Βαρκελώνη παραλία

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο κόσμος ανυπομονεί για τις διακοπές του μετά από μήνες εγκλεισμού. Αυτό όμως κρύβει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στους πολίτες να χαλαρώσουν κάνοντας διακοπές. Αυτό οποίο περιελάμβανε οδηγίες για το άνοιγμα των συνόρων και των οδικών, αεροπορικών, ακτοπλοϊκών συνδέσεων για τη μετακίνηση των πολιτών.

- Advertisement -
Βαρκελώνη Παραλία
Παραλία στη Βαρκελώνη

Οι αρχές στην Ευρώπη ήδη όμως έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το συνωστισμό στις παραλίες. Την Τετάρτη, μόλις λίγες ημέρες μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στη Γαλλία, η επαρχία της Βρετάνης στα βορειοδυτικά αναγκάστηκαν να κλείσουν πέντε παραλίες εξαιτίας της ανυπακοής των πολιτών και της μη τήρησης της απόστασης.

Στο μεταξύ, οι αρχές στο Ζίλαντ της Ολλανδίας έκλεισαν τους δρόμους για κάθε σαββατοκύριακο μέχρι την 1η Ιουνίου λόγω της πρόγνωσης καλού καιρού και του φόβου παραβίασης των μέτρων ασφαλείας. Στη Βαρκελώνη, οι αρχές της χώρας προειδοποίησαν τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις όσο βρίσκονται στην παραλία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος δέχεται συστάσεις να αποφύγει τις παραλιακές πόλεις εν όψει της αργίας την ερχόμενη Δευτέρα.

Καλοκαίρι -αλλά με όρους

Είναι φυσικό όσο πλησιάζει το καλοκαίρι ο κόσμος να λαχταρά να βρεθεί στις παραλίες και να απολαύσει τον ήλιο και τη δροσιά της θάλασσας. Ωστόσο, οι αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση εν αναμονή των κυμάτων τουριστών και των πολιτών που συρρέουν στην παραλία.

Κοσμοσυρροή σε παραλίες στη Θεσσαλονίκη. Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο

Οι τοπικές αρχές σε κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν οδηγίες για το πώς θα ξανανοίξουν τις πολυσύχναστες παραλίες. Μετά από το αυστηρότερο lockdown στην Ευρώπη, ο Υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας Reyes Maroto δήλωσε στην εφημερίδα El Pais ότι η χώρα είχε διαφορετικά σενάρια για τους λουόμενους. “Θέλουμε να εγγυηθούμε ότι ο τουρίστας που θα έρθει στην Ισπανία για διακοπές θα είναι ασφαλής”, επισημαίνει.

Ιταλία: Πως ένα διάσημο εστιατόριο ξανά ανοίγει μετά το lockdown

Στη Βαλένθια, οι αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν σε μόλις 5.000 λουόμενους να βρίσκονται στην παραλία, πολύ μικρός αριθμός, αφού είναι σχεδόν το μισό από το συνηθισμένο αριθμό όσων επισκέπτονται την παραλία.

Διαβάστε ακόμα:  Aegean - προσφορά: Ταξιδέψτε σε Μάλτα, Πράγα και Σαρδηνία το καλοκαίρι με έκπτωση 30%!
Μηχανήματα καθαρίζουν την παραλία στην Ισπανία
Στην Ισπανία οι παραλίες καθαρίζονται με ειδικά μηχανήματα

Στο Sanxenxo της Γαλικίας οι παραλίες θα καθαρίζονται σχολαστικά από ειδικά μηχανήματα, ενώ οι τουαλέτες, οι ντουζιέρες και οι υπόλοιποι δημόσιοι χώροι θα απολυμαίνονται τακτικά.

Σε περιπτώσεις χωρών που η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, οι ειδικοί συστήνουν την ενθάρρυνση ενός ασφαλούς τουρισμού με την τήρηση καλής υγιεινής σε χώρους όπως οι τουαλέτες και τα εστιατόρια.

Σήμερα: Νέοι κανόνες στις οργανωμένες παραλίες & κόστη που σκαρφαλώνουν πιο ψηλά και από τον… υδράργυρο!

Αλλαγή συμπεριφοράς

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι όσο ζεσταίνει ο καιρός οι πολίτες θα χαλαρώνουν όλο και περισσότερο στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Έρευνα του Univesrity College London έδειξε ότι λιγότεροι από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τηρούν αυστηρά τους περιορισμούς ασφαλείας.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι η μετάδοση του ιού είναι πολύ ευκολότερη σε κλειστούς χώρους παρά σε ανοιχτούς όπως είναι οι παραλίες, ωστόσο η συνάθροιση σε υπαίθριους χώρους ή οι συναντήσεις με φίλους δεν είναι ιδιαιτέρως ασφαλείς αυτή την περίοδο.

Ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος

Ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων κορονοϊού μπορεί να έχει ελαττωθεί σημαντικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν για την ύπαρξη νέου κύματος του ιού αν δεν τηρηθούν με προσοχή τα μέτρα ασφαλείας.

Η τήρηση κοινωνικής αποστασιοποίησης και το τακτικό πλύσιμο χεριών είναι επιτακτική ανάγκη ακόμα και στις καλοκαιρινές μας διακοπές. Αν ο κόσμος συνωστίζεται στις παραλίες και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους όπως τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα, ο κίνδυνος εκ νέου εξάπλωσης του ιού είναι πολύ αυξημένος.

Για το λόγο αυτό, είναι καλό να απολαμβάνουμε την παραλία και να προγραμματίσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, παραμένοντας όμως αυστηρά προσεκτικοί όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας και τις οδηγίες που ανακοινώνουν οι αρχές.

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ