Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
24.8 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΈνα ταξίδι στην Νεκρά θάλασσα και τι μυστήριο κρύβεται πίσω απο αυτή;

Ένα ταξίδι στην Νεκρά θάλασσα και τι μυστήριο κρύβεται πίσω απο αυτή;

Η θέση της Νεκράς Θάλασσας βρίσκεται στα σύνορα Ισραήλ και Ιορδανίας.

- Advertisement -

Η λίμνη έχει μήκος 67 χλμ. και πλάτος 18 στο φαρδύτερο σημείο της.

Οι όχθες της λίμνης αποτελούνται από κρυσταλλικό αλάτι και είναι λευκές, δημιουργώντας μια όμορφη αντίθεση με τα καθάρια γαλανά νερά της.

Κατά την Παλαιά Διαθήκη η Νεκρά Θάλασσα ονομαζόταν Αλμυρή Θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά.

Η περιεκτικότητα σε αλάτι εδώ αγγίζει το 35%. Στον ωκεανό η περιεκτικότητα αυτή είναι της τάξης του 3,5%.

Τουριστική διαδρομή με ανοιχτό λεωφορείο στην Καλαμάτα

Ονομάζεται ‘Νεκρά Θάλασσα’ επειδή εδώ δεν μπορεί να επιβιώσει σχεδόν κανένα είδος ζωής λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε αλάτι.

Μόνο ένα βακτήριο, το Haloarcula marismortui, ζει στη λίμνη επειδή έχει την ικανότητα να φιλτράρει το αλάτι και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι σημαίνει ότι η λίμνη είναι ακόμη πιο πυκνή από το ανθρώπινο σώμα. Όσο κι εάν προσπαθήσεις δεν πρόκειται να βυθιστείς και είναι ιδανικό μέρος για εκείνους που δεν ξέρουν να κολυμπούν καθώς απλώς επιπλέουν χωρίς προσπάθεια.

Το ίδιο ισχύει όμως και με το κολύμπι. Είναι σαν να προσπαθείς να κολυμπήσεις φορώντας ένα μεγάλο σωσίβιο γύρω από το σώμα σου.

Ονομάζεται Νεκρά Θάλασσα αλλά ουσιαστικά πρόκειται για λίμνη στην οποία εκβάλλει ο Ιορδάνης ποταμός. Η λίμνη συγκρατεί όλη την ποσότητα του νερού όπου και μένει.

Οι ανόργανες στερεές ουσίες που βρίσκονται στα βράχια που την περιβάλλουν διαλύονται στο νερό και την κάνουν εξαιρετικά αλμυρή.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη λεκάνη του κόσμου και βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η οδός Route 90 στο Ισραήλ που περνά από την Νεκρά Θάλασσα είναι ο χαμηλότερος δρόμος στον κόσμο και βρίσκεται κι εκείνος στο ίδιο επίπεδο.

Η Νεκρά Θάλασσα είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία και να μην καείς ποτέ. Η μοναδική γεωγραφική θέση της λίμνης της προσφέρει προστασία ενάντια στις ακτίνες UV.

Το μυστικό της κόκκινης παραλίας της Ελλάδας που αποτελεί το ελιξήριο ομορφιάς για εκατοντάδες γυναίκες χωρίς κανένα κόστος!

Το βαθύτερο σημείο της Νεκράς Θάλασσας είναι 377 μέτρα, γεγονός που την καθιστά την βαθύτερη αλμυρή λίμνη στον κόσμο.

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το βιτουμένιο (άσφαλτο) της Νεκράς Θάλασσας για να καλλωπίσουν το νεκρό σώμα πριν το τυλίξουν.

Ο Ηρώδης, ο βασιλιάς του Ισραήλ από το 37 μέχρι το 31 π.Χ., έχτισε ένα κάστρο στην κορυφή της Μασάντα, ακριβώς δίπλα στη Νεκρά Θάλασσα. Το χρησιμοποιούσε σαν ησυχαστήριο και εκεί κατέφευγε όταν κινδύνευε.

Η υψηλή περιεκτικότητα νατρίου και άλλων οργανικών στοιχείων την καθιστούν ιδανική για κάθε είδους δερματολογικές θεραπείες.

Η βιομηχανία της ομορφιάς του Ισραήλ έχει κατασκευάσει σπα με λάσπη κατά μήκος της λίμνης όπου συγκεντρώνονται τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Χάρη στο μοναδικό της κλίμα η περιοχή παράγει αυξημένα επίπεδα οξυγόνου και έχει χαλαρωτικές ιδιότητες για τους τυχερούς επισκέπτες.

Γιατί θέλει να απαγορεύσει τα… αντηλιακά η Χαβάη

Οι Έλληνες προμηθεύονταν από εδώ βιτουμένιο (άσφαλτο) και γι’ αυτό στα κείμενα εμφανίζεται ως Ασφαλτίτις λίμνη.

Από τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η λίμνη ήταν ευεργετική για την υγεία. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες την μελετούν για να ανακαλύψουν θεραπείες για μια σειρά από δερματολογικές παθήσεις.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, θείο ασβέστιο και πολλά άλλα της χαρίζει θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Από την Νεκρά Θάλασσα εξάγεται ποτάσσα, μια διαλυτή μορφή καλίου. Οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τελευταία 60 χρόνια η στάθη των υδάτων της Νεκράς Θάλασσας υποχωρεί με ανησυχητικούς ρυθμούς και υπάρχει πιθανότητα να εξαφανιστεί σε 50 χρόνια από σήμερα.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,271LikesΚάντε Like
88,477 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ