Ηφαίστειο Ισλανδίας

Ηφαίστειο Ισλανδίας 2024: Είναι ασφαλές να ταξιδεύεις και επηρεάζει η έκρηξη τις πτήσεις; Το ηφαίστειο έχει εκραγεί 4 φορές μέσα σε τρεις μήνες και αυτή η έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή μέχρι σήμερα.

Ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία εξερράγη για τέταρτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, με αυτή την έκρηξη να είναι η ισχυρότερη μέχρι στιγμής. Η έκρηξη ξεκίνησε λίγο πριν τις 20:30 τοπική ώρα του Σαββάτου και είναι σε εξέλιξη, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι πιθανό να εξαφανιστεί.

Εκατοντάδες επισκέπτες απομακρύνθηκαν από το ιαματικό σπα Blue Lagoon, ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας, όταν ξεκίνησε η έκρηξη, μετέδωσε το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RUV.

Η τοποθεσία της έκρηξης βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ, μιας παραθαλάσσιας πόλης 3.800 κατοίκων περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ. Οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα βόρεια από την τοποθεσία της έκρηξης, το Διεθνές Αεροδρόμιο Keflavik – το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Ισλανδίας – παραμένει ανοιχτό και οι πτήσεις εξακολουθούν να φτάνουν και να αναχωρούν. Ωστόσο, οι δρόμοι γύρω από το Grindavik είναι κλειστοί.

Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες τις πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τις συμβουλές από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες

Πόσο θα διαρκέσει η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας;

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας λέει ότι η έκρηξη άνοιξε μια ρωγμή στη γη μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων μεταξύ των βουνών Stóra-Skógfell και Hagafell. Το Met Office είπε την Κυριακή ότι η λάβα ρέει νότια και νοτιοανατολικά με περίπου 1 χιλιόμετρο την ώρα και μπορεί να φτάσει στον ωκεανό. Έχουν κατασκευαστεί αμυντικά φράγματα για να σταματήσει να πλημμυρίζει τον κεντρικό δρόμο κατά μήκος της νότιας ακτής της χερσονήσου, τα οποία μέχρι στιγμής κρατούν.

Η κοινότητα Γκρίνταβικ είχε εκκενωθεί επίσης τον Νοέμβριο μετά από μια σειρά σεισμών που άνοιξαν μεγάλες ρωγμές στη γη μεταξύ της πόλης και του Σίλινγκαρφελ, ενός μικρού βουνού στα βόρεια. Πριν από τις πρόσφατες εκρήξεις, το ηφαιστειακό σύστημα Svartsengi βόρεια του Grindavik ήταν αδρανές για περίπου 780 χρόνια. Το ηφαίστειο βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Fagradalsfjall, το οποίο ήταν αδρανές για 6.000 χρόνια πριν αναζωπυρωθεί τον Μάρτιο του 2021!

Η έκρηξη ηφαιστείου της Ισλανδίας «δεν είναι τουριστικό αξιοθέατο»

Οι ισλανδικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Νοέμβριο μετά από εκατοντάδες μικρούς σεισμούς που έπληξαν τη χερσόνησο του Ρέικιανες – την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του νησιωτικού έθνους.

«Αυτό δεν είναι τουριστικό αξιοθέατο και πρέπει να το παρακολουθήσετε από μεγάλη απόσταση», είπε ο Βιντίρ Ρέινισον, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ισλανδίας, στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RUV.

Ωστόσο, το θεαματικό φυσικό φαινόμενο δυσκολεύει τους ανθρώπους να αντισταθούν. «Είναι απλώς σαν κάτι από ταινία!» είπε τουρίστας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τους κατοίκους της περιοχής, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. «Η πόλη που εμπλέκεται μπορεί να καταλήξει κάτω από τη λάβα», είπε ένας Γάλλος ξεναγός που ζει στην Ισλανδία. «Είναι εκπληκτικό να το βλέπεις, αλλά υπάρχει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα αυτή τη στιγμή».

Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς την Ισλανδία;

Παρά τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η έκρηξη στα ταξίδια, το κοντινό αεροδρόμιο Keflavik παραμένει σε λειτουργία. Η ισλανδική εταιρεία αεροδρομίων ISAVIA συμβουλεύει τους επιβάτες να παρακολουθούν τις πληροφορίες πτήσεων.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τα αεροπορικά ταξίδια, καθώς η τέφρα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει βλάβη των κινητήρων αεριωθουμένων, να βλάψει τα συστήματα ελέγχου πτήσης και να μειώσει την ορατότητα.

Ωστόσο, η έκρηξη του Σαββάτου στη χερσόνησο του Reykjanes δεν αναμένεται να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες τέφρας στον αέρα.
Μια μεγάλη έκρηξη στην Ισλανδία τον Απρίλιο του 2010 προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή στα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Το τέταρτο του ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων ηφαιστειακής τέφρας που εκτόξευσε στον αέρα οδήγησε σε ακύρωση περισσότερων από 100.000 πτήσεων σε διάστημα οκτώ ημερών.

Αν και υπήρχαν φόβοι για επανάληψη, το ηφαίστειο Eyjafjallajokull εξερράγη κάτω από συνθήκες που συνέβαλαν στο τεράστιο μέγεθος του νέφους της τέφρας του. Ένας παγετώνας στην κορυφή του έκανε το λιωμένο νερό να ψύχει γρήγορα τη λάβα, δημιουργώντας μικροσκοπικά σωματίδια που εκτοξεύτηκαν στον αέρα από τον ατμό που παρήχθη στην έκρηξη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν μέσω ανέμων προς την Ευρώπη.

Τα τελευταία τρία χρόνια, τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στη χερσόνησο του Reykjanes χωρίς επιπτώσεις στα αεροπορικά ταξίδια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) είναι επίσης καλύτερα προετοιμασμένος για ένα σημαντικό γεγονός ηφαιστειακής τέφρας.

«Σε περίπτωση έκρηξης και ανάπτυξης νέφους τέφρας, ο οργανισμός θα συνεργαστεί με άλλους φορείς της αεροπορίας για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο για την αεροπορία και να κάνει συστάσεις ανάλογα», αναφέρει μια δήλωση στον ιστότοπο της EASA από τον Νοέμβριο.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Ισλανδία;

Διάφορα ευρωπαϊκά γραφεία εξωτερικού έχουν συμβουλεύσει τους ταξιδιώτες να μείνουν μακριά από το Grindavik και να σέβονται τους τοπικούς περιορισμούς. Κατευθύνουν τους ταξιδιώτες στο Ισλανδικό Met Office και στο Safe Travel Iceland για τις πιο πρόσφατες συμβουλές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε σε επικαιροποιημένες ταξιδιωτικές συμβουλές για την Ισλανδία:

“Η Ισλανδία είναι ηφαιστειακή και σεισμικά ενεργή. Πρόσφατα σημειώθηκε μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων στη χερσόνησο Reykjanes στη νοτιοδυτική Ισλανδία, η τελευταία που σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Keflavik και ο δρόμος προς αυτό είναι ανεπηρέαστος και λειτουργεί κανονικά. Η πρωτεύουσα, Ρέικιαβικ, και η υπόλοιπη Ισλανδία δεν επηρεάζονται από τις εκρήξεις. Η πιθανότητα περαιτέρω εκρήξεων σε αυτή την τοποθεσία παραμένει υψηλή».

Είπαν ότι η περιοχή της έκρηξης είναι κλειστή μέχρι νεωτέρας και προτρέπουν τους ανθρώπους να το σεβαστούν αυτό. Ωστόσο, δεν υπάρχει οδηγία να μην ταξιδεύουν στη χώρα καθόλου. Συνιστάται στους επισκέπτες να μείνουν μακριά από την περιοχή γύρω από την έκρηξη και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Οι χώρες δεν έχουν εκδώσει ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Ισλανδία που σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι εταιρείες διακοπών λειτουργούν κανονικά και οι ταξιδιώτες που ακυρώνουν τις κρατήσεις τους δεν έχουν αυτόματο δικαίωμα επιστροφής χρημάτων.

Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης έκρηξης, ο Jonathan Frankham, γενικός διευθυντής της εταιρείας ταξιδιωτικής ασφάλισης World Nomads, δήλωσε: «Για όσους ανησυχούν για την κάλυψη ταξιδιωτικής ασφάλισης και εάν η ακύρωση ενός ταξιδιού είναι καλύτερο, θα συμβουλεύαμε τους ταξιδιώτες να ασκούν κοινή λογική και να ταξιδεύουν με σύνεση», λέει.

“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια που αγοράστηκαν μετά τους σεισμούς και την επακόλουθη ηφαιστειακή έκρηξη που έγιναν “γνωστό γεγονός” είναι απίθανο να καλυφθούν, αλλά συνιστούμε να ελέγξετε τη διατύπωση της πολιτικής σας για ακριβείς λεπτομέρειες.” Συνέστησε στους τουρίστες να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό πάροχο για βοήθεια και τις τελευταίες πληροφορίες.

Είναι ανοιχτό το Blue Lagoon;

Το γεωθερμικό σπα Blue Lagoon – ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας – εκκενώθηκε το Σάββατο όταν ξεκίνησε η ηφαιστειακή έκρηξη. Το σπα παραμένει κλειστό και σήμερα (Τρίτη), σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα .

«Λόγω μιας ηφαιστειακής έκρηξης που ξεκίνησε στο Sundhnúkagígar στις 16 Μαρτίου, έχουμε εκκενώσει και κλείσει προσωρινά όλες τις επιχειρησιακές μας μονάδες. Παρά αυτά τα πρόσφατα γεγονότα, όλες οι εγκαταστάσεις μας παραμένουν σε καλή κατάσταση και περιβάλλονται από προστατευτικά εμπόδια που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τη ζωτική υποδομή της Blue Lagoon από πιθανές ροές λάβας. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε στενά τις οδηγίες και τις συστάσεις των αρχών, συνεργαζόμενοι μαζί τους για να παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων».

Η διοίκηση της Blue Lagoon είπε ότι θα επικοινωνήσει με όλους τους πελάτες που έχουν κρατήσεις και όποιος επιθυμεί να αλλάξει ή να ακυρώσει την κράτησή του θα μπορούσε να το κάνει στον ιστότοπο.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ