Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποδηλατικών Πόλεων 2022, η πόλη που ανακηρύχθηκε η πιο φιλική παγκοσμίως για τα ποδήλατα είναι η Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

Η μελέτη, που διεξήχθη από την ψηφιακή ασφαλιστική εταιρεία Luko, ανέλυσε 90 πόλεις σε όλο τον κόσμο, με βάση δείκτες που ομαδοποιήθηκαν σε έξι κατηγορίες:

- Advertisement -
  • Ο καιρός.
  • Η χρήση ποδηλάτου.
  • Η εγκληματικότητα και η ασφάλεια.
  • Οι υποδομές.
  • Οι ευκαιρίες κοινής χρήσης ποδηλάτων.
  • Οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης όπως η «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο».

Τα τελικά αποτελέσματα παρουσιάζονται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερη είναι η πόλη.

Ουτρέχτη

Η Ουτρέχτη πλαισιώνεται από άλλες οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις στην πρώτη 10άδα, με τη Χανγκζού (Κίνα) τη μόνη μη ευρωπαϊκή πόλη στην πρώτη βαθμίδα της κατάταξης.

Καμία αμερικανική πόλη δεν έχει μπει στην πρώτη 10άδα, με το Σαν Φρανσίσκο να είναι η πόλη των ΗΠΑ με την υψηλότερη κατάταξη στην 39η θέση.

Το Πόρτλαντ και το Σιάτλ είναι επίσης μεταξύ των κορυφαίων 50, στην 41η και 50η θέση αντίστοιχα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ιδιοκτησία ποδηλάτου έχει αυξηθεί ταχύτερα από την ιδιοκτησία αυτοκινήτου από το 1962, αλλά τα ποδήλατα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για λιγότερο από το 5% των ημερήσιων ταξιδιών.

Ο τομέας των μεταφορών είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει το 27% των εκπομπών CO2. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οδικές μεταφορές επιβατών προβλέπεται να τριπλασιαστούν έως το 2050.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ