Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
35.3 C
Athens
ΑρχικήTravelΈρευνα: Η εκτόξευση της ζήτησης για ταξίδια το 2021 μετά τους περιορισμούς...

Έρευνα: Η εκτόξευση της ζήτησης για ταξίδια το 2021 μετά τους περιορισμούς – Οι τάσεις και ποιοι προορισμοί κυριαρχούν

Η πανδημία έβαλε φρένο στα ταξίδια μας ανά τον κόσμο και σίγουρα οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιθυμούν να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους όσο πιο σύντομα γίνεται… Οι παρακάτω έρευνες αποκαλύπτουν αφενός ότι η ζήτηση και η επιθυμία για ταξίδια έχει εκτοξευτεί και αφετέρου ποιες είναι οι τάσεις και οι κυρίαρχοι προορισμοί για τα ταξίδια το 2021.

Η έρευνα της EasyJet

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η easyJet σε 5.000 καταναλωτές από όλη την Ευρώπη από τις 8 έως τις 20 Ιανουαρίου του 2021, τα δύο τρίτα (65%) των Ευρωπαίων προγραμματίζουν ή έχουν κάνει ήδη κράτηση για αεροπορικό ταξίδι μέσα στο 2021.

- Advertisement -
easyjet αεροπλάνο

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε οτι η ζήτηση από τους Βρετανούς ήταν ακόμη μεγαλύτερη (68%), ενώ οι πελάτες της αεροπορικής εταιρείας είναι ακόμη πιο πιθανό ότι θα ταξιδέψουν φέτος, με σχεδόν το ένα τέταρτο να προγραμματίζει ταξίδι για το 2021.

Το 82% των καταναλωτών δήλωσαν οτι τους αρέσουν τα συχνά ταξίδια και όπως έδειξε η έρευνα αυτά παραμένουν προτεραιότητα για πολλούς. Εξ όσων είχαν κάνει κράτηση για το 2021 (14%), πάνω από τους μισούς (56%) δήλωσαν οτι σκοπεύουν να κάνουν και νέα κράτηση μέσα στη χρονιά που διανύουμε, ενδεικτικό της αυξημένης διάθεσης για ταξίδια.

Το γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθη στα μέσα Ιανουαρίου, δηλαδή την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες είτε βρίσκονταν ήδη είτε έμπαιναν σε lockdown και στην αρχή της κυκλοφορίας των εμβολίων, σημαίνει, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία ότι η πρόθεση των καταναλωτών να κάνουν κράτηση ταξιδίου αναμένεται να εκτοξευθεί μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί.

Η πλειονότητα (82%) όσων δεν κάνουν ακόμη κράτηση περιμένει για μια περίοδο με λιγότερη αβεβαιότητα σχετικά με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Οι περιορισμοί καραντίνας είναι σημαντικός παράγοντας περιορισμούς της ζήτησης για ταξίδια. Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή της ζήτησης εξαρτάται από την ασφαλή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η easyJet holidays κατέγραψε αύξηση 250% στις κρατήσεις έναντι των επιπέδων της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Σε αυτό συνέβαλλε η αύξηση των κρατήσεων από τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών οι οποίοι εμβολιάστηκαν πρώτοι με δημοφιλέστερους προορισμούς την Πορτογαλία, τα Κανάρια και την Ισλανδία.

Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός, τι προβλέπεται για την ανεργία στον κλάδο και τα τεράστια ποσά που έχασαν οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες

Η έρευνα της Discova

Έρευνα συναισθήματος για τα ταξίδια διεξήγαγε πρόσφατα η εταιρεία Discova, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τους προορισμούς που κλείνουν για το 2021 οι συνεργάτες της.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ταξιδιωτικοί πράκτορες και ΟΤΑ’s, από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ασία και άλλες αγορές. Περίπου 200 συνεργάτες συμμετείχαν στην έρευνα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος προορισμός

Μεταξύ των προορισμών των συνεργατών της Discova στην Αμερική, το Μεξικό επιλέχθηκε συντριπτικά από το 51% των ερωτηθέντων, ως προορισμός όπου οι πελάτες τους θα επιλέξουν πρώτα να ταξιδέψουν.

Το Μεξικό ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές σε συνεργάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Merida, Μεξικό

Στην Ασία, η Ταϊλάνδη ήταν η πρώτη επιλογή των συνεργατών της Discova, με το 39% των ερωτηθέντων.

Ακολούθησε η Ιαπωνία από το 24% των ερωτηθέντων.

Η Ταϊλάνδη και το Μεξικό είναι διάσημοι παραλιακοί προορισμοί και οι συνεργάτες της Discova αναμένουν να είναι ο πιο δημοφιλής τύπος εμπειρίας όταν ξαναρχίζουν τα διεθνή ταξίδια.

Ταξίδια εμπειριών και ιδιωτικά ταξίδια

Περιπέτειες και ταξίδια εμπειριών σε ποσοστά 57% και 45% αντίστοιχα θα επιλέξουν οι Αμερικανοί πελάτες της Discova. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα ιδιωτικά ταξίδια σε ποσοστό 76%.

Τι θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση των ταξιδιών

Όταν ρωτήθηκαν οι συνεργάτες της Discova τι πιστεύουν ότι θα προκαλέσει την επιστροφή των ταξιδιωτικών κρατήσεων, ανέφεραν κυρίως τη διαθεσιμότητα ενός εμβολίου (70% των ερωτηθέντων).

Ακολούθησαν:

  • Η χαλάρωση των κανόνων καραντίνας στον προορισμό (55%),
  • Η άρση των ταξιδιωτικών συμβουλών από τις κυβερνήσεις (53%) και
  • Το άνοιγμα των συνόρων (53%).

Στην ερώτηση τι θα οδηγήσει την επιλογή προορισμού των ταξιδιωτών τους, το 80% των συνεργατών πιστεύει ότι η ύπαρξη ευέλικτων συνθηκών κράτησης είναι σημαντική ενώ το 77% θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο ένας προορισμός χειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού είναι το κλειδί.

Τέλος, όταν ρωτήθηκαν «ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που περιμένετε από ένα DMC καθώς γίνεται επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών», οι πρώτες επιλογές ήταν:

  • Οι ευέλικτοι όροι κράτησης
  • Η οικονομική σταθερότητα και
  • Η γνώση προορισμού

Ενώ λίγο καιρό πριν έρευνα για το ίδιο θέμα είχε πραγματοποιήσει και  η smarTours

Η smarTours διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τους προορισμούς που θα επιλέξουν να κάνουν οι ταξιδιώτες αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού και τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις τοποθεσίες όσο και για το σκεπτικό των ταξιδιωτών για τις επόμενες εξορμήσεις τους…

Οι προορισμοί των επόμενων ταξιδιών

Το Βόρειο Σέλας επιθυμούν να δουν έστω για μία φορά στη ζωή τους οι περισσότεροι ταξιδιώτες σε ποσοστό 47%, αφού είναι ένα από τα πιο μαγικά τοπία του πλανήτη. Το 29% ανέφερε ότι η απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία είναι να δουν τις πυραμίδες της Αιγύπτου, μια μοναδική εμπειρία. Ακολούθησαν τα νησιά Γκαλαπάγκος με ποσοστό 28%, με την πλούσια φύση και τα ασυνήθιστα ζώα, και το αφρικανικό σαφάρι με 26%.

Πυραμίδες Αίγυπτος ταξίδι 2021

Οι καλλιτεχνικές ταξιδιωτικές εμπειρίες βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις της bucket list. Ειδικότερα, η Μόνα Λίζα και ο Terracota Army στην Κίνα βρέθηκαν στο τέλος των προτιμήσεων με ποσοστό 10% και 9% αντίστοιχα.

Γκαλαπάγκος επιθυμητός προορισμός 2021

Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του ταξιδιού για τους ερωτώμενους της έρευνας είναι η εκμάθηση της ιστορίας ενός προορισμού. Το 19% των ερωτηθέντων ταξιδιωτών ανέφεραν ότι το να ακούσουν ιστορίες σχετικά με τον προορισμό και το παρελθόν του είναι το πιο σημαντικό γι’ αυτούς όταν ταξιδεύουν και όχι να κάνουν βουτιές σε κάποια παραλία, όσο διάσημη κι αν είναι.

Μετά το τέλος της πανδημίας αυτές οι χώρες θα… γεμίσουν τουρίστες!

Με το βλέμμα στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και στην απελευθέρωσή μας ως ταξιδιώτες αλλά και ως άνθρωποι, όλοι αναμένουμε να ξεκινήσουμε εκ νέου τα ταξίδια. Και φυσικά οι χώρες που θα γεμίσουν τουρίστες θα είναι αυτές που είχαν τα λιγότερα κρούσματα στη διάρκεια της πανδημίας και καλές συνθήκες υγείας γενικότερα.

Γεωργία πανοραμική

Τα ταξίδια μας στη μετά κορονοϊού εποχή θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και οι τάσεις έχουν αλλάξει αλλά και αυτά που επιζητούν πλέον οι ταξιδιώτες είναι άρδην διαφορετικά.

Δύο σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για την Ελλάδα από το Lonely planet & το National Geograophic για το 2021

Οι χώρες που θα γεμίσουν πάντως με τουρίστες μετά τη λήξη της πανδημίας προκύπτουν με βάση τον γενικότερο αριθμό τουριστών που συγκεντρώνουν, τα λιγότερα κρούσματα στη διάρκεια της πανδημίας και τις γενικότερες καλές συνθήκες υγείας. Ας δούμε λοιπόν τη λίστα με αυτές…

7 χώρες για ταξίδια μετά την πανδημία

Σλοβενία, η παραμυθοχώρα

Σλοβενία λίμνη Μπλεντ χιονισμένη

Η χώρα έχει χαρακτηριστεί ως η πιο sustainable χώρα της Ευρώπης, ενώ η Λιουμπλιάνα, η πρωτεύουσά της, είναι γνωστή ως η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Θα δείτε μουσεία τέχνης και ιστορικά, αλλά και το εντυπωσιακό κάστρο με θέα την Παλιά Πόλη. Αν θέλετε κάτι πιο ρομαντικό, επισξεφθείτε τη Λίμνη Μπλεντ στις Ιουλιανές Άλπεις και το παραμυθένιο κάστρο της.

Νέα Ζηλανδία, η φυσιολάτρις 

Νέα Ζηλανδία φύση

Η Νέα Ζηλανδία κατάφερε να αντιμετωπίσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον κορονοϊό και να φτάσει να μηδενίζει τα κρούσματα. Επιπλέον, προσφέρεται για εκδρομές στη φύση, σε απομονωμένα σημεία χωρίς συνωστισμό, προσφέροντας απόλυτη ιδιωτικότητα. Επιπλέον, θεωρείται η μοναδική χώρα, όπου μέσα σε μια μέρα μπορεί κανείς να βιώσει όλες τις εποχές.Η ωραιότερη μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης με διαφορά – Μοιάζει να έχει παγώσει στον χρόνο!Lockdown Αττική: Εξετάζεται το ενδεχόμενο μετακίνησης των πολιτών… μονά-ζυγά;

Τυνησία, με το βλέμμα στην ιστορία

Τυνησία αρχιότητες ιστορία

Η χώρα διαθέτει πλούσια ιστορία, με τα απομεινάρια της Καρχηδόνας, μιας από τις πλουσιότερες πόλεις της κλασικής εποχής, να αποτελούν must προορισμό για τους λάτρεις της ιστορίας. Στην έρημο Σαχάρα θα κάνετε πλείστες δραστηριότητες και θα απολαύσετε αυτό το ξεχωριστό τοπίο.

Γεωργία, η οινοπαραγωγός

Γεωργία πανοραμική πόλης Τυφλίδας

Στην Τυφλίδα, την πρωτεύουσα, θα περπατήσετε στην πλακόστρωτη Παλιά Πόλη και θα θαυμάσετε τις αρχαίες εκκλησίες. Θα χαρείτε τη φύση στην επαρχία και τα πράσινα βοσκοτόπια της χώρας, ενώ θα πιείτε όσα περισσότερα κρασιά μπορείτε, αφού η χώρα είναι μία από τις παλαιότερες οινοπαραγωγούς χώρες στην ιστορία.

Μποτσουάνα, η ασφαλής

Μποτσουάνα σαφάρι φύση

Προορισμός-έκπληξη μετά την πανδημία, αφού περιόρισε τα κούσματα σχεδόν αμέσως, κλείνοντας άμεσα τα σύνορα και θέτοντας εθνικό lockdown. Τα δύο top σημεία που πρέπει να επισκεφτείτε είναι η απομονωμένη από τα πλήθη έρημος Καλαχάρι και το Δέλτα του Οκαβάνγκο, ιδανικό για βαρκάδες.

Γαλλία, όχι μόνο το Παρίσι

Γαλλία Τουλόν

Η εξοχή της Γαλλίας είναι μοναδική, με γραφικά χωριά και κουκλίστικες πόλεις. Είτε προς το παραθαλάσσιο μέρος της, με το Τουλόν και τη Μασσαλία, είτε προς το πιο ορεινό, με το Αβινιόν και την Γκορντ. Αμπελώνες, κατάφυτες εκτάσεις, καλό φαγητό και φίνο κρασί είναι τα ατού της.

Ανταρκτική, η παραμυθένια 

Ανταρκτική

Η “Λευκή Ήπειρος” μοιάζει σαν παραμύθι και φυσικά κάθε τοπίο είναι ονειρεμένο. Θα δείτε όμορφες απομονωμένες πόλεις και φιλόξενους ανθρώπους, ενώ η σπάνια χλωρίδα και πανίδα θα σας ενθουσιάσουν.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,198 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ