Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
37.6 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΑρμενία: Ένας οικονομικός προορισμός που αξίζει να ανακαλύψετε!

Αρμενία: Ένας οικονομικός προορισμός που αξίζει να ανακαλύψετε!

Η Αρµενία, με την ιστορία της να πηγαίνει 3000 χρόνια πίσω στο χρόνο, είναι ένας προορισµός εκτός πεπατηµένης, αυθεντική και µυστηριακή µε πολλές ιστορίες να διηγηθεί στους επισκέπτες της και να τους εξασφαλίσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην καρδιά της Ευρασίας.

Η Αρµενία φηµίζεται για τα εντυπωσιακά µνηµεία παγκόσµιας κληρονοµιάς και τους φιλόξενους ανθρώπους της ενώ σίγουρα συµπεριλαµβάνεται στα low cost ταξίδια. Ακόµα όµως ένας λόγος να την επιλέξετε είναι το γεγονός ότι η Aegean πραγµατοποιεί απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στην πρωτεύουσα της, Γεβεράν (Yerevan) και µάλιστα σε πολύ προσιτές τιµές!

- Advertisement -

Πανέµορφος τόπος, ιστορικός, αυθεντικός, φιλόξενος, οικονοµικός και εύκολα προσβάσιµος! Σίγουρα έχει τα προσόντα να «σκαρφαλώσει» σε υψηλές θέσεις της ταξιδιωτικής σας λίστας!

Αξιοθέατα και εμπειρίες στην Αρμενία

1. Ανακαλύψτε την πρώτη χριστιανική χώρα του κόσμου

Αρμενία αρχιτεκτονική
Δείγμα από την υπέροχη μεσαιωνική αρχιτεκτονική των θρησκευτικών μνημείων

Γνωρίζατε ότι η Αρµενία ήταν η πρώτη χώρα του κόσµου που υιοθέτησε τον χριστιανισµό ως επίσηµη θρησκεία του κράτους; Αυτό συνέβη το 201 µε τη βοήθεια του Γρηγορίου του Φωτιστή και του Αρµένιου βασιλιά Τιριδάτη Γ΄. Η χώρα ξεκίνησε την κατεδάφιση παγανιστικών ναών και την κατασκευή χριστιανικών εκκλησιών. Η πρώτη ήταν ο καθεδρικός Etchmiadzin, που έγινε ο πρώτος χριστιανικός καθεδρικός του κόσµου. Μπορείτε να δείτε την εντυπωσιακή του κατασκευή στην πόλη Etchmiadzin, το θρησκευτικό κέντρο των Αρµένιων. Σήµερα, τα θρησκευτικά µνηµεία της χριστιανοσύνης είναι ορατά σε κάθε γωνιά της χώρας. Παρατηρήστε την υπέροχη µεσαιωνική αρχιτεκτονική τους, που σε συνδυασµό µε τα εκπληκτικά φυσικά τοπία συνθέτουν ένα µοναδικό σκηνικό. Επίσης, σας προτείνουµε να επισκεφτείτε το υπέροχο Μοναστήρι του Geghard, ηλικίας 800 ετών και λαξευµένο µέσα σε έναν βράχο. Εναλλακτικά, θαυµάστε από ψηλά το Μοναστήρι Tatev, ένα µαργαριτάρι µεσαιωνικής αρµενικής αρχιτεκτονικής, ή επισκεφτείτε τη φυλακή όπου ο Γρηγόριος ο Φωτιστής υπέφερε στο Μοναστήρι Khor Virap.

2. Απολαύστε τη θέα προς το βουνό Αραράτ

Βουνό Αραράτ
Η εντυπωσιακή θέα προς το βουνό Αραράτ

Είναι αδύνατο να επισκεφτείτε την πρωτεύουσα της Αρµενίας, το Γιερεβάν, χωρίς να παρατηρήσετε το µαγευτικό φυσικό του ορόσηµο, το όρος Αραράτ. Το συγκλονιστικό βουνό παραµένει όµορφο κάθε εποχή. Σύµφωνα µε την παράδοση, το Αραράτ ήταν το σύµβολο της πατρίδας όλων των Αρµενίων, και παραµένει µέχρι σήµερα. Είναι γνωστό ως βιβλικό βουνό, από την αναφορά στη Βίβλο στην ιστορία της Μεγάλης Πληµµύρας. Σύµφωνα µε τον θρύλο, η Κιβωτός του Νώε σταµάτησε ακριβώς πάνω στο βουνό και ο Νώε στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην κοιλάδα του Αραράτ µε την οικογένειά του. Παρά το γεγονός ότι το Αραράτ είναι εµφανές από πολλές πλευρές του Γιερεβάν, για να απολαύσετε την καλύτερη θέα ανεβείτε στην κορυφή του Cascade ή επισκεφτείτε το παρατηρητήριο του Victory Park. Εκπληκτική θέα θα έχετε επίσης, αν πάτε στο µοναστήρι Khor Virap, καθώς θα αισθανθείτε σαν να αγγίζετε τον ουρανό.

3. Διασχίστε τη µεγαλύτερη διαδροµή µε τελεφερίκ στον κόσµο

Μεγαλύτερη διαδροµή µε τελεφερίκ στον κόσµο
Η μεγαλύτερη διαδρομή µε τελεφερίκ στον κόσμο

Επισκεφτείτε µια από τις πιο µεγαλοπρεπείς δηµιουργίες της µεσαιωνικής αρµενικής αρχιτεκτονικής, το Μοναστήρι Tatev, µε τελεφερίκ, που τυχαίνει να είναι η µεγαλύτερη ανάλογη διαδροµή στον κόσµο (µήκους 5.752 µέτρων). Να σηµειωθεί, βέβαια, ότι δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για όσους φοβούνται τα ύψη, αφού θα βρεθείτε 320 µέτρα πάνω από το γραφικό φαράγγι του ποταµού Βοροτάν για 12 λεπτά. Στο τέλος της διαδροµής, θα φτάσετε σε ένα µοναδικό µοναστήρι, χτισµένο µεταξύ 9ου και 13ου αιώνα.

4. Γευτείτε την αρχαιότερη κουζίνα στο νότιο Καύκασο

Αρμένικη κουζίνα
Πιάτο από την αρμένικη κουζίνα

Η αρµένικη κουζίνα είναι µια από τις παλαιότερες της Ευρώπης και η παλιότερη στον νότιο Καύκασο. Τα πιάτα εδώ ποικίλλουν και είναι πεντανόστιµα χάρη στη χρήση πολλών µπαχαρικών, µυρωδικών και άγριων λουλουδιών. Στην Αρµενία, και ειδικότερα στο Γιερεβάν, υπάρχουν πολλά παραδοσιακά εστιατόρια που προσφέρουν µια τεράστια ποικιλία τοπικών πιάτων. Ξεκινήστε το γεύµα σας µε σπας, µια κρεµώδη σούπα µε λίγες θερµίδες, που φτιάχνεται από αρµένικο γιαούρτι (µατσούν). Δοκιµάστε αρµένικους κεφτέδες και ντολµαδάκια µε αµπελόφυλλα και κιµά. Μην παραλείψετε να δοκιµάσετε τα πιάτα µε ψητό, ζουµερό κρέας ή khorovat, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Η προετοιµασία του είναι µια πραγµατική τελετουργία, ενώ µόνο άντρες επιτρέπεται να συµµετέχουν. Αν θέλετε ένα γρήγορο σνακ, δοκιµάστε το τοπικό τυρί και τον παστουρµά. Μπορείτε να ζητήσετε να σας το τυλίξουν σε lavash, την παραδοσιακή αρµένικη πίτα. Για επιδόρπιο, η καλύτερη επιλογή είναι το gata, µια αφράτη ζύµη που λιώνει στο στόµα!

5. Απολαύστε την ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών

Φρούτα και λαχανικά, Αρμενία
Πάγκος με φρούτα και λαχανικά

Εξαιτίας του ευνοϊκού κλίµατος και των θερµών αχτίδων του ηλίου, η αρµένικη γη προσφέρει µια τεράστια ποικιλία από ζουµερά φρούτα και φρέσκα λαχανικά στους κατοίκους της. Κάθε καλοκαίρι και φθινόπωρο τα ράφια των καταστηµάτων είναι γεµάτα από διαφορετικά είδη φρούτων και λαχανικών. Δοκιµάστε το φηµισµένο αρµένικο βερίκοκο, που απορροφά τις αχτίδες του ήλιου και προσφέρει εγγυηµένα πλούσια γεύση και άρωµα.

6. Δείτε τα ωραιότερα χαλιά του κόσμου και αν υπάρχει η δυνατότητα, αγοράστε ένα!

Χαλιά Αρμενία
Χαλιά Αρμενίας

Σύµφωνα µε πολλούς ιστορικούς, τα βουνά της Αρµενίας είναι η πατρίδα του ανατολίτικου χαλιού. Είτε αυτό ισχύει είτε όχι, η αρµένικη παράδοση πλέξης χαλιών είναι διάσηµη εντός κι εκτός συνόρων για την υψηλή και µοναδική ποιότητά τους. Για να γνωρίσετε από κοντά την παράδοση πλεξίµατος αρµένικων χαλιών, επισκεφτείτε την γκαλερί-εργοστάσιο της Mgeryan Karpet. Εκεί θα δείτε παλιά έργα τέχνης 16ου έως 19ου αιώνα! Αν υπάρχει η δυνατότητα, µην παραλείψετε να αγοράσετε!

7. Πιείτε το γευστικότερο νερό στον κόσµο!

Συντριβάνι
Συντριβάνι στην Αρμενία

Γνωρίζατε ότι το νερό στην Αρµενία θεωρείται ως το ασφαλέστερο και πιο γευστικό στον κόσµο; Το µυστικό είναι ότι προέρχεται από τις αγνότερες φυσικές πηγές. Ένα άλλο µοναδικό χαρακτηριστικό είναι ότι στο Γιερεβάν, σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης, θα βρείτε πηγές µε πόσιµο νερό. Για να τιµήσει την επέτειο για τα 2.750 χρόνια από την ίδρυσή της, η πόλη έφτιαξε 2.750 µικρά σιντριβάνια. Έτσι, ο κόσµος µπορεί να απολαµβάνει δροσερό νερό δωρεάν.

8. Γίνετε φίλοι µε τους ζεστούς και φιλόξενους ντόπιους

Αρμένισα

Υπάρχει ένα παλιό αρµένικο ρητό που λέει «ο επισκέπτης είναι δώρο από τον Θεό». Σε κάθε γεγονός χαράς, οι Αρµένιοι στρώνουν αµέσως το τραπέζι και καλούν φίλους και γνωστούς. Είναι, επίσης, πολύ φιλόξενοι προς τους ξένους και τους κάνουν να αισθάνονται άνετα και σαν στο σπίτι τους. Πολλοί τουρίστες αναφέρουν ότι δεν έχουν συναντήσει πιο φιλόξενους κατοίκους σε κανένα άλλο µέρος του κόσµου, ενώ µην εκπλαγείτε αν τύχει να σας καλέσουν σπίτι τους για φαγητό. Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος του ταξιδιού σας θα έχετε κάνει Αρµένιους φίλους που θα σας περιµένουν να επιστρέψετε στην όµορφη πατρίδα τους!

9. Νιώστε την αδρεναλίνη σας να χτυπά κόκκινο

Όρος Aragats
Στο υψηλότερο σηµείο της Αρµενίας

Λόγω του ορεινού εδάφους και του ευνοϊκού κλίµατος, η Αρµενία είναι ένα υπέροχο µέρος για extreme sports. Υπάρχουν πολλά γραφικά µέρη πάνω από τα οποία µπορείτε να… πετάξετε! Το καλοκαίρι µπορείτε να κάνετε πεζοπορία και ορειβασία. Οι τουρίστες ανεβαίνουν συχνά το όρος Aragats, το υψηλότερο σηµείο της Αρµενίας (4.090 µέτρα). Τον χειµώνα, στη χώρα επικρατούν εξαιρετικές συνθήκες για τους λάτρεις του σκι και του snowboard. Το δηµοφιλέστερο µέρος για σκι είναι το Tsaghakadzor. Σε αντίθεση µε τα ευρωπαϊκά χειµερινά θέρετρα, η Αρµενία διαθέτει άκρως οργανωµένα κέντρα σε πολύ χαµηλότερες τιµές.

10. Βουτήξτε στον…αναποδογυρισµένο ουρανό

Λίμνη Σεβάν, Αρμενία
Η Λίμνη Σεβάν

Η λίµνη Σεβάν βρίσκεται τόσο ψηλά ανάµεσα στα βουνά, που όταν κάθεται κανείς στις όχθες της, το νερό µοιάζει να αγγίζει τον ουρανό. Αυτή η εκπληκτική λίµνη είναι ίσως η µεγαλύτερη και οµορφότερη στον Καύκασο. Το πεντακάθαρο νερό γίνεται λίγο πιο ζεστό στα µέσα του καλοκαιριού, που σηµαίνει ότι είναι το ιδανικό µέρος για να δροσιστείτε µια καλοκαιρινή ηµέρα. Η λίµνη, την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν «Αρµένικη Θάλασσα», περιβάλλεται από βουνά. Περάστε εδώ το απόγευµά σας και παρατηρήστε τον τρόπο µε τον οποίο το νερό αλλάζει χρώµα, από γαλάζιο και τιρκουάζ µέχρι βαθύ µπλε. Μπορείτε να εξερευνήσετε και το σύµπλεγµα µοναστηριών του Σεβαναβάνκ, χτισµένο το 874, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Ανακαλύψτε και τα 10 υπέροχα πράγματα που αξίζει να κάνετε στη Γιερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας!

Κόστος για ένα ταξίδι στην Αρμενία

Το κόστος ζωής και οι υπηρεσίες στην Αρµενία είναι πολύ οικονοµικά ειδικά σε σχέση µε τα δυτικά δεδοµένα ενώ ο µέσος µηνιαίος µισθός φτάνει µόλις τα €288.

Το νόµισµα της Αρµενίας είναι το Ντραµ και η αντιστοιχία µε το ευρώ είναι €1 = 554,47 Ντραµ.

Αεροπορικά εισιτήρια

Θα πετάξετε από Αθήνα για Γερεβάν µε απευθείας πτήση της Aegean Airlines (el.aegeanair.com) µε €203/άτομο με επιστροφή (high season) και διάρκεια πτήσης περίπου 2,5 ώρες.

Διαµονή στην Αρμενία

H διαµονή στην πρωτεύουσα είναι πολύ οικονοµική. Ενδεικτικά, διαµονή 5 ηµερών στο bestseller, «Friendship Hostel & Tours», 500µ. από το κέντρο της πρωτεύουσας στοιχίζει µόλις €117 σύνολο. Στο πολυτελές, εκτός κέντρου «Venezia Palazzo Hotel», 4 αστέρων, οι ίδιες µέρες στοιχίζουν σύνολο €181 µε πρωινό! Γενικά είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για κάθε γούστο και σε πολύ καλές τιµές.

Φαγητό – Ποτό στην Αρμενία

Φαγητό Αρμενία

Θα απολαύσετε τις τοπικές γεύσεις, πολύ οικονοµικά αφού για ένα γεύµα σε φθηνό εστιατόριο θα πληρώσετε περίπου €5, ενώ σε ένα µεσαίας κατηγορίας εστιατόριο θα απολαύσετε γεύµα τριών πιάτων για 2 άτοµα µε €22. Μια τοπική µπύρα κοστίζει €1,10, τα αναψυκτικά €0,55, το µπουκαλάκι το νερό €0,40 και ο καφές από €1,10 µέχρι €1,60.

Shopping

Να αγοράσετε παραδοσιακά σουβενίρ που θα σας θυµίζουν τον όµορφο αυτό τόπο! Κατά τα άλλα οι τιµές σε ρούχα και παπούτσια είναι λίγο πιο οικονοµικές από αυτές της Ελλάδας.

Μετακινήσεις – Καύσιμα

Ένα εισιτήριο µε τα µέσα µεταφοράς µονής διαδροµής κοστίζει µετά βίας €0,20(!) ενώ το µηνιαίο pass €11. Το ταξί έχει έναρξη €1,10, το 1 χλµ. κοστίζει €0,20 ενώ µια ώρα αναµονή θα σας κοστίσει €2,2. Η βενζίνη έχει µέση τιµή €0,82.

Κι αν ακόμα δεν σας πείσαμε, ρίξτε μια ματιά στις ομορφιές της μέσα από το παρακάτω βίντεο:

Video by TravelModeON

Πηγή: Icons Travellers
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Ρίγκου και Ηλιάνα Θεοδωροπούλου
Φωτογραφίες: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,439 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ