Σε ένα στενό των Εξαρχείων, στην οδό Ανδρέα Mεταξά βρίσκεται ένα μικρό, χαριτωμένο μαγαζί, που θα μπορούσε άνετα να είναι το σαλόνι σας.

Η Φιλομήλα. Εκεί, μια τρομερή μαγείρισσα, η Ευσταθία, που θα σας κερδίσει με το χιούμορ της και τη θετική της διάθεση, σερβίρει τις πιο όμορφες πίτες που έχετε φάει.

Ένα θρυλικό bar… «αναβιώνει» στου Ψυρρή! (photos)

Μου κινεί την περιέργεια το όνομα που επέλεξε για το μαγαζί.

Γιατί όχι Ευσταθία; «Ήθελα ένα καθαρά ελληνικό όνομα, γυναικείο, όχι το δικό μου όμως. Ξέρεις εγώ αγαπώ πολύ την Αγία Ειρήνη τη Χρυσοβαλάντου, που στα χέρια της κρατάει μήλα. Έτσι ένα βράδυ, που ήμουν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, μου ήρθε αυτό το όνομα ξαφνικά. Το θεώρησα σημαδιακό και το κράτησα », μου εξηγεί.

Το μαγαζί στο Γκάζι που «συστήνει» την οικολογική- ακτιβιστική αλλά άκρως γευστική διατροφή! (photos)

Η Ευσταθία έχει δουλέψει πολλά χρόνια ως σεφ, όμως τελικά η προσωπική της ανάγκη για δημιουργία και επικοινωνία την οδήγησαν να φτιάξει τον δικό της χώρο.

Εδώ θα βρείτε καθημερινά πίτες χορτοφαγικές σε απίθανους συνδυασμούς, που σκαρφίζεται μόνη της από τα καλύτερα υλικά.

Aυτή είναι η… «κρυψώνα» στην Κηφισιά που έχει γοητεύσει κόσμο και έχει γίνει το must στέκι (photos)

Μπορείτε να αγοράσετε ένα κομμάτι, που κοστίζει 2.50, ή και ολόκληρο το ταψί αλλά κατόπιν παραγγελίας (στα είκοσι ευρώ).

Βόλτα στις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας και στην Ιστορία της πόλης! (photos)

Οι τιμές της πραγματικά είναι πολύ καλές αν σκεφτείτε την ποιότητα που προσφέρει σε σχέση με τα συνηθισμένα κατεψυγμένα σφολιατοειδή που καταναλώνουμε και οι μερίδες της πολύ χορταστικές.

Αν τώρα θέλετε και κάτι επιπλέον – ζαμπόν, γαλοπούλα ή κοτόπουλο ας πούμε- μπορείτε να της ζητήσετε μια ημέρα πριν κι αν σας συμπαθήσει σίγουρα θα σας το φτιάξει με χαρά.

Οι πίτες φτιάχνονται από ζύμη, με φύλλο που εννοείται πως ανοίγει μόνη της, ενώ θα βρείτε και τάρτες.

Αθήνα: Ένα αρχοντικό του 1920 μεταμορφώθηκε σε στέκι που ευωδιάζει τα καλοκαίρια! (photos)

Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι η Ευσταθία συνδυάζει με φαντασία διαφορετικά υλικά μεταξύ τους.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος, γιατί δεν θέλει να κινείται σε συγκεκριμένα πλαίσια. Χρησιμοποιεί υλικά της εποχής και αυτοσχεδιάζει, με αγάπη και μεράκι, έτσι ώστε το κάθε της έδεσμα να είναι μοναδικό κι ανεπανάληπτο. Αν πάντως πετύχετε πίτα με καραμελωμένο κρεμμύδι ή σύκο, να την επιλέξετε γιατί είναι αριστούργημα.

Επίσης, καθημερινά φτιάχνει κι ένα γλυκό- τη συγκεκριμένη μέρα που πήγα εγώ είχε κέικ σοκολάτα που είχε φτιάξει μια φίλη της-.

Γιατί ξέχασα να σας πω, ότι η Ευσταθία δεν αρκείται μόνο στο ανταλλάσσει ιστορίες, αλλά απλόχερα μοιράζεται συνταγές και μυστικά της κουζίνας.

Έτσι «εκπαιδεύει» όλες τις φίλες της που μπορούν με τη σειρά τους να εκθέσουν στην βιτρίνα τις δικές του δημιουργίες.

Πέρα από τις πίτες καθημερινά ετοιμάζει και δυο σούπες, μια λαχανικών και μια μανιταρόσουπα που τώρα με το κρύο είναι ό,τι πρέπει, αλλά και μερικά ιδιαίτερα πιάτα με βάση ζυμαρικά ή ρύζι που συνοδεύονται από σάλτσες δικής της επινόησης, ενώ συχνά θα βρείτε και όσπρια.

Κανένα πιάτο δεν ξεπερνάει τα 4.50 ευρώ και όλα είναι φρέσκα και εποχικά.

Τα φαγητά που περισσεύουν η Ευσταθία τα μοιράζει σε κόσμο που έχει ανάγκη, οπότε ό,τι κι αν επιλέξετε να ξέρετε πως είναι της ημέρας.

Εδώ θα φας το πιο νόστιμο πεϊνιρλί στο κέντρο της Αθήνας! (photos)

Το σίγουρο πάντως είναι πως στη Φιλομήλα δεν θα απολαύσετε μόνο ένα λαχταριστό πιάτο, αλλά θα έχετε την αίσθηση μιας γειτονιάς κυρίως θα θυμηθείτε τι σημαίνει επικοινωνία μέσω του φαγητού, γιατί η Ευσταθία δεν θεωρεί πως το φαγητό είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά μια αλχημεία που μπορεί να μας μεταμορφώσει.

Ανδρέα Μεταξά 13-15 , Εξάρχεια, 21 1409 9422

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ