εκδοχή.

Αγαπημένος προορισμός για πολλά άτομα, όμως οι Αθηναίοι την τιμούν δεόντως για αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα και όχι μόνο!

Πάμε να δούμε τι “κρύβει” η κοσμοπολίτικη Αράχωβα, με τον απόλυτο οδηγό μας, καθώς και τις προτάσεις μας για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση!

Ταξίδι – Κείμενα: Σίσσυ Παστελάκου, Φωτο: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Αξιοθέατα – Τι να δείτε στην Αράχωβα

1. Κεντρικός Δρόμος

θέα από την Αράχωβα
Κεντρικός δρόμος Αράχωβας

Ένας και µοναδικός είναι ο κεντρικός δρόµος του χωριού, και µάλιστα αποτελεί τµήµα της Ε.Ο. Λιβαδειάς-Άµφισσας! Mια ολοζώντανη περαντζάδα µε γραφικές ταβέρνες, µοντέρνα cafés, φανταχτερές βιτρίνες των εµπορικών καταστηµάτων, που µονοπωλεί το ενδιαφέρον κάθε στιγµή της ηµέρας! Αφήστε το αυτοκίνητό σας σε κάποιο από τα parking, γιατί πολύ απλά δεν θα το ξαναχρειαστείτε, παρά µόνο για το Χιονοδροµικό Κέντρο και τις εξορµήσεις στις γύρω περιοχές!

2. Ρολόι

Ρολόι, Αράχωβα
Το Ρολόι

Το διάσηµο Ρολόι, γνωστό και ως «Η Ώρα», πέρασε από δοκιµασίες, όπως ο σεισµός του 1870 και η ανατίναξη από τους Γερµανούς το 1944. Πρώην καµπαναριό του µητροπολιτικού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, (χρονολογείται στον 18ο αι.), οφείλει τη σηµερινή του µορφή, στον ηγούµενο της Μονής του Οσίου Λουκά. Όσο για τον βράχο στον οποίο στέκεται ονοµάζεται «Τυριάς», καθώς χρησίµευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριού!

Τip: Eπισκεφθείτε το για τη µοναδική θέα του! Zητήστε τα κλειδιά από το ΚΕΠ.

3. Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, Αράχωβα
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Ανηφορίσετε µέχρι την κορυφή του χωριού όπου δεσπόζει ο ναός του Αγ. Γεωργίου, προστάτη της Αράχωβας, όχι µόνο µε τη θρησκευτική έννοια, αλλά και µε την ιστορική. Κατά τη Μάχη της Αράχωβας, το 1826, η εκκλησία υπήρξε ορµητήριο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, που αντιµετώπιζε τις τουρκικές δυνάµεις του Μουσταφά µπέη. Στη βόρεια πλευρά του περιβόλου σώζονται µέχρι σήµερα οι πολεµίστρες που κατασκεύασε ο οπλαρχηγός.

4. Εγκάρσιος

Εγκάρσιος, Αράχωβα
Ο Εγκάρσιος με την πανοραμική θέα

Για να φτάσουµε µέχρι τον Αϊ-Γιώργη και να θαυµάσουµε την πανοραµική θέα, αρκεί να δοκιµάσουµε τους… καρδιακούς µας παλµούς στην ανηφορική οδό µε τα 264 σκαλοπάτια! Πρόκειται για τον Εγκάρσιο, τον δρόµο που άνοιξε το 1927 µε την απειλή όπλου ο λήσταρχος Καραθανάσης, εφαρµόζοντας έναν αποτελεσµατικό τρόπο… απαλλοτρίωσης για τη διάνοιξη του δρόµου που οδηγεί σήµερα στην κορυφή!

5. Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας

Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας
Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας

Ένα κτήριο χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής, αλλά και µεγάλης ιστορίας, που µας ταξιδεύει πίσω στο 1830 -υπήρξε από τα πρώτα σχολεία που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα µετά το 1821! Το 1910, µε δωρεά του Ανδρέα Συγγρού ιδρύθηκε νέο σχολείο, ενώ το 2009 ανακηρύχθηκε διατηρητέο µνηµείο και αναστηλώθηκε, µε σκοπό να µετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας, για την ανάδειξη, µεταξύ άλλων, της σπουδαίας αραχωβίτικης παράδοσης στην υφαντική τέχνη!

6. Βρύσες

Βρύσες, Αράχωβα
Βρύσες, Αράχωβα

Διάσηµες οι… βρύσες του χωριού, 6 στον πάνω οικισµό και 6 στον κάτω, το σύνολο 12, έχουν η καθεµιά το όνοµά της! Και µπορεί να µην είναι πλέον απαραίτητες για να… ξεδιψάσει ο περαστικός, ωστόσο αποτελούν σύµβολα της ιστορίας µε έντονες λαογραφικές αναφορές.

7. Άγαλμα του Καραϊσκάκη

Άγαλμα του Καραϊσκάκη, Αράχωβα
Άγαλμα του Καραϊσκάκη

Δεσπόζει στη δυτική είσοδο του χωριού. Ο σπουδαίος αυτός ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης πέτυχε στην Αράχωβα µια από τις µεγαλύτερες νίκες του, συγκεκριµένα τον Νοέµβριο του 1826, όταν κατατρόπωσε το στρατό του Μουσταφάµπεη.

8. Σοκάκια

Σοκάκια, Αράχωβα
Βόλτα στα σοκάκια της Αράχωβας

Για να γνωρίσετε την αυθεντική Αράχωβα, αξίζει να… παραστρατήσετε λίγο από τον κεντρικό δρόµο και να χαθείτε χωρίς πυξίδα στα γραφικά καλντερίµια της (πολλά από τα οποία απέκτησαν πρόσφατα οδοσήµανση). Εκεί είναι που θα µυρίσετε πιο έντονα τον καπνό από τις καµινάδες, το τσίπουρο από τα ρακοκάζανα και τις ευωδιές από τις λιχουδιές που ετοιµάζουν οι νοικοκυρές στα σπιτικά τους… Έτσι µόνο θα καταλάβετε ότι, όσο κοσµοπολίτικη κι αν είναι η Αράχωβα, διατηρεί τη γνησιότητα ενός ελληνικού χωριού!

9. Πλατεία Λάκκα

Πλατεία Λάκκα, Αράχωβα
Πλατεία Λάκκα, Αράχωβα

Το απόλυτο σηµείο συνάντησης της Αράχωβας! Αυτή η µικρή πλατεία, στην καρδιά του χωριού, συγκεντρώνει µερικά από τα ωραιότερα all day στέκια που µονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών! Θυµίζοντας υπαίθριο… σαλόνι µε χουχουλιάρικες γωνιές και προσεγµένη διακόσµηση, τα τραπεζάκια τους έξω γίνονται ανάρπαστα κυρίως τις ηλιόλουστες µέρες, καθώς προσφέρουν µια αυθεντική αραχωβίτικη εµπειρία από νωρίς το πρωί µε καφέ, πρωινό και φαγητό, µέχρι αργά το βράδυ µε ποτό και cocktails!

10. Πλατεία Παπαϊωάννου

Πλατεία Παπαϊωάννου, Αράχωβα
Πλατεία Παπαϊωάννου, Αράχωβα

Λίγα µέτρα από την ολοζώντανη Πλατεία Λάκκα, µια άλλη «πιάτσα» υπήρξε για δεκαετίες το κλασικό «νυφοπάζαρο» µιας άλλης εποχής… Και µπορεί πλέον τα παλιά καφενεία της Αράχωβας, εκεί που κάποτε οι µεγαλύτερης ηλικίας θαµώνες απολάµβαναν έναν… ελληνικό µε ολίγη, να έχουν κλείσει (εκτός από το καφενείο του Ζάµπα που από το 1938 αποτελεί κλασική αξία), όµως η πλατεία Παπαϊωάννου συνεχίζει να είναι το ιδανικό µέρος για να γεµίσουµε τα ποτήρια µας µε τσίπουρο και να γευτούµε µερακλίδικους µεζέδες…

Ξενοδοχεία – διαμονή στην Αράχωβα

Επισκεφτήκαμε την Αράχωβα και μείναμε σε cozy πετρόκτιστους ξενώνες, mountain style chalets αλλά και προσεγμένα ξενοδοχεία. Δείτε 8 προτάσεις για διαμονή που έχουμε για εσάς, για όλα τα γούστα. Επίσης, για όσους αναζητούν στιγμές χαλάρωσης σας έχουμε και μια λίστα με τα ξενοδοχεία που θα σας τις προσφέρουν στα μοναδικά spa τους!

Φαγητό στην Αράχωβα

Κι επειδή νηστικό αρκούδι δεν… ταξιδεύει, δείτε τις προτάσεις μας για φαγητό, που πιστεύουμε ότι καλύπτουν όλα τα γούστα!

Διασκέδαση στην Αράχωβα

Η διασκέδαση χτυπάει κόκκινο στην Αράχωβα και όχι μόνο τα βράδια… Δείτε τα καλύτερα all day στέκια της που λατρέψαμε -και είμαστε σίγουροι και εσείς- για καφέ και brunch από το πρωί μέχρι ποτό και μουσική το βράδυ! Γνωρίστε την Αράχωβα by night!

Σημαντικές πληροφορίες

Συγκεντρώσαμε μόνο για εσάς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα χρειαστείτε στην επίσκεψή σας στον πιο δημοφιλή χειμερινό προορισμό της Ελλάδας, την Αράχωβα. Πληροφορίες για το πως θα πάτε, για parking, σημαντικά τηλέφωνα και πολλά άλλα, μόνο στο Αράχωβα smart tips!
Μην ξεχάσετε επίσης να σημειώσετε όλες οι εκδηλώσεις της χρονιάς στην Αράχωβα αλλά και γύρω της!

Προορισμοί κοντά στην Αράχωβα

Δεν έχει μόνο η Αράχωβα τις ομορφιές της, γι’αυτό, πάρτε το αυτοκίνητό σας και ξεκινήστε τις εξορμήσεις!

Ξεκινάμε με προορισμό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, και κάνουμε μια πρώτη στάση στο Λιβάδι που θεωρείται το… προάστιο της Αράχωβας (φυσικά μπορείτε να κάνετε αυτή τη στάση και γυρνώντας από το χιονοδρομικό), με ωραίες προτάσεις για καφέ και φαγητό.

Θέλετε να ανακαλύψετε πιο πολλά; Δείτε 15+1 σημεία που αξίζει να ανακαλύψετε με ορμητήριο την Αράχωβα! Γνωρίστε την ιστορία των Δελφών, αλλά επισκεφτείτε και τη Λιβαδειά, η οποία «φωλιασμένη» ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα, αποτελεί μια μικρή έκπληξη!

Όσοι θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τα βουνά, έχουμε και για εσάς λύση! Μοναδικές αποδράσεις σε Ιτέα, Γαλαξίδι, Άσπρα Σπίτια και Αντίκυρα!

Τέλος, για όλους αυτούς τους προορισμούς σας έχουμε προτάσεις για διαμονή, φαγητό και καφέ! Μην τις χάσετε!

Για περισσότερες πληροφορίες κατεβάστε με ένα μόνο κλικ τον οδηγό μας, The Gold Book of Arachova Delphi 2019!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ