Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
27.9 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΕυρυτανίαςΚαρπενήσιΟδοιπορικό στην Ευρυτανία: Ακολουθήστε μας σε εναλλακτικές διαδρομές που δεν έχετε φανταστεί!...

Οδοιπορικό στην Ευρυτανία: Ακολουθήστε μας σε εναλλακτικές διαδρομές που δεν έχετε φανταστεί! (Part 2)

Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας στην Ευρυτανία και, έχοντας ως βασικό ορμητήριο το Καρπενήσι, παρουσιάζουμε μόνο για εσάς στο travelstyle.gr τις επόμενες εναλλακτικές διαδρομές στην ευρυτανική γη!

Δείτε επίσης και το 1ο μέρος: Οδοιπορικό στην Ευρυτανία: Ακολουθήστε μας σε εναλλακτικές διαδρομές που δεν έχετε φανταστεί! (Part 1)

- Advertisement -

4η διαδρομή

Κρέντη – Παλαιοκατούνα (Άγιος Προκόπιος) – Βούλπη – Λημέρι – Γρανίτσα – Λιθοχώρι – Ραπτόπουλο – Πρασιά – Κέδρα

Εξερευνήστε την πανέμορφη Δυτική Ευρυτανία, ξεκινώντας από το χωριό Κρέντη μέχρι τα Κέδρα μια πανέμορφη διαδρομή συνολικά 55,7 χλμ. Από τον Κρέντη σε 12,3 χλμ. θα συναντήσετε αρχικά το χωριό Παλιοκατούνα (Άγιος Προκόπιος) σε υψόμετρο 510μ. Από εκεί σε 10 λεπτά (5,3 χλμ.) θα φτάσετε στην Βούλπη ένα από τα γραφικότερα χωριά της Ευρυτανίας. Στο χωριό υπάρχει ο λόφος του Αγίου Θωμά που εκεί βρίσκεται και ένα μικρό εκκλησάκι. Επίσης εδώ θα δείτε και το αιώνιο κατεστραμμένο κάστρο της Βούλπης. Σύμφωνα με αρχαιολόγους λένε πως το κάστρο φύλαγε την µία από τις δύο ανατολικές προσβάσεις της ενδοχώρας των αρχαίων Αγραίων.

Στη συνέχεια, από τη Βούλπη, σε 3,5 χλμ. μόνο θα φτάσετε στο όμορφο Λημέρι (3,5 χλμ.) που σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη. Από το Λημέρι κατευθυνθείτε στην Γρανίτσα σε 19,4 χλμ., ένα ορεινό χωριό σε ύψος 850 μέτρων  σε κατάφυτη τοποθεσία στην περιοχή του όρους Λιάκουρα, δίπλα στο μικρό ποταμό Γρανιτσιώτη. Από εκεί κατευθυνθείτε στο Λιθοχώρι που θα φτάσετε σε μόλις 5,8 χλμ. Συνεχίζοντας ακόμα 5,8 χλμ. θα συναντήσετε το Ραπτόπουλο που είναι χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που από κάθε γωνιά του, το βλέμμα χάνεται ανάμεσα στα μεγάλα βουνά και τα απέραντα δάση! Από εκεί συνεχίστε βόρεια για την Πρασιά (9,3 χλμ.) για να καταλήξετε μετά μόλις σε περίπου 6,4 χλμ. στα όμορφα Κέδρα.

5η διαδρομή

Ραπτόπουλο – Λεπιανά και Ιτέα – Ραπτόπουλο και Νέο Αργύρι – Δαφνούλα – Γέφυρα Τέμπλας – Τοπόλιανα – Βαλαώρα – Σιβίστα και Χρίσοβα – Γέφυρα Τατάρνας – Λογγίτσι – Τσούκκα

Με αφετηρία το Ραπτόπουλο αξίζει να επισκεφτείτε τα γύρω χωριά που με την φυσική τους ομορφιά, θα σας εντυπωσιάσουν. Εναλλακτικά κάντε την πιο σύντομη αλλά πανέμορφη διαδρομή από το Ραπτόπουλο στον οικισμό Ιτέα (7,8 χλμ., 16΄). Σε μόλις 6,4 χλμ. είναι τα Λεπιανά ενώ μια άλλη υπέροχη διαδρομή από το Ραπτόπουλο στον οικισμό Ιτέα στην κοιλάδα του Αχελώου του πρώην δήμου Ασπροποτάμου και πλέον του δήμου Αγράφων. Ο οικισμός φωλιάζει στις κατάφυτες αλλά απότομες δυτικές πλαγιές της Τσούκκας σε υψόμετρο 650 μ. Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι από τις μεγαλύτερες της Ευρυτανίας!

Περίπου 22 χλμ. από το Ραπτόπουλο απέχει το Νέο Αργύρι όπου από εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε ακόμα μια πανέμορφη διαδρομή μέχρι την Τσούκκα του δήμου Αγράφων . Ενδιάμεσα (μετά από 4,5 χλμ.) κάντε στάση στην Δαφνούλα. Συνεχίστε για σχεδόν 7 χλμ. προς το γεφύρι της Τέμπλας, από εκεί φτάστε στα Τοπόλιανα σε σχεδόν 10 λεπτά (9 χλμ.), και από τα Τοπόλιανα συνεχίζοντας 10 λεπτά ακόμη, θα φτάσετε στο χωριό Βαλαώρα µε την χαμηλή βλάστηση, τους αλυσιδωτούς λόφους και το ξεχωριστό για το νομό τραχύ τοπίο! Από εκεί επισκεφτείτε, την Σιβίστα Αγράφων. Από την Βαλαώρα εναλλακτικά, μπορείτε να συνεχίσετε για 12,5 χλμ. προς το χωριό Χρίσοβα, από εκεί συνεχίστε μέχρι της γέφυρα της Τατάρνας, και μετά κατευθυνθείτε βόρεια στο χωριό Λογγίτσι (6,5 χλμ., 8΄) για να συνεχίσετε μετά νοτιοανατολικά μέχρι το χωριό Τσούκκα σε 7 χλμ. µέσω της επαρχιακής οδού Χαλκιόπουλου – Βίνιανης.

Δείτε επίσης: Απόδραση στα Γρεβενά: Η καταπράσινη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας θα σας μαγέψει!

6η διαδρομή

Καρπενήσι – Γοργιανάδες – Κορυσχάδες – Βουτύρο – Νόστιμο – Μικρό Χωριό – Μεγάλο Χωριό – Γαύρος – Καρίτσα – Δερμάτι και Χελιδόνα – Προυσός 

Ξεκινήστε από το Καρπενήσι και σε 28,7 χλμ. (περίπου 45΄) θα φτάσετε στον Προυσό, μέσω μιας μαγευτικής διαδρομής! Σταδιακά από το Καρπενήσι, εκατέροθεν του οδικού δικτύου Καρπενησίου – Προυσού, θα συναντήσετε το χωριό Γοργιανάδες και από εκεί σε 2,5 χλμ. (6΄ περίπου) θα βρεθείτε στις Κορυσχάδες. Συνεχίστε για το χωριό Βουτύρο (6,6 χλμ.), από εκεί σε 10 χλμ. θα συναντήσετε το χωριό Νόστιμο, έπειτα εκατέροθεν του οδικού δικτύου θα περάσετε, το Μικρό Χωριό (7χλμ.), το Μεγάλο Χωριό (5,6 χλμ.) και το Δερμάτι καταλήγοντας στον Γαύρο. Εν συνεχεία για Προυσό εκατέροθεν του οδικού δικτύου έχετε την Χελιδόνα και την Καρίτσα και το Παλιό Δερμάτι. Με αφετηρία ξανά τον Γαύρο συνεχίστε για περίπου 15χλμ. μέχρι να βρεθείτε στον Προυσό με το πασίγνωστο, ιστορικό ομώνυμο Μοναστήρι.

Στον δρόμο από το Καρπενήσι στον Προυσό (μετά το χωριό Γαύρος) θα συναντήσετε ένα μοναδικό θέαμα, ο Καρπενησιώτης ποταμός σε κάποιο σημείο περνάει ανάμεσα από δύο τεράστιους κάθετους βράχους, έτσι ο δρόμος με την σειρά του περνάει μέσα από τον ένα από αυτούς τους βράχους, ο οποίος στην βάση του, έχει σκαφτεί δημιουργώντας μια εκπληκτική εικόνα! Η τοποθεσία αυτή είναι γνωστή ως «θέση κλειδί» λόγο της εισχώρησης του δρόμου μέσα στον τρυπημένο βράχο.

Προυσός – Ασπρόπυργος – Βελωτά – Σαρκίνη – Καταβόθρα και Τόρνος – Καστανιά – Πρόδρομος – Ρόσκα (Πάντα Βρέχει)

Διαφορετικά, πάρτε ως αφετηρία το χωριό Προυσό για να φτάσετε μέχρι την Ροσκά και στο φαράγγι Πάντα Βρέχει. Ενδιάμεσα, μετά τον Προυσό, κάνετε στάσεις στα όμορφια χωριά Τόρνος – Καστανιά – Πρόδρομος και φτάστε στην Ροσκά. Εναλλακτικά από τον Προυσό ακολουθείστε βορειοδυτική διαδρομή για να φτάσετε μέχρι την Καταβόθρα κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις στα χωριά Ασπρόπυργος – Βελωτά – Σαρκίνη.

7η διαδρομή

Καρπενήσι – Φουρνά – Κλειτσός – Βράχα – Χόχλια – Πετράλωνα – Αγία Τριάδα

Ξεκινήστε από το Καρπενήσι και φτάστε μέχρι την Αγία Τριάδα μια εκπληκτική διαδρομή πηγαίνοντας αρχικά βόρεια της πρωτεύουσας στα Φουρνά σε περίπου 1 ώρα (40 χλμ.). Από εκεί συνεχίστε βορειοδυτικά για ακόμα 11 περίπου λεπτά για να βρεθείτε στο Κλειτσό. Μετά κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά μέχρι το χωριό Βράχα (23΄, 10,8 χλμ.).

Αξίζει να συνεχίσετε νότια ώστε να συναντήσετε το χωριό Χόχλια (10,2 χλμ., 22΄) το οποίο σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, θεωρείται ότι είναι η πρωτεύουσα της αρχαίας Ευρυτανίας (Οιχαλία). Συνεχίζοντας, επόμενη must στάση είναι τα Πετράλωνα (3,8 χλμ, περ. 9΄), με την υπέροχη θέα στο Βελούχι και τα Άγραφα για να καταλήξετε από εκεί στην Αγία Τριάδα (3,9 χλμ., περ. 9΄), ένα πανέμορφο καταπράσινο χωριό στην καρδιά της Ρούμελης.

8η διαδρομή

Καρπενήσι – Στένωμα – Παυλόπουλο – Παπαδιά – Δομιανοί – Αγία Παρασκευή – Αγία Τριάδα – Άγιος Χαράλαμπος – Καρπενήσι

Κάντε μια ονειρεμένη διαδρομή ξεκινώντας από το Καρπενήσι κατευθυνθείτε βορειοδυτικά μέχρι την Αγία Τριάδα και επιστρέψτε σε αυτό κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις, αρχικά στο Στένωμα που θα το συναντήσετε βόρεια της πρωτεύουσας του νομού σε 31 περίπου λεπτά (16,9 χλμ). Συνεχίστε βορειότερα στο Παυλόπουλο που θα φτάσετε σε μόλις 10 λεπτά (5,4 χλμ.) και συνεχίστε ακόμα πιο βόρεια στην ανατολική πλευρά όπου θα συναντήσετε το χωριό Παπαδιά (2,4 χλμ).

Συνεχίστε βορειοανατολικά στους Δομιανούς (13 περίπου λεπτά, 8,6 χλμ.) και φτάστε μετά στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής που θα είναι και το βορειότερο σημείο της συγκεκριμένης διαδρομής. Από εκεί αξίζει να συνεχίσετε κινούμενοι νότια προς Αγία Τριάδα. Από εκεί κατευθυνθείτε ανατολικά και σε 8 περίπου λεπτά (4,4 χλμ.) θα φτάσετε στον Άγιο Χαράλαμπο. Από τον Άγιο Χαράλαμπο θα επιστρέψετε στο Καρπενήσι σε περίπου 45 λεπτά (30,4 χλμ.). 

Μην χάσετε το 3ο και τελευταίο μέρος, μόνο στο Travelstyle.gr!

Πηγή: The gold book of Evritania 2019

Διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ τον απόλυτο οδηγό για την Ευρυτανία!

[joomag allowfullscreen=1 width=468 height=300 title=icons-magazines-gold-book-of-evritania magazineId=0232388001539958214 pageNumber=1 theme=293042,151b26,ffffff,ffe358,ffffff ]

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,270LikesΚάντε Like
88,471 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ