Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
34.8 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsEυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τέλος στη χρέωση χειραποσκευής στην καμπίνα του αεροπλάνου

Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τέλος στη χρέωση χειραποσκευής στην καμπίνα του αεροπλάνου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει να αναγνωριστεί το δικαίωμα όλων των επιβατών της ΕΕ να μεταφέρουν δωρεάν χειραποσκευή στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Η PP και η Ciudadanos ζητούν από τα κράτη μέλη να εγγυηθούν την προστασία των καταναλωτών έναντι καταχρηστικών πρακτικών από αεροπορικές εταιρείες
Σε ένα σημαντικό βήμα προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των επιβατών, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα που απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να διασφαλίζουν ότι οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν τις αποσκευές καμπίνας τους δωρεάν.

- Advertisement -

Η εκπρόσωπος του PP στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, Dolors Montserrat , επισημαίνει τη σημασία της έκθεσης που εγκρίθηκε σε αυτήν την Επιτροπή σχετικά με την τυποποίηση των διαστάσεων των χειραποσκευών, αποτέλεσμα αναφοράς ενός πολίτη για το θέμα.
Η Μονσεράτ χαιρέτισε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλίσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν χρεώνουν επιπλέον για τη μεταφορά χειραποσκευών και να θέσουν τέλος στις καταχρηστικές πρακτικές ορισμένων φορέων, προστατεύοντας έτσι τους καταναλωτές.

Μία από τις βασικές πτυχές αυτού του ψηφίσματος είναι η εναρμόνιση των μετρήσεων και του βάρους των χειραποσκευών, με στόχο όλες οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να χρησιμοποιούν τα ίδια πρότυπα. Αυτό θα εξαλείφει τη σύγχυση και το κρυφό κόστος για τους επιβάτες που αντιμετωπίζουν συχνά όταν πετούν με διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες.

Ο Jordi Cañas , ευρωβουλευτής της Ciudadanos, τονίζει τη συμπεριφορά των αεροπορικών εταιρειών, «οι εταιρείες χαμηλού κόστους συναλλάσσονται με την τιμή των εισιτηρίων κρύβοντας το συμπλήρωμα για τη μεταφορά αποσκευών καμπίνας μέχρι το τέλος της αγοράς».
Η Μονσεράτ τονίζει επίσης ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΚ στην υπόθεση C-487/12, οι χειραποσκευές πρέπει να θεωρούνται «απαραίτητη πτυχή» της μεταφοράς επιβατών, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω αποσκευές πληρούν «λογικές απαιτήσεις» ως προς το βάρος και τις διαστάσεις τους.

Παρά την απόφαση του ΔΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που χρεώνουν τις χειραποσκευές, επιβάλλοντας πρόστιμα σε επιβάτες που αρνούνται να πληρώσουν πρόσθετα έξοδα στην πύλη επιβίβασης.

Το ψήφισμα καλεί τις χώρες να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και να διασφαλίσουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες παρέχουν διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τις τιμές και τα δρομολόγια των πτήσεων. Επιδιώκει να βάλει τέλος στην παράνομη και καταχρηστική πρακτική επιβολής προστίμων σε επιβάτες για μεταφορά χειραποσκευών.

Επιπλέον, το ψήφισμα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ για τη ρύθμιση της εναρμόνισης των μετρήσεων και του βάρους των χειραποσκευών, μια πτυχή που δεν αναφέρεται λεπτομερώς στην απόφαση του ΔΕΕ. Η έλλειψη ομοιομορφίας σε αυτά τα πρότυπα σημαίνει πρόσθετο κρυφό κόστος για τους επιβάτες και εμποδίζει την ικανότητά τους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις όταν επιλέγουν μια αεροπορική εταιρεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις πτήσεις ανταπόκρισης και όταν ένας επιβάτης πρέπει να πετάξει σε διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες την ίδια ημέρα.

Ο Javier Gándara, πρόεδρος της Ένωσης Αεροπορικών Εταιρειών (ALA), τονίζει ότι εμπορικές πρακτικές, όπως η χρέωση των αποσκευών στην καμπίνα είναι απολύτως νόμιμες και προστατεύονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1008/2008, ο οποίος θεσπίζει την ελευθερία καθορισμού των ναύλων.

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν πολλοί επιβάτες που ταξιδεύουν χωρίς χειραποσκευές, οι οποίοι στην περίπτωση ορισμένων αεροπορικών εταιρειών αντιπροσωπεύουν έως και το 40% των πελατών τους. Επομένως, ο κατακερματισμός των υπηρεσιών μας επιτρέπει να επιλέξουμε εκείνους τους επιβάτες που το χρειάζονται πραγματικά. “

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφιστεί στην ολομέλεια στο Στρασβούργο τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτό το βήμα σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο προς την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών και την εξάλειψη των καταχρηστικών πρακτικών από αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,298LikesΚάντε Like
88,202 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ