Ενημερώθηκε στις 27 Ιουλίου 2017, 19:10

Πολυπρόσωπα, ιστορικά, ατµοσφαιρικά, ανατρεπτικά… Τα επίθετα για να χαρακτηρίσουν τα Δωδεκάνησα είναι πράγµατι ατελείωτα! Όπως και οι οµορφιές τους! Εµείς κάναµε focus στα highlights τους, αλλά µοιραζόµαστε µαζί σας και µερικά από τα µυστικά τους!

Επιµελεια: Θοδωρής Ρούσσης ([email protected])

ΡΟΔΟΣ

Παραμυθένιες βόλτες

Η Κυρία των Κυριών. Το µεγαλύτερο και πιο ισχυρό των Δωδεκανήσων, η Ρόδος, χαρακτηρίζεται από την αρχαία ιστορία, την ατµοσφαιρική Παλιά Πόλη της, τις παραλίες, τις καταπράσινες κοιλάδες της και ένα σωρό ακόµα οµορφιές που αναδεικνύουν ένα πολυπρόσωπο προφίλ που κερδίζει κάθε ταξιδιώτη.

Highlight : Σήµα κατατεθέν της Παλιάς Πόλης και απαραίτητη στάση για κάθε επισκέπτη το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, του επικεφαλής των Ιωαννιτών Ιπποτών που αποβιβάστηκαν στη Ρόδο στις αρχές του 14ου αι.

Στέκει αγέρωχο και επιβλητικό, εξιστορώντας παραµύθια από άλλες εποχές, ενώ η σηµερινή του µορφή απέχει αρκετά από την αρχική, αφού το πρωτότυπο κτίσµα καταστράφηκε σχεδόν εκ θεµελίων από µια έκρηξη και ανακατασκευάστηκε από τους Ιταλούς για να χρησιµοποιηθεί ως θερινή κατοικία του Μουσολίνι.

To παλάτι δεν έχασε την αίγλη και τη µεγαλοπρέπειά του και σήµερα αποτελεί ένα πανέµορφο µουσείο που προκαλεί δέος. Είσοδος: €9. Καθηµερινά 08:00-20:00.

Secret: Στο νοτιοδυτικό τµήµα του Φιλερήµου και περπατώντας τον λεγόµενο δρόµο του Μαρτυρίου ή Γολγοθά, έναν δρόµο που έφτιαξαν οι Λατίνοι Ιερείς και αναπαριστά σε πέτρινες στήλες τις δώδεκα στάσεις που έκανε ο Κύριος, ανερχόµενος στον Γολγοθά, καταλήγει κανείς σε µια µικρή πλατεία, στη µέση της οποίας βρίσκεται τοποθετηµένος ο επιβλητικός Σταυρός, πανοµοιότυπος µε αυτόν που υπήρχε το 1934. Η θέα από ύψος 267 µέτρων είναι εκπληκτική.

ΚΩΣ

Τόπος μαγι-Κώς!

Ανεξάντλητος τουριστικός πλούτος, ανείπωτη οµορφιά σε συνδυασµό µε το αρχαιοελληνικό µέτρο, τα ανατολίτικα στοιχεία και την ιταλική φινέτσα.

Highlight: O πιο γνωστός αρχαιολογικός χώρος της Κω, τόπος ίασης και θεραπείας, πολύ οργανωµένος και ενεργά ισχυρός είναι το Ασκληπιείο.

Χωρισµένος σε κατάφυτα διαζώµατα, προσφέρει µαγική θέα και συνιστά µια επίσκεψη που κανείς δεν πρέπει να αµελήσει, καθώς µέχρι σήµερα σώζονται εντυπωσιακά µνηµεία, ναοί και βωµοί των κλασικών και ρωµαϊκών χρόνων. Είσοδος: €8. Καθηµερινά 08:00-20:00.

Secret: Μια βόλτα αξίζει και µέχρι το Πυλί, 15 χλµ. νοτιοδυτικά της πόλης της Κω, το οποίο εντοπίζεται µέσα σε έναν καταπράσινο κάµπο µε ωραία παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και παραδοσιακά καφενεία γύρω από τη γραφική πλατεία.

Δίπλα στο µικρό εκκλησάκι του Σταυρού στέκει εντυπωσιακό το Χαρµύλειον, ένα ταφικό σύνολο που ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους ενώ 3-4 περίπου χλµ. νοτιοανατολικά βρίσκεται το παλιό Πυλί, ένας µισοερειπωµένος παλιός οικισµός, µε το βυζαντινό κάστρο του να ορθώνεται στην κορυφή ενός λόφου και να δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή.

ΝΙΣΥΡΟΣ

Σιωπηλή έκρηξη!

Ένας εκρηκτικός και ταυτόχροναήσυχος προορισµός, σµιλεµένος από τους θεούς µε λάβα, ελαφρόπετρα και τέφρα, µαγεύει µε τις καταπράσινες πλαγιές του, τους γραφικούς οικισµούς και τα κατάλευκα ορεινά χωριά του.

Μια επίσκεψη στο σεληνιακό τοπίο του ηφαιστειακού κρατήρα και µια βουτιά στον ιδιαίτερο βυθό της Νισύρου σίγουρα θα σε κάνουν θαυµαστή της για πάντα.

Highlight: To ηφαίστειο και ο κρατήρας του Στέφανου. Με ηλικία 3.000 χρόνων και βάθος 27 µ., είναι από τους µεγαλύτερους του κόσµου. Εντυπωσιακό θέαµα µε ιδιαίτερη µυρωδιά, συµπληρώνει την καθηλωτική εµπειρία µε τη νεκρική σιγή που περιβάλλει το σεληνιακό τοπίο. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

ΠΑΤΜΟΣ

Νησί… Αποκάλυψη

Στον αστερισµό του δωδεκανησιακού Βορρά, τo «ιερό» νησί των Δωδεκανήσων και µνηµείο της UNESCO µπορεί να είναι ταυτισµένο µε τον θρησκευτικό τουρισµό και να αποτελεί διεθνή τόπο προσκυνήµατος, την ίδια στιγµή όµως είναι και ένας top προορισµός για τους απανταχού jet setters.

Highlight: Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, εξόριστος, συνέγραψε το περίφηµο κείµενο της Αποκάλυψης, το τελευταίο κείµενο της Καινής Διαθήκης.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Το νησί του ύψους και του βάθους

Ένας τόπος με περίφημους σφουγγαράδες ένα πεδίο µε διάσηµες αναρριχητικές διαδροµές, µια περιοχή µε κορυφαίους δύτες, ένα νησί µε απάτητες κορυφές και γοητευτικά ναυάγια. Όταν τα δύο άκρα συναντώνται, αναδύεται η Κάλυµνος, το rock νησί του Αιγαίου!

Highlight: Η Κάλυµνος αποτελεί έναν από τους δηµοφιλέστερους προορισµούς για αναρρίχηση παγκοσµίως µε περισσότερες από 2.000 οργανωµένες αναρριχητικές διαδροµές, στις οποίες µάλιστα  έχουν δοθεί ονόµατα από την Ελληνική Μυθολογία (Οδύσσεια, Μούσες κ.ά.).

Οι λάτρεις του είδους µπορούν να επωφεληθούν από τα καλοκαιρινά τµήµατα της Σχολής Αναρρίχησης Βράχου για αρχάριους που προσφέρουν πρωτόγνωρες εµπειρίες αποκλειστικά στα άριστα οργανωµένα αναρριχητικά πεδία της Καλύµνου (www.basecamp.gr).

ΛΕΡΟΣ

Η Μάλτα του Αιγαίου

Κάπου  στο Αιγαίο εντοπίζεται ένα νησί µε όνοµα λείο και ιστορία πολυκύµαντη. Δίχως Χώρα, αλλά µε δύο λιµάνια, το ένα εκ των οποίων είναι το µεγαλύτερο φυσικό της ανατολικής Μεσογείου. Ένας τόπος µόλις 53 τ.χλµ. που άντεξε 52 ηµέρες βοµβαρδισµών µέχρι να κατακτηθεί. Εδώ ο θρύλος απαντά στην ιστορία και οι αντιθέσεις συνυπάρχουν κανονικά.

Highlight: Στον λόφο Απιττίκι πάνω από τους οικισµούς της Αγίας Μαρίνας, του Πλατάνου και του Παντελιού, µε καταπληκτική θέα σε όλο το νησί και το Αιγαίο, το κάστρο της Λέρου εξακολουθεί να είναι το κύριο αξιοθέατο του νησιού.

Ονοµάζεται και Κάστρο της Παναγιάς ή Κάστρο του Παντελιού, µε ρίζες από τον 11ο αιώνα. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας όπου εορτάζεται µε µεγάλο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου, ενώ ακριβώς πίσω µια στάση αξίζει και στο εκκλησιαστικό µουσείο µε ενδιαφέροντα εκθέµατα.

 

ΚΑΡΠΑθΟΣ

Στη ρωγμή του χρόνου!

Στου Αιγαίου την αλµύρα νοτισµένο, στου Κρητικού Πελάγους τον αφρό παραδοµένο, απο του Καρπάθιου το κύµα σµιλεµένο… Τόπος τριών θαλασσών, σου ψιθυρίζει µυστικά πανάρχαια για µια ζωή πέρα και πάνω από των τουριστών τα τετριµµένα.

Highlight: Εκτός από την πρωτεύουσα και λιµάνι του νησιού, τα Πηγάδια, κτισµένο στην ίδια θέση µε το αρχαίο Ποτίδαιο, σήµα κατατεθέν και αγαπηµένο θέµα των φωτογράφων, είναι το χωριό Όλυµπος.

Χτισµένη σε υψόµετρο 310 µέτρων, κατά µήκος του αυχένα που συνδέει δύο βουνοκορφές της βόρειας Καρπάθου, και σε απόσταση περίπου 43 χλµ. από την πρωτεύουσα, η Όλυµπος έχει διατηρήσει ανέπαφη την ιστορία της που µετράει περισσότερους από 5 αιώνες, κάτι που γίνεται φανερό µε την πρώτη µατιά.

Οι περισσότερες γυναίκες φορούν µέχρι και σήµερα τις παραδοσιακές στολές, οι κάτοικοι µιλούν την τοπική διάλεκτο που περιέχει αρκετά δωρικά στοιχεία και το τοπίο είναι από εκείνα που µένουν για πάντα χαραγµένα στη µνήµη κάθε ταξιδιώτη!

Secret: Στο Λαογραφικό Μουσείο των Μενετών θα γνωρίσετε από κοντά πτυχές της καρπαθιώτικης λαϊκής παράδοσης, τις συνήθειες και τα αντικείµενα της καθηµερινής ζωής κατά το παρελθόν. Στη συλλογή του περιλαµβάνονται αντικείµενα σχετικά µε την αγροτική ζωή, παλιές φωτογραφίες, υφαντά, καθώς και µια µεγάλη συλλογή από πιάτα ζωγραφισµένα στο χέρι µε διάφορα λαϊκότροπα µοτίβα. Το µικρό δίπατο κτίσµα, ηλικίας 200 χρόνων, προοριζόταν να γίνει  εκκλησάκι, το οποίο όµως ποτέ δεν φτιάχτηκε. Καθηµερινά 09:00-13:00

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Κατάλευκη πεταλούδα!

Ανάµεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, µια κρυφή, παραδεισένια γωνία πλέει στο Αιγαίο. Κατάλευκη, γλυκιά σαν το µέλι της και αρχοντική σαν το Κάστρο Querni στην κορυφή της χώρας, είναι αντικείµενο λατρείας για τους ταξιδιώτες.

Highlight: Το ενετικό κάστρο Querini, τοποθετηµένο στο υψηλότερο σηµείο της χώρας, πάνω στα ερείπια του βυζαντινού κάστρου και της αρχαίας Ακρόπολης του νησιού, κατασκευάστηκε το 1207 και ολοκληρώθηκε το 1413. Είναι το πιο χαρακτηριστικό και πολυφωτογραφηµένο αξιοθέατο, που προσδίδει µια ιδιαίτερη γοητεία στη Χώρα της Αστυπάλαιας. Από εδώ, µπορείτε να θαυµάσετε την υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο, αλλά και την πιο όµορφη ανατολή του νησιού.

ΤΗΛΟΣ

Εδώ όπου όλοι λένε «καλημέρα»!

Σε χαιρετίζουν και σε καθοδηγούν. Σε φιλεύουν και σου µιλούν για πιο κρυφές παραλίες και τη βαθιά εκκλησιαστική τους παράδοση. Η Τήλος, µε τα «µυστικά» και τα «ξακουστά» της έχει περισσότερα απ’ όσα πίστευες να σου αποκαλύψει.

Highlight: Η πρωτεύουσα της Τήλου, το Μεγάλο Χωριό, που βρίσκεται σε απόσταση 10΄ µε το αυτοκίνητο από το λιµάνι.

Φτάστε ως την αυλή του επιβλητικού Αρχάγγελου Μιχαήλ (Ταξιάρχη), πατήστε τα χοχλάκια σε σχηµατισµούς της θάλασσας και θαυµάστε το ξυλόγλυπτο τέµπλο του. Αν βρεθείτε εδώ στις 28 Ιουλίου, µη χάσετε τον χορό της Κούπας όπου συµµετέχουν τα κορίτσια του νησιού, ενώ στο Μεγάλο χωριό υπάρχει το µουσείο των προϊστορικών νάνων ελεφάντων, ενώ µε τα πόδια φτάνετε στο Κάστρο.

Secret: Αξίζει να ανακαλύψετε και το Μικρό Χωριό, έναν εγκαταλελειµένο, γραφικό οικισµό στον οποίο ξεχωρίζουν ο ναός της Παναγίας και τα µικρά ξωκλήσια της Τίµιας Ζώνης και του Σωτήρος, στο εσωτερικό των οποίων οι τοιχογραφίες µε τις κυνόµορφες όψεις των Αγίων είναι κάτι που δεν συναντάς συχνά!

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Στη Μεγίστη ελληνική!

Αυτό το συναίσθηµα ότι είσαι στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας, αυτό το τρίξιµο της ραχοκοκαλιάς που αυτόµατα συµβαίνει αν είσαι Έλληνας και φτάσεις εδώ. Αυτό είναι το µικρό µας Καστελλόριζο…

Highlight: Περπατήστε  στον διατηρητέο οικισµό του µε τα χρωµατιστά σπιτάκια κάτω από το Κάστρο και θαυµάστε το σύµβολο του νησιού, την καρδιά που προστάζει Πίστις-Αγάπη-Ελπίς.

Το σηµαντικότερο και αρχαιότερο µνηµείο του νησιού βρίσκεται στο Παλαιόκαστρο, στο οποίο ξεχωρίζει η δωρική Ακρόπολη µε την επιγραφή που αναφέρει τον όρο Μεγίστη.

ΣΥΜΗ

Κομψή και ατμοσφαιρική!

Σε µαγεύει από την πρώτη κιόλαςστιγµή… Το νιώθεις µε το που το καραβάκι µπει στον γιαλό: κάπου µαγικά έχεις βρεθεί!

Κάπου όπου τα χρώµατα από τα καπετανόσπιτα πιτσίλισαν τόσο αριστοτεχνικά τον τόπο, κάπου όπου µια πνοή χλιδής φυσά ανάµεσα στα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών, κάπου όπου νιώθεις πως η Κυρά που επισκέφθηκες είναι αυτή που θα σου στιγµατίσει τη ζωή.

Στη Σύµη τίποτα δεν είναι εξωπραγµατικό! Είναι πέρα για πέρα όλα αληθινά, και µάλιστα βαλµένα τόσο µαγικά που µοιάζουν µε οφθαλµαπάτη!

Highlight: Από τα must visit σηµεία του νησιού, ένα από τα πιο διάσηµα και θαυµατουργά Μοναστήρια, αυτό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, στο νότιο τµήµα του. Στον ήσυχο κόλπο, που απέχει 18 χλµ. από το λιµάνι, θα φτάσετε είτε οδικώς είτε µε σκάφος (1 ώρα, από €13).

ΧΑΛΚΗ

Ο μικρός Παράδεισος!

Ενδιαφέρουσα και ταπεινή, αποτελεί έναν µικρό παράδεισο όπου αποπνέει ηρεµία και ροµαντισµό… Θα σου φτάσει µια µέρα για να τη δεις. Θα σου πάρει πολύ λιγότερο για να την ξεχωρίσεις από όλα τα άλλα νησιά! Το πρώτο που θα παρατηρήσεις είναι τα νερά της, που ακόµα και µέσα στο τόσο δα λιµάνι της το σµαραγδί είναι τόσο έντονο σαν από καλογυαλισµένο µενταγιόν.

Highlight: Οι επιλογές περιορίζονται στα βασικά… αλλά όµορφα! Θα κάνετε µια βόλτα στο Ηµπορειό που είναι χαρακτηρισµένο ως «Τόπος Ειρήνης και Φιλίας»! Διασχίστε τον γιαλό και φτάστε ως τους καλοδιατηρηµένους ανεµόµυλους για να θαυµάσετε τη θέα! Αξίζει επίσης να πάρετε το αυτοκίνητο για να φτάσετε µέσα από µια πραγµατικά πανέµορφη διαδροµή µέχρι τον Άι Γιάννη, ένα εντυπωσιακό µοναστήρι που θεωρείται από τα πιο σηµαντικά προσκυνήµατα των Δωδεκανήσων.

ΜΙΚΡΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Αγαθονήσι: Αφού κολυµπήσετε στις ακρογιαλιές και κάνετε birdwatching, καθώς το νησί έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόµενων περιοχών Natura 2000, σειρά έχουν τα ενδιαφέροντα πανηγύρια που οργανώνονται συχνά κατά τους θερινούς µήνες.

Κάσος: Βόλτες στο Φρυ, την πρωτεύουσα και λιµάνι του νησιού, ενώ µια στάση αξίζει και στο ολόλευκο σύµπλεγµα των 6 εκκλησιών στο χωριό Παναγία, όπου αιωρείται και ένας τοπικός µύθος.

Λειψοί: Θα περπατήσετε στις διαδροµές του νησιού, όπως αυτή που ξεκινά από την παραλία Φοντάνα όπου βρίσκεται -«πνιγµένη στη βλάστηση»- η Κάτω Κοίµηση της Θεοτόκου.

Σαρία: Θα επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται χτισµένο πάνω στα θεµέλια µιας παλαιοχριστιανικής του 5ου αιώνα. Για να το προσεγγίσετε, θα διασχίσετε ένα πολύ όµορφο φαράγγι.

Ψέριµος: Ένα από τα µικρότερα νησιά του συµπλέγµατος µε πεντακάθαρες ήσυχες παραλίες που αποτελούν πόλο έλξης των επισκεπτών τους καλοκαιρινούς µήνες.

Τώρα μπορείτε να κατεβάσετε online το καινούριο τεύχος του Ιcons Travellers μόνο με €1.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ