murgh makhani

Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Ινδίας παγκοσμίως, το κοτόπουλο βουτύρου, παραδοσιακά γνωστό ως murgh makhani -είναι ένα είδος κάρυ από κοτόπουλο με καρυκευμένη σάλτσα ντομάτας και βουτύρου η οποία είναι γνωστή για την πλούσια υφή της- έχει φέρει στα δικαστήρια τους διεκδικητές της προέλευσής του.

Ποιος “εφηύρε” λοιπόν το περίφημο murgh makhani; Ινδός δικαστής θα αποφανθεί για τη διαμάχη για το παγκόσμια γνωστό πιάτο.

Το κοτόπουλο με βούτυρο είναι νόστιμο και προφανώς επίσης αμφιλεγόμενο, με δύο αλυσίδες ινδικών εστιατορίων να μάχονται στο δικαστήριο για τη δημιουργία και προέλευσή του.

Η μήνυση –η οποία έχει γίνει τοπ θέμα στην Ινδία– υποβλήθηκε από την οικογένεια πίσω από το Moti Mahal, μια φημισμένη μάρκα εστιατορίων στο Δελχί που έχει μεταξύ των καλεσμένων της τον αείμνηστο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και τον πρώτο πρωθυπουργό της Ινδίας Τζαουαχαρλάλ Νεχρού.

Ισχυρίζεται ότι ο ιδρυτής του εστιατορίου, Kundan Lal Gujral, δημιούργησε το κάρυ τη δεκαετία του 1930, όταν το εστιατόριο άνοιξε για πρώτη φορά στο Peshawar πριν μετακομίσει στο Δελχί. Σε μια κατάθεση 2.752 σελίδων στο δικαστήριο μήνυσε την αντίπαλη αλυσίδα Daryaganj, κατηγορώντας την ότι ισχυρίστηκε ψευδώς ότι εφηύρε το πιάτο καθώς και το dal makhani, ένα δημοφιλές πιάτο με φακές που επίσης έχει πλούσια σάλτσα με βούτυρο και κρέμα.

Η οικογένεια Gujral ζητά αποζημίωση 240.000 δολαρίων, ισχυριζόμενη επίσης ότι το Daryaganj έχει αντιγράψει τη διάταξη του ιστότοπου του Moti Mahal και την «εμφάνιση και αίσθηση» των εστιατορίων του.

«Δεν μπορείς να αφαιρέσεις την κληρονομιά κάποιου… Το πιάτο εφευρέθηκε όταν ο παππούς μας ήταν στο Πακιστάν», δήλωσε ο Monish Gujral, διευθύνων σύμβουλος στο Moti Mahal.

Το Daryaganj – το οποίο ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα το 2019 – αντιτίθεται ότι το εκλιπόν μέλος της οικογένειάς του, ο Kundan Lal Jaggi, είχε συνεργαστεί με τον Gujral για να ανοίξει το εστιατόριο του Δελχί το 1947 και το πιάτο εφευρέθηκε εκεί. Αυτό της δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει και τη δημιουργία του πιάτου, όπως υποστηρίζει.

Το Daryaganj έδωσε στο Reuters ένα ξεθωριασμένο, χειρόγραφο έγγραφο συνεργασίας που καταχωρήθηκε το 1949 για να υποστηρίξει το επιχείρημά του.

Η διαμάχη έχει τραβήξει την προσοχή της χώρας με τους ινδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να προβάλλουν τμήματα για την ιστορία του πιάτου και να μαίνεται η συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι μια ασυνήθιστη, μοναδική περίπτωση. Πραγματικά δεν είναι γνωστό ποιος δημιούργησε το πρώτο πιάτο κοτόπουλου βουτύρου. Το δικαστήριο θα χρειαστεί να βασιστεί σε έμμεσες αποδείξεις», δήλωσε η Ameet Datta, δικηγόρος πνευματικής ιδιοκτησίας στην ινδική Saikrishna & Associates.

Οι μαρτυρίες ανθρώπων που μπορούν να συνδέσουν την ινδική αλυσίδα με το πιάτο που κατανάλωναν πριν από δεκαετίες θα μπορούσαν να είναι κρίσιμη απόδειξη, πρόσθεσε η Datta.

Φτιαγμένο με κομμάτια κοτόπουλου μαγειρεμένα σε tandoor ανακατεμένα σε σάλτσα ντομάτας με κομμάτια κρέμας και βουτύρου, το πιάτο κατατάχθηκε στην 43η θέση στη λίστα με τα «καλύτερα πιάτα» του κόσμου από το TasteAtlas, όπως αξιολογήθηκε από σχεδόν 400.000 χρήστες.

Ήταν το δεύτερο ινδικό φαγητό μετά το φημισμένο ψωμί naan, το οποίο μάλιστα συχνά συνδυάζεται με το murgh makhani.

Η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί την περασμένη εβδομάδα και η επόμενη ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο.

Με πληροφορίες από το CNN.travel

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ