Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
31.6 C
Athens
ΑρχικήΤάσος Δούσης BlogBest of Ναύπλιο: Ο Τάσος Δούσης μας ξεναγεί και μας προτείνει τα...

Best of Ναύπλιο: Ο Τάσος Δούσης μας ξεναγεί και μας προτείνει τα καλύτερα της πόλης

Από τους πρώτους και πιο αγαπημένους προορισμούς που μας έρχονται στο μυαλό, όταν μιλάμε για εκδρομή λίγων ημερών, είναι σίγουρα το κοντινό και πανέμορφο Ναύπλιο.

Πολύ κοντά στην Αθήνα, είναι μια εκδρομή που θα σας πάρει λιγότερο από 2 ώρες για να φτάσετε στον προορισμό σας καθώς απέχει από το κέντρο της Αθήνας μόλις 139 χιλιόμετρα. Το Ναύπλιο με μια γραφική παλιά πόλη, γενναίες δόσεις ρομαντζάδας, εκπληκτικό φαγητό και ωραιότατες παραλίες, παραμένει μια διαχρονική αξία

- Advertisement -

Ο Τάσο Δούσης έχει επισκεφτεί το όμορφο Ναύπλιο κάνοντας εκτενές ρεπορτάζ για τις ΕΙΚΟΝΕΣ και μας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να δούμε και να κάνουμε. Αν λοιπόν ετοιμάζετε μια εκδρομή μέχρι τον όμορφο και δημοφιλή προορισμό της Πελοποννήσου, ακολουθήστε τις προτάσεις του Τάσου Δούση για να μην πηγαίνετε στα τυφλά!

Το Ναύπλιο είναι ανάμεσα στις 4 ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Το Ναύπλιο, γνωστό ως και η “Νάπολη της Ανατολής” είναι γεμάτο ελληνική ιστορία, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ελληνική επανάσταση, είναι ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο, ένα μέρος ρομαντικό, είναι το Ναύπλιο των παιδικών μας χρόνων και πάντα ο ιδανικός προορισμός για να επιστρέφουμε σε κάθε ευκαιρία κάθε εποχή του χρόνου!

Οι Ενετοί ονόμασαν το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, η “Νάπολη της Ανατολής“. Ξεκινάμε τη βόλτα από την περίφημη Πλατεία Συντάγματος, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Μπορεί να έχετε περπατήσει σε αυτή την πλατεία πολλές φορές, την έχετε δει όμως ουσιαστικά, την έχετε παρατηρήσει; Τα κτήρια εδώ, ένα προς ένα, είναι μια ζωντανή ιστορία της χώρας μας. Παλιά ονομάζονταν Πλατεία Πλατάνου, επειδή είχε πολλα πλατάνια κάτω από τα οποία κάθονταν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης και έπαιρναν τις αποφάσεις τους. Κάθετη στην Πλατεία Συντάγματος είναι η οδός Σταϊκοπούλου, όπου βρίσκεται το Βουλευτικό, η πρώτη βουλή των Ελλήνων. Εδώ εκτός από το κτήριο, μπορείτε να μάθετε και την φοβερή ιστορία της πατάτας την οποία έφερε για πρώτη φορά ο Καποδίστριας στην Ελλάδα.

Μπροστά σας, ανοίγεται η Βασιλέως Κωνσταντίνου, γνωστή ως ο Μεγάλος Δρόμος, καθώς ήταν ο δρόμος που ξεκινούσε από την πλατεία Συντάγματος και έφτανε μέχρι τη θάλασσα! Εδώ βρίσκεται και το Τριανόν, το παλαιότερο κτήριο της πόλης, το παλαιό τζαμί,  ένα από τα αυθεντικά οθωμανικά τεμένη που χτίστηκαν την περίοδο της πρώτης Οθωμανικής περιόδου.

Όπως προχωράτε στην Βασ. Κωνσταντίνου αξίζει σίγουρα να κάνετε μια μικρή παράκαμψη στην οδό Καποδιστρίου, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Εδώ δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας και η σφαίρα που καρφώθηκε στον τοίχο, υπάρχει ακόμα σε προθήκη. Από τη στιγμή εκείνη της δολοφονίας του Καποδίστρια και μετά όλη η Ελλάδα βυθίστηκε στην αναρχία μέχρι που ήρθε εδώ (στο Ναύπλιο) ο βασιλιάς Όθωνας.

Η Βασ. Κωνσταντίνου θα σας οδηγήει μέχρι το άγαλμα του Στάικου Σταϊκόπουλου, του ήρωα του Ναυπλίου, απελευθερωτή της πόλης. Από συνεχίστε για το must της πόλης που δεν άλλο από το Παλαμήδι. Ο θρύλος λέει ότι τα σκαλιά είναι 999 αλλά μάλλον δεν ισχύει… Ο Τάσος Δούσης μπήκε στη διαδικασία ανεβαίνοντας να τα μετρήσει και τα έβγαλε 864. Τα σκαλιά τοπυ Πλαμηδίου, αναγκάστηκαν να φτιάξουν οι ίδιοι οι φυλακισμένοι επί Όθωνα.

Φυσικά μπορείτε να φτάσετε στο Κάστρο και με αυτοκίνητο. Από εδώ η θέα είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια…

Επίσκεψη στο Παλαμήδι

Δεν γίνεται να έρθεις στο Ναύπλιο και να μην επισκεφτείς το Παλαμήδι. Είτε με τα σκαλιά, είτε με αυτοκίνητο, θα φτάσετε στην Πύλη τυο φρουρίου. Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα σε όλη την Ελλάδα. Εκτός όλων των άλλων είναι ξακουστό παντού καθώς εδώ δε ένα ανήλιαγο σημείο στο βάθος του κάστρου, χωρίς φως, χωρίς τίποτα… οι Έλληνες φυλακίσαμε τον Κολοκοτρώνη και τους συντρόφους τους. Τον άνθρωπο που απελευθέρωσε το Ναύπλιο και την Ελλάδα από τον τουρκικό ζυγό, και τον φυλάκισαν οι ίδιοι άνθρωποι που εκείνος απελευθέρωσε. Η ελληνική ιστορία είναι συγκλονιστική και εδώ θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια σας. Μάλιστα όταν φυλακίστηκε εδώ ο Κολοκοτρώνης, το Παλαμήδι δεν ήταν φυλακή! Μετά έγινε και μάλιστα έγιναν σκληρές φυλακές, από τις χειρότερες της Ευρώπης.

Εδώ όμως δεν θα έρθετε μόνο για τον προμαχώνα, τη φυλακή του Κολοκοτρώνη αλλά και για την φοβερή θέα.

Φεύγοντας από το Παλαμήδι και αφού θα έχει μεσημεριάσει κάντε μια στάση για εξαιρετικό φαγητό στην καλύτερη ψαροταβέρνα του Ναυπλίου!

Γεμάτη ζωντάνια και μαγαζιά είναι η νυχτερινή ζωή της πόλης! Θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για να απολαύσετε από καφέ και παγωτό μέχρι φαγητό και φοβερά cocktails! Και εκεί που θα κάνετε τις βόλτες σας το βράδυ μέσα στον κόσμο, στα πολύβουα πλακόστρωτα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, ο Τάσος Δούσης έχει ένα μυστικό να σας αποκαλύψει… Αν ο πολύς κόσμος και η φασαρία δεν είναι το καλύτερο σας…μπορείτε να κάνετε ένα “διάλλειμα”, “χωθείτε” σε κάποιο από τα μικρά κάθετα καλντερίμια όπου εκεί αλλάζει εντελώς η κατάσταση και από τη βουή του κόσμου να βρεθείτε σε λίγα λεπτά σε μια ονειρική ησυχία με φόντο ένα σκηνικό άλλης εποχής! Βγείτε ξανά στη ζωντάνια στη ζωντάνια της πόλης και πηγαίνετε να απολαύσετε το cocktail σας!

Εκτός από τη νυχτερινή ζωή, τα εστιατόρια και τα κομψά ξενοδοχεία, το Ναύπλιο έχει και παντός τύπου μαγαζιά όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα!

Επίσκεψη στο Μπούρτζι

Το έτερο σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, μαζί με το Παλαμήδι είναι φυσικά τα Μπούρτζι, που βλέποντάς το από το Ναύπλιο μοιάζει σαν καρτ ποστάλ! Το Μπούρτζι, που σημαίνει από τα τούρκικα κάστρο/φρούριο, κάποτε ήταν το μέρος όπου διέμεναν οι δήμιοι που έκαναν τις εκτελέσεις στο Παλαμήδι, καθώς οι ντόπιοι δεν τους ήθελαν ανάμεσά τους στην πόλη.

Το Μπούρτζι, που η πρώτη του ονομασία ήταν “Το Κάστρο του Θρόνου” το είχαν φτιάξει οι Ενετοί και κατά τη διάρκεια των ετών είχε διάφορες χρήσεις. Εκτός από φυλακή, λειτούργησε ως ξενοδοχείο την περίοδο 1930 – 1970 στα πρώτα χρόνια της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου φιλοξενώντας σπουδαίες προσωπικότητες. Μια επίσκεψη εδώ πρέπει να την κάνετε οπωσδήποτε! Ανάλογα πότε θα έχει δρομολόγιο, θα φτάσετε απέναντι με το καραβάκι, όπου θα μείνετε περίπου 10 λεπτά, θα ξεναγηθείτε και θα βγάλετε τις φωτογραφίες σας, πριν επιστρέψετε.

Ναύπλιο 10 μυστικές στάσεις

Επιστρέφοντας στην πόλη, κάντε μια βόλτα στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, δεν θα δείτε εδώ τα πολλά και σπουδαία, ωστόσο, εδώ βρίσκεται το κτήριο που στεγάζει το Δημαρχείο ενώ υπήρξε το ίδιο κτήριο ταυτόχρονα, το 1830 το πρώτο γυμνάσιο της Ελλάδας.

Επίσης στην πλατεία δεσπόζει και το άγαλμα μιας ακόμα εμβληματικής προσωπικότητας της χώρας του Βασιλιά Όθωνα.

Τη δεύτερη μέρα και μετά τη βόλτα στο Μπούρτζι και ξανά στην παλιά πόλη, ο Τάσος Δούσης επισκέφτηκε το 3sixty, το καλύτερο εστιατόριο του Ναυπλίου για ένα εξαιρετικό γεύμα.

Δείτε ακόμα περισσότερα από το ταξίδι του Τάσου Δούση στο Ναύπλιο αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις στο επεισόδιο των ΕΙΚΟΝΩΝ:

Έξτρα προτάσεις του Τάσου Δούση στο Ναύπλιο

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,298LikesΚάντε Like
88,203 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ