Με μάσκα στην Ακρόπολη

Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού που σημειώνεται καθημερινά στην Αττική φαίνεται να προβληματίζει έντονα τους ειδικούς και επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν τη λήψη πιο δραστικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική περιλαμβάνουν τη γενικευμένη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πολιτών, ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ατόμων που μπορούν να παρίστανται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και προσωρινή αναστολή εκδηλώσεων με μεγάλο συνωστισμό, π.χ. θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Τι εξετάζουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που έλαβε χώρα χτες, εξετάστηκαν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ιδιαιτέρως της Αττικής, αφού είναι η περιφέρεια με την πλειονότητα των κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι από τα χθεσινά 180 νέα περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 102 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 23 χαρακτηρίστηκαν ως «εισαγόμενα». Αντίθετα, σε όλες τις άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μονοψήφιος.

Μάσκες παντού, περαιτέρω μείωση ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν στενά την κατάσταση εξετάζουν την ισχυρή σύσταση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, καθώς και την υποχρέωση της χρήσης μάσκας σε υπαίθριους χώρους όπως οι λαϊκές αγορές, για τις στις οποίες θα πρέπει να ισχύσει τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων μεταξύ των πάγκων. Επιπλέον, στις προτάσεις των επιστημόνων είναι η αναστολή για 15 ημέρες της διενέργειας υπαίθριων εκδηλώσεων με μεγάλο αριθμό παρευρισκόμενων (συναυλίες, ανοιχτά θέατρα), αλλά και η μείωση των παρισταμένων σε διάφορες εκδηλώσεις (γάμοι, κηδείες, βαφτίσεις κ.ά.) από 50 που είναι σήμερα σε 20.

Ζευγάρι με μάσκα

Οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού αναμένεται να ληφθούν σήμερα. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να εξετάσει τον κατάλογο μέτρων που θα κλιμακώνονται τοπικά ή και γενικά.

Ο συνδυασμός της αύξησης των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων και τη μετακίνηση των πληθυσμών φαίνεται να ανησυχεί την κυβέρνηση που είναι σε εγρήγορση για την έγκαιρη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Νοσοκομείο

Αυτό που ανησυχεί πολύ τους υγειονομικούς φορείς είναι η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο τις τελευταίες 40 ημέρες έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό 157 επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία. Για το λόγο αυτό ζητούν ενίσχυση των μέτρων προστασίας, με μηνιαία τεστ στο προσωπικό, περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ