Fine dining

Η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια για το 2024 για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA), παρουσιάστηκε και μια πόλη κυριαρχεί στην κατάταξη.

Το Ντουμπάι έχει 18 εστιατόρια στα κορυφαία 50, ενώ το Αμμάν, το Κάιρο και το Τελ Αβίβ ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση με πέντε το καθένα και το Μαρακές και η Βηρυτός καταλαμβάνουν από κοινού την τρίτη θέση με τρία εστιατόρια το καθένα. Η λίστα, που ψηφίστηκε από περισσότερους από 250 ειδικούς της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών σε όλη την περιοχή, περιλαμβάνει εστιατόρια σε 14 πόλεις σε όλη την περιοχή.

Η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής κυκλοφόρησε το 2022, αντικατοπτρίζοντας την ταχεία ανάπτυξη της σκηνής των εστιατορίων της περιοχής. Με ένα ακμάζον γαστρονομικό τοπίο με περισσότερα από 13.000 εστιατόρια, το Ντουμπάι κυριαρχεί στη λίστα από την έναρξή του, με 15 από τα 50 εστιατόρια στη λίστα να βρίσκονται στην πόλη για τις δύο τελευταίες εκδόσεις.

Το Orfali Bros Bistro κέρδισε τον κορυφαίο τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Άνοιξε το 2021 από τρία αδέρφια — τον Mohammad, τον Wassim και τον Omar — το μενού γιορτάζει τη συριακή κληρονομιά τους και ενσωματώνει διεθνείς επιρροές.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, μας τιμά πολύ που λάβαμε αυτή τη διάκριση», είπε ο Mohammad Orfali στο CNN, προσθέτοντας ότι το παιχνιδιάρικο μενού αντιπροσωπεύει «την κοινότητα του Ντουμπάι και την ποικιλομορφία των ανθρώπων εδώ».

Σε μια δήλωση τύπου, ο William Drew, διευθυντής περιεχομένου για τα 50 καλύτερα εστιατόρια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, επαίνεσε το Orfali Bros Bistro για τη «δημιουργικότητα, την καινοτομία και την παρουσίαση του φαγητού, που συμπληρώνεται από ένα οικείο στυλ εξυπηρέτησης».

Άλλα εστιατόρια του Ντουμπάι στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνουν το Trèsind Studio (ένα εκλεκτό εστιατόριο που ειδικεύεται στην πειραματική, σύγχρονη ινδική κουζίνα), το Ossiano (το εμβληματικό «υποβρύχιο» εστιατόριο θαλασσινών στο Atlantis, The Palm), το Moonrise (ένα οικείο ιαπωνικό και στη Μέση Ανατολή- εμπνευσμένο εστιατόριο) και το 3Fils (φημισμένο για τις περιστασιακές ασιατικές fusion ναύλους και τις σπεσιαλιτέ με θαλασσινά).

Στα δύο χρόνια από τότε που το 50 Best ξεκίνησε τη λίστα του MENA, ο τύπος των επισκεπτών που επισκέπτονται τα εστιατόρια του Ντουμπάι έχει αλλάξει, λέει ο Grégoire Berger, επικεφαλής σεφ στο Ossiano, το οποίο ονομάστηκε το τρίτο καλύτερο εστιατόριο της περιοχής.

Το τοπίο των εστιατορίων του Ντουμπάι έχει αλλάξει άρδην από τότε που ο Berger άρχισε να εργάζεται στο Ossiano το 2014, απομακρύνοντας τα franchises και τις υπερ-εμπορικές επιχειρήσεις προς τις γευστικές εμπειρίες που δίνουν έμφαση στο καλλιτεχνικό και γαστρονομικό ταξίδι, λέει. Τα βραβεία 50 Καλύτερων βοήθησαν «να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας» στην εξελισσόμενη σκηνή του φαγητού και με τη δημιουργία πιο χαλαρών εστιατορίων, και έχουν δημιουργήσει υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στα πολλά εστιατόρια της πόλης. «Τώρα πια τίθενται διαφορετικά ερωτήματα: «Είναι ωραία η εμπειρία; Είναι υπέροχο το φαγητό; Υπάρχει η προσωπικότητα;», λέει ο Berger.
Τώρα, ο Berger βλέπει περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό που επισκέπτονται το Ντουμπάι για να «ανακαλύψουν νέους γαστρονομικούς προορισμούς» και «να βρουν κάτι που πιστεύω ότι δεν θα βρουν κάπου αλλού».

Τρία νέα εστιατόρια από το Ντουμπάι προστέθηκαν στη λίστα: το Bait Maryam , όπου ο σεφ Salam Dakkak εισάγει παγκόσμιους γευσιγνώστες στην παλαιστινιακή comfort κουζίνα, το 21grams, εστιατόριο και αρτοποιείο που σερβίρει βαλκανική κουζίνα και το Row on 45, ένα εξαιρετικό εστιατόριο με επικεφαλής τον διάσημο σεφ Jason Atherton.

Η λίστα ανακοινώθηκε διαδικτυακά στις 13 Φεβρουαρίου. Με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην γίνει τελικά η ζωντανή εκδήλωση βραβείων στην περιοχή φέτος.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ