Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
37.6 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΟι 21 καλύτερες παραλίες στα Χανιά και ένα χωριό στα 50 κορυφαία...

Οι 21 καλύτερες παραλίες στα Χανιά και ένα χωριό στα 50 κορυφαία του κόσμου

Στα Χανιά θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες ελληνικές παραλίες! Κρυστάλλινα, βαθυγάλανα νερά, ειδυλλιακά τοπία, ζεστός ήλιος, ερηµικές ακρογιαλιές, απέραντες αµµουδιές, απαράµιλλη φυσική οµορφιά µάς προ(σ)καλούν στον οµορφότερο νοµό της Κρήτης για µοναδικές στιγµές υδάτινων εµπειριών! Εμείς ανακαλύψαμε κι ένα χωριό που βρίσκεται στα 50 κορυφαία του κόσμου!

Ο Τάσος Δούσης αποκαλύπτει τα 8 must αξιοθέατα των Χανίων που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις! (photos)

- Advertisement -

Οι 21 καλύτερες παραλίες στα Χανιά

Μπαλος

παραλία Μπάλου στα Χανιά

Το τοπίο εδώ παραπέµπει σε εξωτικά νησιά του Ειρηνικού αλλά συνδυάζει ταυτόχρονα την οµορφιά της ελληνικής φύσης αποτελώντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τα δεδοµένα της χώρας!

Ανάµεσα στο ακρωτήριο της Γραµβούσας και το µικρότερο στο Τηγάνι, τα γαλαζοπράσινα νερά γίνονται «ένα» µε τον ουρανό και τους πετρώδεις σχηµατισµούς, δηµιουργώντας ειδυλλιακές εικόνες που σε κάνουν να ερωτευθείς τον Μπάλο µε την πρώτη… βουτιά!

Για να βρεθείς εδώ: Ακολουθώντας την Ε.Ο. Χανίων – Καστελίου, θα φτάσεις στο χωµατόδροµο που οδηγεί στην παραλία έπειτα από 46 χλµ. Συνεχίζεις στο χωµατόδροµο για ακόµα 8 χλµ. και µετά κατεβαίνεις το µονοπάτι, που απέχει περίπου 20′ από τη θάλασσα.

Η κλίση είναι αρκετά απότοµη και χρειάζεται αρκετή προσοχή. Εναλλακτικά, καθηµερινά από το λιµάνι του Κισσάµου πραγµατοποιούνται και ηµερήσιες κρουαζιέρες µε καραβάκι.

Φαλάσαρνα

Φαλάσαρνα - Παραλίες Χανιά

Σε απόσταση περίπου 60 χλµ. δυτικά από τα Χανιά συναντάµε την παραλία της Φαλάσαρνας. Η λευκή, ψιλή άµµος, τα κρυστάλλινα νερά αλλά και το µεγάλο µήκος της είναι αυτά που την κάνουν µοναδική σε όλη την Κρήτη, ενώ τα τεράστια κύµατα που σηκώνονται συχνά εδώ µας κάνουν να νιώθουµε και πάλι παιδιά!

Για να βρεθείς εδώ: Επιλέγεις την E.O. προς Κίσσαµο και κατευθύνεσαι προς τον Πλάτανο. Μετά ακολουθείς τις ταµπέλες µε την ένδειξη «Φαλάσαρνα».

Γλυκά Νερά

Γλυκά Νερά - Παραλίες Χανιά

Η ονοµασία της εν λόγω ακτής προέκυψε από τα γλυκά νερά που αναβλύζουν από τα Λευκά Όρη και καταλήγουν µέσα και δίπλα στη θάλασσα. Εντοπίζεται 4 χλµ. µακριά από τα Σφακιά και 75 χλµ. νότια των Χανίων. Περιβάλλεται από µεγάλα βράχια που προκαλούν δέος και χαρίζουν βαθιά σκιά, ενώ τα βαθυγάλανα νερά δεν σε αφήνουν να βγεις από την αγκαλιά τους!

Για να βρεθείς εδώ: Με καραβάκι από τα Σφακιά ή το Λουτρό θα φτάσεις µέσα σε 5΄-10΄. Αν, πάλι, επιθυµείς την περιπέτεια, τότε, ακολουθώντας ένα δύσβατο µονοπάτι από τα Σφακιά (30΄) ή το Λουτρό (60΄), θα οδηγηθείς επίσης εκεί.

Ελαφονήσι

Ελαφονήσι - Παραλίες Χανιά

Εδώ ένα ροδαλό χαλί από µικρά κοχύλια, κρυστάλλινα, ρηχά νερά, χρυσή αµµουδιά εξηγούν το γιατί αυτή η παραλία είναι µια από τις πιο αγαπηµένες της Κρήτης. Η διαδροµή είναι λιγάκι δύσκολη, καθώς έχει πολλές στροφές, αλλά αξίζει τον κόπο! Στα συν, οι οµπρέλες και οι ξαπλώστρες, που διατίθενται για όποιον ενδιαφέρεται.

Για να βρεθείς εδώ: Θα κατευθυνθείς προς τον Κίσσαµο, θα ακολουθήσεις τις ταµπέλες και θα φτάσεις στο Ελαφονήσι µέσα σε περίπου µιάµιση ώρα.

Ονειρικό ξενοδοχείο στην Ελλάδα που ήταν αρχοντικό του 16ου αιώνα από τον Τάσο Δούση

Αγία Ρουμέλη / Άγιος Παύλος

Αγία Ρουμέλη / Άγιος Παύλος - Παραλίες Χανιά

Στην έξοδο του φαραγγιού της Σαµαριάς, νότια των Χανίων, εντοπίζουµε τη συγκεκριµένη παραλία. Μπορείς να ξεκινήσεις από την αφετηρία για το µονοπάτι Ε4 –το οποίο µάλιστα οδηγεί στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παύλου– και θα συναντήσεις την απέραντη ακρογιαλιά που απλώνεται κάτω από αυτό. Στα συν, το κεδρόδασος που φύεται εκεί.

Για να βρεθείς εδώ: Θα φτάσεις είτε πεζή είτε διά θαλάσσης! Αν είσαι λάτρης της περιπέτειας και της γυµναστικής, ετοιµάσου για trekking, διασχίζοντας το φαράγγι της Σαµαριάς σε µια απόσταση 16 χλµ. Εναλλακτκά, από τη Χώρα των Σφακίων πραγµατοποιούνται πολύ συχνά ακτοπλοϊκά δροµολόγια. Θα είσαι εκεί µέσα σε µία ώρα.

Κεδρόδασος

Κεδρόδασος - Παραλίες Χανιά

Σε απόσταση µόλις 1 χλµ. από το Ελαφονήσι απλώνεται η εν λόγω παραλία. Πρόκειται για µια µοναδική όαση µε τιρκουάζ νερά και τροπική αύρα. Είναι αξιοσηµείωτη η φυσική σκιά που προσφέρουν οι κέδροι (δεν θα χρειαστεί να κρατάς µαζί σου οµπρέλα θαλάσσης)!

Για να βρεθείς εδώ: Θα κατευθυνθείς οδικώς προς τον Κίσσαµο και κατόπιν προς Ελαφονήσι βάσει οδικών σηµάνσεων (76 χλµ. ΝΔ των Χανίων). Μετά, προτού ακολουθήσεις το δρόµο για το τελευταίο, στρίβεις αριστερά. Ο δρόµος θα σε βγάλει σε µια πλατεία, απ’ όπου θα πρέπει να συνεχίσεις µε τα πόδια.

Δίκτυννα (Μένιες)

Αν αποζητάς την ηρεµία και τις ανέµελες βουτιές σε ολοκάθαρα, βαθιά νερά, είναι η ακρογιαλιά στην οποία πρέπει να βρεθείς οπωσδήποτε! Ενδεχοµένως τα αρκετά χιλιόµετρα χωµατόδροµου να σε κουράσουν, όµως στο τέλος η σαγηνευτική οµορφιά του τοπίου θα σε αιχµαλωτίσει! Πάρε µαζί σου προµήθειες σε νερό και φαγητό, γιατί εκεί κοντά δεν υπάρχει καµιά απολύτως υποδοµή!

Για να βρεθείς εδώ: Θα πρέπει να κατευθυνθείς 45 χλµ. ΒΔ των Χανίων. Στη συνέχεια, θα πας µε καραβάκι από τον Πλατανιά ή θα φτάσεις οδικώς από την E.O Χανίων-Κίσσαµου. Μετά θα κατέβεις το χωµατόδροµο µε ιδιαίτερη προσοχή (45΄ από την παραλία).

Λουτρό

Λουτρό - Παραλίες Χανιά

Σε απόσταση περίπου 70 χλµ. από την πόλη των Χανίων βρίσκουµε ένα προσωπικό ησυχαστήριο, το γραφικό ψαροχώρι Λουτρό. Αυτό που κλέβει αµέσως την καρδιά µας είναι η βοτσαλωτή παραλία, καθώς τα γαλαζοπράσινα νερά της µας προσκαλούν να χαθούµε στην αγκαλιά τους και να µη θέλουµε να τα αποχωριστούµε! Είναι οργανωµένη και διαθέτει ό,τι µπορεί να θελήσει κανείς από θαλάσσια σπορ (κανό κ.λπ.).

Για να βρεθείς εδώ: Εδώ µπορεί να φτάσει κανείς από τη Χώρα των Σφακίων µέσα σε µιάµιση ώρα. Εναλλακτικά, µε το καραβάκι από τα Σφακιά απέχει µόλις 15΄.

Ποταμός, Γαύδος

Αυτό που κάνει ξεχωριστή αυτή την ακρογιαλιά είναι η κοκκινωπή άµµος της. Οι σκορπισµένοι κέδροι τριγύρω προσθέτουν τη δική τους πινελιά στο ειδυλλιακό σκηνικό! Βρίσκεται στη ΒΔ ακτή της Γαύδου, 7 χλµ. ΒΔ του λιµανιού, στην Καραβέ.

Για να βρεθείς εδώ: Πρέπει να ταξιδέψεις έως τη Γαύδο µε τα δροµολόγια της ΑΝΕΝΔΥΚ (τηλ. 28210 95511) από την Παλαιοχώρα ή τη Χώρα Σφακίων. Προσεγγίζεται οδικώς αλλά και µε καραβάκι.

Μαράθι

Μαράθι - Παραλίες Χανιά

Ό,τι πρέπει για ζευγάρια εξαιτίας του ροµαντικού ηλιοβασιλέµατός της – δεν χαρακτηρίζεται άδικα «η παραλία των ερωτευµένων»! Βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών από το κέντρο των Χανίων µε το αυτοκίνητο, είναι οργανωµένη (µε ταβέρνες και cafés), έχει ψιλή άµµο και δεν την πιάνει ποτέ το κύµα, γι’ αυτό είναι ιδανική και για οικογένειες µε παιδιά.

Για να βρεθείς εδώ: Ακολουθώντας µε το αυτοκίνητο τον δρόµο προς το αεροδρόµιο, στον κόµβο που θα συναντήσεις οι ταµπέλες θα σε οδηγήσουν στο Μαράθι.

Γραμβούσα

Επισκεπτόµενοι το ερειπωµένο νησάκι, ανακαλύψαµε πολύ περισσότερα απ’ όσα µπορούσαµε να φανταστούµε… Τα κρυστάλλινα, δροσερά νερά και το Ενετικό Κάστρο στην κορυφή του αποτελούν τα προτερήµατά του, που ουδείς µπορεί να αµφισβητήσει!

Για να βρεθείς εδώ: Ενηµερώσου για τα συχνά δροµολόγια µε καραβάκια που αναχωρούν από το Καστέλι Κισσάµου.

Λουτράκι

Παραλία Λουτράκι

Οργανωµένη παραλία που απλώνεται πάνω σε έναν όρµο, όπου το γκαζόν αντικαθιστά τα βότσαλα και την άµµο, σε µια ονειρεµένη τοποθεσία! Λίγα µέτρα πιο πέρα υπάρχει και αµµουδιά για όλους όσοι το επιθυµούν!

Για να βρεθείς εδώ: Μπορείς να την προσεγγίσεις οδικώς µε κατεύθυνση προς το αεροδρόµιο και µετά, στον κόµβο, οι ταµπέλες θα σε οδηγήσουν στον προορισµό σου (περί τα 20΄ µε το αυτοκίνητο από το κέντρο).

Αγία Μαρίνα

Είναι η αγαπηµένη των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών, µια και βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη των Χανίων. Μόλις αρχίσουν οι ζέστες, κατακλύζεται από καλλίγραµµες υπάρξεις που λικνίζονται στους ήχους της µουσικής των beach bars. Πολλοί συνδυάζουν τη διασκέδαση µε νυχτερινό µπάνιο σε αυτή την πλαζ! Για να βρεθείς εδώ: Η συγκεκριµένη παραλία απέχει µόλις 10΄ από την Παλιά Ε.Ο Χανίων-Κισσάµου και µπορείς να φτάσεις σε αυτήν πολύ εύκολα.

Πλατανιάς

Παραλία στα Χανιά

Είναι πολύ δηµοφιλής στους Βορειοευρωπαίους επισκέπτες του νησιού αλλά και στους ντόπιους! Η ονοµασία της προέρχεται από το οµώνυµο χωριό, που βρίσκεται µόλις 11 χλµ. από το κέντρο των Χανίων. Εδώ µπορείς να επιλέξεις ανάµεσα σε µια πληθώρα από beach bars και εστιατόρια.

Για να βρεθείς εδώ: Μέσα σε µόλις 15΄ από την πόλη θα φτάσεις αρχικά στο χωριό και µετά θα προσεγγίσεις την οµώνυµη παραλία.

Χρυσή Ακτή

Η ονοµασία αυτής της παραλίας µαρτυρά το έντονα χρυσαφένιο χρώµα της αµµουδιάς της. Πλεονέκτηµά της είναι και το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη των Χανίων και δεν την επηρεάζουν οι βορειοδυτικοί άνεµοι. Αποτελεί µία από τις ιδανικότερες επιλογές για οικογένειες, καθώς διαθέτει και παιδική χαρά για τους λιλιπούτειους φίλους µας.

Για να βρεθείς εδώ: Σε απόσταση λίγων µέτρων από το κέντρο της πόλης, είτε µε τα πόδια είτε µε το λεωφορείο, θα βρεθείς εδώ.

Παλαιοχώρα

Παλαιοχώρα Χανιά

Βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος και τη συναντάµε 70 χλµ. νοτιοδυτικά από την πόλη των Χανίων. Αποτελείται από δύο οργανωµένους κολπίσκους, την Παχιά Άµµο και τα Χαλίκια, και έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των απανταχού σέρφερ λόγω των ούριων ανέµων που πνέουν στην περιοχή.

Για να βρεθείς εδώ: Οδηγείς στην Ε.Ο. Χανίων ακολουθώντας τις ταµπέλες προς Παλαιοχώρα. Σε περίπου µιάµιση ώρα προσεγγίζεις τον προορισµό σου.

Καλαθάς

Αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες, αφού πρόκειται για αµµώδη παραλία µε ρηχά, πεντακάθαρα νερά, που είναι οργανωµένη και συνδυάζει θαλάσσιες δραστηριότητες, σπορ αλλά και πολλές επιλογές σε φαγητό και διαµονή! Τη συναντάµε στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, 14 χλµ. βορειοανατολικά των Χανίων και άνετα µπορεί να γίνει ορµητήριο καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών!

Για να βρεθείς εδώ: Με αυτοκίνητο ή λεωφορείο (τηλ. 28210 93052) και µε κατεύθυνση προς το αεροδρόµιο, σύντοµα θα φτάσεις στον Καλαθά.

Σταυρός

Σε απόσταση µόλις 16 χλµ. από το κέντρο των Χανίων συναντάµε την παραλία του Σταυρού. Επί της ουσίας πρόκειται για δύο ακρογιαλιές: η αµµώδης κεντρική, µε την απάνεµη, ρηχή θάλασσα, και η πιο αποµονωµένη, 800 µ. από την προηγούµενη, αλλά είναι και το µέρος εκείνο όπου γυρίστηκαν σκηνές από τον περίφηµο «Αλέξη Ζορµπά» µε τον Άντονι Κουίν. Στα ατού του είναι και το γεγονός ότι εδώ προσφέρονται πολλές επιλογές σε cafés, bars, εστιατόρια αλλά και ξενοδοχεία.

Για να βρεθείς εδώ: Ακολουθείς το δρόµο προς Ακρωτήρι και συνεχίζεις µετά τον Καλαθά.

Σεϊτάν Λιμάνια

Σεϊτάν λιμάνι παραλία

Σε απόσταση 22 χλµ. βορειοανατολικά των Χανίων και 2 χλµ. ανατολικά του χωριού Χωρδάκι, ανατολικά από το Ακρωτήρι, συναντάµε τη συγκεκριµένη ακτή. Ονοµάζεται επίσης και Παραλία του Στεφάνου. Λωρίδες θάλασσας εισχωρούν στους κάθετους άγριους βράχους δηµιουργώντας κολπίσκους. Ένας από αυτούς είναι και η εν λόγω παραλία, που µε τα υπέροχα, καταγάλανα νερά της αποτελεί µια τοποθεσία απαράµιλλης φυσικής οµορφιάς.

Για να βρεθείς εδώ: Θα κατευθυνθείς οδικώς περίπου 15΄ από τα Χανιά προς το αεροδρόµιο και κατόπιν θα ακολουθήσεις το δύσβατο µονοπάτι µε τα πόδια (περίπου 10΄).

Γεωργιούπολη

Τα τελευταία χρόνια έχει µετουσιωθεί σε τουριστικό θέρετρο, καθώς διαθέτει κρυστάλλινα, καθαρά νερά, απαλή άµµο, πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό, ενώ η τοποθεσία της εξυπηρετεί και όλους όσοι βρίσκονται στο νοµό Ρεθύµνου!

Για να βρεθείς εδώ: Θα κατευθυνθείς προς το νοµό Ρεθύµνου, 38 χλµ. ΝΑ των Χανίων. Στην E.O. Χανίων-Ρεθύµνου και µετά τις Βρύσες θα στρίψεις αριστερά. Θα βρεθείς εκεί σε περίπου µισή ώρα.

Σούγια

Τη συναντάµε στη νότια Κρήτη, σε απόσταση 70 χλµ. από το κέντρο των Χανίων. Προσφέρει τις ανέσεις µιας οργανωµένης παραλίας, ενώ κερδίζει τον επισκέπτη µε τα βαθιά, καταγάλανα νερά της! Η προσέγγισή της απαιτεί λίγη οδήγηση παραπάνω, αλλά, πραγµατικά, θα σας αποζηµιώσει ο τελικός προορισµός! Στο ανατολικό (αποµονωµένο) τµήµα της συχνάζουν γυµνιστές.

Για να βρεθείς εδώ: Θα κατευθυνθείς προς Αλικιανό και θα φτάσεις έπειτα από µιάµιση ώρα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις στροφές της διαδροµής.

Το χωριό της Κρήτης που ζει χωρίς τις σύγχρονες ανέσεις είναι στα ομορφότερα του πλανήτη

Χωριό Μηλιά
Μηλιά

Στα Χανιά υπάρχει ένα χωριό που αφήνει άφωνους όσους το επισκέπτονται. Ο οικισμός της Μηλιάς χτίστηκε στη θέση ενός παλαιότερου με λεπτομέρειες που θυμίζουν παλιά εποχή. Σε αυτό το χωριό δεν υπάρχει ηλεκτρισμός αλλά ούτε κυκλοφορία αυτοκινήτων με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να γίνεται ένα με την φύση.

Το Ρέθυμνο της «καρδιά» μας!

Υπάρχει ένα ξενοδοχείο που αναπτύσσει την έννοια του οικοτουρισμού δίνοντας το παράδειγμα των βιολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούν αλλά και την παραγωγή λαδιού και κρασιού. Θεωρείται ότι είναι ένα από τα 50 μέρη που πρέπει να δει κανείς στην Ευρώπη σύμφωνα με το Lonely Planet και το νερό χρησιμοποιείται από κοντινή πηγή, ο φωτισμός είναι από λάμπες πετρελαίου.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,439 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ