αεροδρόμιο test covid σκυλιά

Μετά το Ελσίνκι και το επιτυχημένο πρόγραμμα με τα σκυλιά που ανιχνεύουν τον κορονοϊό, στο χορό μπαίνουν το Λονδίνο και το Ανόβερο.

Τέσσερα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά sniffer επιστρατεύτηκαν από τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, προκειμένου να ανιχνεύουν τον κορονοϊό στον ιδρώτα των επιβατών που φτάνουν στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι.

αεροδρόμιο τεστ από σκυλιά σε επιβάτες για κορονοϊό

Τα προσωρινά τεστ του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι αποδεικνύουν ότι οι τετράποδοι φίλοι οσφραίνονται τον ιό με βεβαιότητα σχεδόν 100%  – ακόμα και πριν οι άνθρωποι εμφανίσουν συμπτώματα. Τα σκυλιά ανίχνευσης Valo, E.T., Kossi και Miina πέφτουν πάντα διάνα, σε αντίθεση με τα παγκοσμίως κοινά τεστ κορονοϊού PCR που έχουν ποσοστό επιτυχίας μόνο 70%.

Πώς τα σκυλιά ανοχνεύουν τον κορονοϊό

Στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, οι σκύλοι αυτοί χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με τα τέστ κορονοϊού PCR. Οι ταξιδιώτες μπορούν να τρίψουν εθελοντικά ένα πανί πάνω στο δέρμα τους και να δώσουν ένα δείγμα. Αυτό το πανί μυρίζουν στη συνέχεια τα σκυλιά σε ξεχωριστό δωμάτιο. Εάν υπάρξει αντίδραση – για παράδειγμα με ένα γάβγισμα – τότε υπάρχει λοίμωξη.

Οι πιο φιλικές χώρες της Ευρώπης για ταξίδια με τα κατοικίδιά σας!

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν αρχικά διότι τα σκυλιά ορμούσαν μόνο σε άτομα των οποίων τα τεστ κορονοϊού ήταν αρνητικά. Λίγες μέρες αργότερα, όμως, οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν συμπτώματα κορονοϊού.

Σκυλιά εντοπισμού του κορονοϊού στο Λονδίνο & στο Ανόβερο

Σε μια έρευνα του London School of Hygiene and Tropical Medicine γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του ιού σε αεροδρόμια του Λονδίνου. Έξι τετράποδα αποτελούν μέρος της έρευνας με κόστος 500.000 ευρώ. Τα ζώα έχουν ήδη εκπαιδευτεί με επιτυχία και έχουν χρησιμοποιηθεί για να οσφραίνονται τον καρκίνο και τις ασθένειες του Πάρκινσον.

σκυλιά σε αεροδρόμια ανίχνευση κορονοϊού

Ταξίδι στην εποχή κορονοϊού: Ο διευθύνων σύμβουλος της Booking Holding προειδοποιεί ότι το μέλλον των κρατήσεων θα είναι ακόμα πιο δύσκολο

Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι θα έχουν την ίδια επιτυχία με τον κορονοϊό. «Τα σκυλιά είναι τόσο καλά στο να οσφραίνονται τον ιό επειδή η μόλυνση προκαλεί αλλαγές στην μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος», εξηγεί καθηγητής του London School of Hygiene. Τα σκυλιά έχουν εξαιρετικά ευαίσθητες μύτες και επομένως μια εξαιρετική αίσθηση όσφρησης.

Αυτό θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ένα παρόμοιο πείραμα διεξάγεται στο Ανόβερο, πιο συγκεκριμένα στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου

Σημαντικό το traffic light που εφαρμόζεται στην ΕΕ για τον κορονοϊό

Ένα νέο σύστημα αρχίζει να χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, το περίφημο traffic light που θα διευκολύνει τα ταξίδια εν μέσω πανδημίας με τον κορονοϊό.

Διαβάστε ακόμα:  Aegean: Προσθέτει νέο δρομολόγιο στο θερινό της πρόγραμμα

Έρευνα: 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια κινδυνεύουν με χρεοκοπία!

Το σύστημα traffic light είναι καινούργιο απόκτημα και σκοπό έχει να βοηθά στην αναγνώριση ασφαλών χωρών από τον κορονοϊό, με σκοπό να επιτρέπονται ελεύθερα τα αεροπορικά ταξίδια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχυθεί κατ’ επέκταση ο τουρισμός.

Τουρίστες σε αεροδρόμιο που απειλείται με χρεοκοπία

Το σύστημα traffic light θα διευκολύνει αρκετά και τους ταξιδιώτες, ενισχύοντας τις αεροπορικές εταιρείες και τον τουρισμό. Θα λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο με το σύστημα της “πράσινης” λίστας, δίνοντας στις ευρωπαϊκές περιοχές το αντίστοιχο χρώμα (πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο) ανάλογα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού στο κάθε μέρος.

Τα χρώματα για κάθε χώρα

Συγκεκριμένα, με πράσινο θα χαρακτηρίζονται οι χώρες που παρουσιάζουν δείκτη θετικού τεστ για Covid-19 κάτω του 4% για διάρκεια 14 ημέρων και λιγότερο από 25 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες.

ευρωπαϊκά αεροδρόμια χρεοκοπία
τι αλλάζει στις μετακινήσεις

Το πορτοκαλί αφορά τις χώρες που παρουσίασαν περισσότερα από 15, αλλά λιγότερα από 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες και δείκτη θετικού τεστ πάνω από 4 %, ενώ με κόκκινο θα “χρωματιστούν” εκείνες με περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες και θετικά τεστ για Covid-19 πάνω από 4%. Οι χώρες που δεν έχουν δώσει ακριβή στοιχεία θα αντιστοιχίζονται με γκρι.

Δείτε ποιες χώρες μένουν “απρόσβλητες” από τον κορονοϊό μέχρι τώρα;

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Αν και τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά, ωστόσο πιθανότατα οι ταξιδιώτες από τις “πράσινες χώρες” δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους σε προορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όσοι έρχονται από πορτοκαλί προορισμό θα πρέπει να κάνουν τεστ πριν ή μετά την άφιξή τους.

Emirates αναστολή πτήσεων

Οι ταξιδιώτες από τις «κόκκινες» χώρες πιθανόν να πρέπει να απομονωθούν κατά την άφιξή τους, αν και θα πρέπει να ορίσει η κάθε χώρα τι μέτρο θα πάρει για τους προορισμούς ποπυ έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, σύμφωνα με το Reuters.

Και μπορεί τα ταξίδια εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού να έχουν μπει για λίγο στο περιθώριο, ωστόσο η ανάκαμψη είναι προ των πυλών, ειδικά με τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε αεροπλάνα και αεροδρόμια.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ