Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου 1900 με νόμο ο οποίος προέβλεπε και θέση εφόρου του Ιδρύματος. Στη θέση αυτή διορίστηκε ο γνωστός ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης. Στις 28 Ιουνίου 1900 θεσμοθετήθηκε και ο κανονισμός λειτουργίας της. Οι πρώτες συλλογές της προέρχονταν από το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο. Σ’ αυτές προστέθηκαν αμέσως μετά σημαντικές δωρεές.

Σήμερα η Εθνική Πινακοθήκη περικλείει στις συλλογές της περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καλύπτοντας μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας. Διαθέτει επίσης μία αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής. Το 1954 η Εθνική Πινακοθήκη συγχωνεύτηκε με το κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτσου απ’ όπου προέρχεται και η διπλή της ονομασία.

Εθνική Πινακοθήκη

Στις θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα περισσότερα από 1.000 έργα της νεοελληνικής τέχνης ενώ εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου διαθέτει επίσης μια πλούσια βιβλιοθήκη με ανεκτίμητο αρχειακό υλικό και εξειδικευμένα εργαστήρια συντήρησης, εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης, μελέτης και αποκατάστασης έργων τέχνης.

Η Ε.Π.Μ.Α.Σ. έχει αναπτύξει μάλιστα, τα τελευταία χρόνια μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή με οδηγούς των συλλογών της, με σημαντικούς επιστημονικούς καταλόγους που συνοδεύουν τις εκθέσεις και με παιδαγωγικά βιβλία για νέους.

Η ανακατασκευή

Σημείο αναφοράς της τέχνη και του πολιτισμού για τη χώρα, η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2021 ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο περαιτέρω την πολιτιστική ταυτότητα της Αττικής αλλά και όλης της χώρας και από τότε, περνώντας κανείς από τη Βασιλέως Κωνσταντίνου (επί της οποίας βρίσκεται η κεντρική είσοδος) αντικρύζει ένα κτίριο – κόσμημα στο κέντρο της πρωτεύουσας με τεράστια πολιτιστική και καλλιτεχνική αξία.

Με την ανακατασκευή του χώρου η Αττική απέκτησε έναν ακόμα εμβληματικό πολιτιστικό χώρο, σύγχρονων προδιαγραφών που προσδίδει προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό της κεφάλαιο. Η ανακατασκευή αυτή προσέλκυσε πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών καθώς ανέδειξε τον σημαντικό αυτόν πολιτιστικό χώρο που παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

Τι περιλάμβαναν οι εργασίες αποκατάστασης

Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το έργο, κατασκευάστηκαν τρεις νέοι υπόγειοι χώροι (ΚΤΙΡΙΟ Γ’), ανακαινίστηκαν τα υφιστάμενα ΚΤΙΡΙΑ Α και Β, επεκτάθηκε το κτίριο Β με προσθήκη καθ’ ύψος ενός ορόφου και κατ’ επέκταση (με προσθήκη χώρων κλιμακοστασίων, ραμπών και ανελκυστήρων), έγιναν στατικές ενισχύσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα δημιουργήθηκαν χώροι υποδοχής και διακίνησης επισκεπτών, προς τους χώρους μονίμων ή περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο, γκαρνταρόμπα, αμφιθέατρο, χώροι περιοδικών εκθέσεων αλλά και μόνιμων συλλογών, χώροι διοίκησης, βιβλιοθήκη και εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης, χώροι αποθήκευσης έργων τέχνης και φύλαξης πολύτιμών αντικειμένων.

Εθνική Πινακοθήκη

Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας, η οποία χρηματοδότησε μέσω του ΠΕΠ Αττικής με 18 εκ. ευρώ το 50% των έργων.

Εθνική Πινακοθήκη

Info:
Εθνική Πινακοθήκη https://www.nationalgallery.gr/

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, Σπάρτη
Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Κέρκυρας
Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου
Μουσείο Καπράλου, Αίγινα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ