Ο διάσημος κεκλιμένος πύργος της Μπολόνια βρίσκεται σε «υψηλό συναγερμό» λόγω των φόβων κατάρρευσης. Ο ιστορικός πύργος Garisenda στη βόρεια ιταλική πόλη έχει κλείσει για το κοινό, όταν ήδη από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση της Ιταλίας επέκρινε το τοπικό συμβούλιο ότι δεν φρόντισε σωστά τη δομή του εν λόγω πύργου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον φόβοι κατάρρευσης του.

Η διάσημη ιταλική πόλη κάνει crowdfunding για να σταματήσει την πτώση του κεκλιμένου πύργου της

Ο μεσαιωνικός πύργος Garisenda είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ορόσημα της ιταλικής πόλης – και γέρνει όσο ο πιο διάσημος ομόλογός του στην Πίζα. Ο πύργος στη Μπολόνια που είναι λιγότερο γνωστός από τον ομόλογό του στην Πίζα -αλλά γέρνει εξίσου- έχει σφραγιστεί, με τις αρχές να λένε ότι διατρέχει υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης.

Ξεκίνησαν οι κατασκευές σε ένα φράγμα ύψους 5 μέτρων γύρω από τον μεσαιωνικό πύργο Garisenda για να συγκρατηθούν τα συντρίμμια σε περίπτωση πτώσης.

Ο πύργος του 12ου αιώνα ύψους 47 μέτρων γέρνει υπό γωνία τεσσάρων μοιρών, αλλά οι μελέτες έχουν βρει μετατοπίσεις στην κατεύθυνση της κλίσης του.

Το συμβούλιο της Μπολόνια δήλωσε ότι η κατάσταση είναι “εξαιρετικά κρίσιμη”.

Ο πύργος είναι ένας από τους δύο που κυριαρχούν στον ορίζοντα της Μπολόνια. Ο άλλος πύργος, ο Asinelli, έχει διπλάσιο ύψος από τον Garisenda και δεν γέρνει τόσο πολύ. Στην πραγματικότητα, είναι συνήθως ανοιχτός για να ανέβουν οι τουρίστες .

Ο Garisenda χτίστηκε μεταξύ 1109 και 1119 και μειώθηκε σε ύψος τον 14ο αιώνα καθώς είχε ήδη αρχίσει να γέρνει.Ο πύργος είναι διάσημος πέρα ​​από την Ιταλία – αναφέρεται στο έργο του Δάντη “Η Θεία Κωμωδία”, που ολοκληρώθηκε το 1321.

Το διάσημο αξιοθέατο της πόλης έκλεισε αρχικά τον Οκτώβριο μετά από αισθητήρες που εντόπισαν τις αλλαγές στην κλίση του.

Περαιτέρω έλεγχοι αποκάλυψαν αλλοίωση στη βάση του.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης εξήγησε ότι, εκτός από τον περιορισμό πιθανών συντριμμιών που πέφτουν, το φράγμα που θα τοποθετηθεί θα προστατεύσει τα γύρω κτίρια καθώς και τους ανθρώπους σε περίπτωση κατάρρευσης. Οι εκπρόσωποι λένε ότι το έργο “αντιπροσωπεύει την πρώτη φάση για να γίνει ασφαλές”.

Η κατασκευή του φράγματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους – και ο ίδιος ο πύργος καθώς και η πλατεία κάτω από αυτό πιθανότατα θα παραμείνουν κλειστοί για αρκετά χρόνια, ενώ θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης . Οι αρχές της Μπολόνια εκτιμούν ότι μόνο το φράγμα θα κοστίσει περίπου 4,3 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ήδη ξεκινήσει ένα crowdfunder για να πληρώσουν για την αποκατάσταση.

Το συμβούλιο χαρακτήρισε το έργο μια «εξαιρετική πρόκληση» που θα απαιτήσει «δέσμευση από ολόκληρη την πόλη και από εκείνους σε όλο τον κόσμο που αγαπούν τη Μπολόνια και ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολά της».

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ