Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σας προσκαλεί σε μαγευτικά ταξίδια μάθησης και ψυχαγωγίας, στηρίζοντας την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι», με τη δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του.

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.ά.

Στις περισσότερες από τις παραγωγές γίνεται χρήση τρισδιάστατων γραφικών που αναπαριστούν μνημεία και δημόσια κτήρια τα οποία δεν διασώζονται σήμερα. Πολλές από τις παραγωγές έχουν βραβευθεί σε διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ενώ η μικρού μήκους ταινία «Ερμογένους Οίκος» αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Altes Museum στο Βερολίνο.

Το travelstyle.gr σας αποκαλύπτει επίσης 22 τρόπους για να επισκεφτείτε αξιοθέατα του κόσμου χωρίς να σηκωθείτε καν από τον καναπέ σας!

Ντοκιμαντέρ από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για… online ταξίδια:

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - ντοκιμαντέρ για τη Μικρά Ασία

Μίλητος… Mία Πόλις σε Τέσσερις Διαστάσεις

Ημίωρο ντοκιμαντέρ που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Aρχαιολογικού Φιλμ στην Aμιένη της Γαλλίας (Cinquieme Festival du Film d’ Archeologie d’ Amiens). Το ντοκιμαντέρ έχει αρχαιολογικό περιεχόμενο και ένα μεγάλο μέρος του βασίζεται σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κυριότερων δημόσιων κτηρίων της Mιλήτου.

Μικρά Aσία… Αναζητώντας Όσα δεν Έσβησε ο Χρόνος

Οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, το οποίο αποτελείται από 4 ημίωρα ντοκιμαντέρ.
Μέσα από το διάλογο δύο ψυχών που αναζητούν τις ρίζες τους περιηγούμαστε είκοσι πόλεις των μικρασιατικών παραλίων -από την ‘Ασσο έως τα Μύρα- και ανακαλύπτουμε την ιστορία τους διαχρονικά. Η σειρά εμπλουτίζεται με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων.

Από την Άσσο στο Αϊβαλί

Η περιήγηση ξεκινά από την ‘Ασσο, την αποικία των Μηθυμναίων, που ιδρύθηκε στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ. Ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις των μικρασιατικών παραλίων απέναντι από τη Λέσβο. Η πόλη είχε τα ωραιότερα τείχη του ελληνικού κόσμου, που χρονολογούνται στη Βυζαντινή εποχή. Ο κινηματογραφικός φακός εστιάζει στο ναό της θεάς Αθηνάς, στην Παλαίστρα, στο θέατρο, στην Αγορά, στη Νεκρόπολη.

Από την Τέω στη Σμύρνη

Πρώτος σταθμός του ντοκιμαντέρ είναι η Τέως. Από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης είναι ο ναός του Διονύσου, ο μεγαλύτερος και πιο φημισμένος στην περιοχή, και το θέατρο, κτίσμα 2ου αιώνα π.Χ. Ακολουθώντας την επιθυμία τους για θεατρική έκφραση, οι δύο «ήρωες» αναζητούν μέρη όπου υπάρχει θέατρο. Έτσι, φτάνουν στις Ερυθρές, το θέατρο των οποίων χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ.

Από την Έφεσο στην Ηράκλεια

Η πρώτη πόλη του ντοκιμαντέρ αυτού είναι η Πριήνη, ηγετικό μέλος της Πανιωνίου Συμμαχίας, που είχε και το ιερό της στην επικράτειά της. Η πόλη συνέδεσε την ιστορία της με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά το θάνατό του περιήλθε στην κυριαρχία των Ατταλίδων της Περγάμου και κατόπιν στους Ρωμαίους. Ο κινηματογραφικός φακός εστιάζει σε δημόσια οικοδομήματα: ο ναός της Αθηνάς Πολλιάδος, το Γυμνάσιο, το Στάδιο, η Αγορά, το Θέατρο, το Βουλευτήριο είναι χώροι όπου διαδραματιζόταν ο δημόσιος βίος των Πριηνέων.

Από την Κνίδο στα Μύρα

Στο τελευταίο ντοκιμαντέρ της σειράς η περιήγηση ξεκινά από την Καύνο, πόλη στην οποία κατά τη μυθολογία κατέφυγε ο Καύνος για να λησμονήσει τον έρωτά του προς την αδερφή του Βυβλίδα. Η πόλη αποτελεί μωσαϊκό μνημείων από διάφορες εποχές. Υπάρχουν λαξευτοί τάφοι που ανήκουν στην Eλληνιστική περίοδο, ενώ στην ακρόπολη της πόλης συνυπάρχουν οχυρώσεις των Ελληνιστικών και των Βυζαντινών χρόνων. Το ταξίδι στο χώρο και το χρόνο συνεχίζεται με το εγκαταλελειμμένο Λίβισι, την αρχαία Καρμυλησσό, μια πόλη που κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες και γνώρισε μεγάλη ακμή στις αρχές του αιώνα.

Tο Κερί που δε Σβήνει… Στα Χνάρια του Χριστιανισμού της Mικράς Aσίας

Ημίωρο οδοιπορικό στα χριστιανικά μνημεία των μικρασιατικών παραλίων και την ιστορία τους, από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σε τρισδιάστατη αναπαράσταση έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στη Nίκαια της Bιθυνίας, που καταστράφηκε ολοσχερώς τη δεκαετία του ’20.

Θαλάσσιοι Δρόμοι – Κύπρος

Ήδη από την Αρχαιότητα η θάλασσα έφερε την Κύπρο στο προσκήνιο της ιστορίας. Ανά τους αιώνες, το νησί έγινε αντικείμενο διαμάχης λόγω της στρατηγικής του θέσης και του πλούσιου υπεδάφους του. Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ η Κύπρος μάς αποκαλύπτεται σταδιακά, όπως ακριβώς αναδύεται από τη θάλασσα. Οι μύθοι, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποι, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το ψηφιδωτό ζωής και εξέλιξης ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις κι ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.

Tα Λιμάνια της Πορφύρας

Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων, από τη Mινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου. Φοίνικες και Mινωίτες χάραξαν στις πορείες τους μια κοσμοπολίτικη κουλτούρα, η οποία πέντε χιλιάδες χρόνια τώρα παραμένει ζωντανή.

Ερμογένους Οίκος

Ταινία μικρού μήκους που αναπαριστά μια τυπική κατοικία της Πριήνης, με χρήση αποκλειστικά και μόνο τρισδιάστατων γραφικών. Βασίζεται στις έρευνες του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Δρ. Wolfram Hoepfner.

Επισκεφτείτε το www.fhw.gr για να βρείτε τα παραπάνω ντοκιμαντέρ online!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ