Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
27.5 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΕυρυτανία: Το ήσυχο χωριό της «κρυμμένο» μέσα στα έλατα - Είναι το...

Ευρυτανία: Το ήσυχο χωριό της «κρυμμένο» μέσα στα έλατα – Είναι το ορεινότερο του νομού

Η Ευρυτανία φημίζεται για τα πανέμορφα ορεινά χωριά της, που είναι πνιγμένα στα έλατα και έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες πέρα από τη φυσική τους ομορφιά. Ένα από αυτά είναι και η άγνωστη στους πολλούς αν και ιστορική, Άμπλιανη που είναι μάλιστα το ορεινότερο χωριό του νομού και φημίζεται για το φυσικό του κάλλος.

Η ιστορική Άμπλιανη

Χτισμένη σε υψόμετρο 1.220 μέτρων είναι το πιο ορεινό χωριό της Ευρυτανίας, σημαντικό πλεονέκτημα ωστόσο για τη φυσική ομορφιά του οικισμού. Η Άμπλιανη απέχει 60 χλμ. από το Καρπενήσι και είναι πνιγμένη στα έλατα, αποτελώντας το “ησυχαστήριο” του νομού και έναν τόσπο με μεγάλη ιστορία κατά το παρελθόν.

- Advertisement -
Άμπλιανη Ευρυτανίας

Η μακραίωνη ιστορία της ξεκινά επίσημα τουλάχιστον από τα χρόνια της άλωσης της Πόλης. Νομάδες ποιμένες πρέπει να ήταν οι πρωτοκατοικήσαντες, που ξεχειμώνιαζαν στα καμποτόπια της Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας και ανέβαιναν, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα
μέσα του φθινοπώρου, στα πλούσια βοσκοτόπια των βουνών γύρω από την ιστορική Άμπλιανη.

Άμπλιανη Ευρυτανίας

Κατά την Επανάσταση του 1821 ήταν ένα μεγάλο χωριό, μάλιστα το δεύτερο της Ευρυτανίας μετά το Καρπενήσι. Οφείλει την ονομασία της στους πολλούς αμπλάδες που υπάρχουν στην περιοχή, δηλαδή τις μικρές πηγές.

Στην Κατοχή οι κάτοικοι πήραν πολύ ενεργά μέρος στην Αντίσταση, ενώ το χωριό τους ήταν ένα από αυτά που έκαψαν οι Γερμανοί. Παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα διατηρεί την ομορφιά και την παράδοση των περασμένων ετών, με πέτρινα σπίτια και γραφικά καλντερίμια.

Άμπλιανη Ευρυτανίας

Το ορεινότερο χωριό της Ευρυτανίας

Ως το ορεινότερο χωριό της Ευρυτανίας, οι καιρικές συνθήκες ανάγκαζαν τους κατοίκους ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα να φύγουν από το χωριό τους χειμερινούς μήνες. Κάποιοι κατευθύνθηκαν προς την περιοχή του Μεσολογγίου, που είναι και η χειμερινή έδρα της κοινότητας, κι άλλοι προς τη Λαμία.

Άμπλιανη Ευρυτανίας

Οι πιο πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Θωμά, την Αγριλιά , το Αιτωλικό αλλά και το Νεοχώρι. Στη Λαμία μάλιστα επειδή οι Αμπλιανίτες νοίκιαζαν χωράφια για τα ζώα τους δημιουργήθηκε ένας οικισμός με το όνομα ”Νέα Άμπλιανη”.

Άμπλιανη Ευρυτανίας

Δείτε το υπέροχο βίντεο από την Άμπλιανη:

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,285LikesΚάντε Like
88,437 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ