Συναγερμός σήμανε σήμερα (Τρίτη βράδυ – τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο, όταν ένα αεροσκάφος της Japan Airlines, την ώρα που εκτελούσε τη πτήση 517 από το Χοκάιντο, τυλίχτηκε στις φλόγες λίγο μετά την προσγείωση του.
Τα πλάνα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από το αεροδρόμιο Haneda είναι συγκλονιστικά, με τον πυκνό καπνό που βγαίνει από το αεροσκάφος να καλύπτει τα πάντα ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.

Φως στα αίτια της σύγκρουσης αναμένεται να ρίξει η απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών μεταξύ του έλεγκτη εναέριας κυκλοφορίας και του πιλότου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Skynews, το αεροσκάφος συγκρούστηκε με ένα αεροπλάνο της ιαπωνικής ακτοφυλακής αμέσως μετά την προσγείωση του με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη και να προκληθεί μία τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που εξαπλώθηκε και στον διάδρομο προσγείωσης. Από θαύμα διασώθηκαν οι 379 επιβαίνοντες του φλεγόμενου αεροσκάφους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Japan Airlines, από τα 379 άτομα, εκ των οποίων ήταν 367 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος, πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν έγκαιρα από το αεροπλάνο, χρησιμοποιώντας τις ειδικές τσουλήθρες.

Από την άλλη πλευρά, στο Bombardier Dash-8, το αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής που συγκρούστηκε με εκείνο της Japan Airlines, ήεπέβαιναν έξι μέλη, εκ των οποίων οι 5 σκοτώθηκαν, ενώ ο έκτος, ο πιλότος, κατάφερε να σωθεί.

Αξιωματούχος της ακτοφυλακής δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK ότι το αεροσκάφος Bombardier Dash-8 με το οποίο συγκρούστηκε το αεροσκάφος της Japan Airlines ετοιμαζόταν να πετάξει στη Νιιγκάτα προς βοήθεια των σεισμοπαθών.

Το Flight Radar 24, το οποίο παρακολουθεί τις πτήσεις σε όλο τον κόσμο, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύγκρουση. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι το δυστύχημα συνέβη στις 17.47 τοπική ώρα, καθώς η πτήση της Japan Airlines προσγειωνόταν.

Το αεροσκάφος της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής δεν ήταν εξοπλισμένο με σύγχρονο αναμεταδότη ADS-B. Οι αναμεταδότες ADS-B χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση εξαιρετικά ακριβών πληροφοριών σχετικά με τη θέση ενός αεροσκάφους στους ελεγκτές εδάφους και απευθείας σε άλλα αεροσκάφη.

Υπό έρευνα οι συνομιλίες πιλότων – πύργου ελέγχου

Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι συνέβη ακριβώς, αν δηλαδή πρόκειται για λάθος από τον πύργο ελέγχου που έδωσε την άδεια της προσγείωσης ή αν ξαφνικά το αεροπλάνο της ακτοφυλακής μπήκε στον διάδρομο προσγείωσης την ώρα που το αεροσκάφος της Japan Airlines προσγειωνόταν.

Φως στα αίτια της σύγκρουσης θα δώσει η απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας με τον πιλότο του αεροπλάνου ενώ θα καταθέσει και ο κυβερνήτης του αεροπλάνου. Προς το παρόν, όλες οι έρευνες στρέφονται προς τον πύργο ελέγχου και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που είχαν βάρδια τη συγκεκριμένη στιγμή σε μια προσπάθεια να φτάσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα στα αίτια της σύγκρουσης που εξελίχθηκε σε τραγωδία με 5 νεκρούς ενώ από θαύμα δεν ήταν ακόμα μεγαλύτερη.


Μετά από το αεροπορικό δυστύχημα στο Τόκιο, ο Tim Atkinson, ερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων, δήλωσε στο Skynews, ότι η νύχτα σε ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο είναι ένα «πολύ δύσκολο οπτικά περιβάλλον». Ακόμη, ο Tim Atkinson πρόσθεσε ότι «Καθώς κάποιος πλησιάζει έναν διάδρομο προσγείωσης τη νύχτα, είναι συχνά πολύ δύσκολο να αντιληφθεί αυτά τα μικρά σημάδια, για παράδειγμα, ενός σχετικά μικρού αεροσκάφους», λέει.

Σε ότι αφορά, τις αναφορές ότι έγινε σύγκρουση, ο κ. Atkinson λέει ότι οι ερευνητές ατυχημάτων θα εξετάσουν γιατί δύο αεροσκάφη βρίσκονταν ταυτόχρονα στην ίδια θέση και αν ήταν και τα δύο εκεί που έπρεπε να βρίσκονται.

Στιγμή από την εκκένωση του αεροπλάνου:

«Ήταν ένα θαύμα»

Ερωτηθείς για το δυστύχημα με το φλεγόμενο αεροσκάφος, πρώην εμπορικός πιλότος δήλωσε στο Sky News «Μόλις γίναμε μάρτυρες ενός θαύματος» και συμπλήρωσε ότι «Ο τρόπος με τον οποίο έβγαλαν όλους αυτούς τους επιβάτες από το αεροπλάνο είναι σχεδόν απίστευτος»

Ο πρώην πιλότος ανέφερε ότι «η ορατότητα πρέπει να ήταν μηδενική», καθώς οι εικόνες δείχνουν καπνό να βγαίνει από μία από τις πίσω πόρτες, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «Για το πλήρωμα που κατάφερε να βγάλει όλους τους επιβάτες, είναι θαύμα.»

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ