Τρίτη, 9 Ιουλίου, 2024
33.7 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΕυρυτανίαςΚαρπενήσιΟδοιπορικό στην Ευρυτανία: Ακολουθήστε μας σε εναλλακτικές διαδρομές που δεν έχετε φανταστεί!...

Οδοιπορικό στην Ευρυτανία: Ακολουθήστε μας σε εναλλακτικές διαδρομές που δεν έχετε φανταστεί! (Part 1)

Ταξιδέψαμε σε έναν τόπο «βυθισμένο» στα έλατα με αλπική αισθητική και αυθεντική ορεινή γοητεία και ακολουθήσαμε διαδρομές που μας άφησαν -δίχως υπερβολή- ένα ανεξίτηλο εμπειρικό αποτύπωμα. Το βίωμα από την περιήγησή μας στην ευρυτανική γη αναπόδραστα μας οδηγεί να σας παροτρύνουμε να μην μείνετε μόνο στο γνωστό σε όλους μας Καρπενήσι, αλλά με αφετηρία την πόλη να γνωρίσετε το φυσικό κάλλος της ευρύτερης περιοχής περνώντας μέσα από τα παραμυθένια χωριά της.

Με ορμητήριο το Καρπενήσι σας παρουσιάζουμε τις 12 εναλλακτικές διαδρομές by locals στην ευρυτανική γη που στοιχηματίζουμε ότι δεν θα τις σκεφτόσασταν! Ακολουθήστε μας!

- Advertisement -

Δείτε επίσης: Οργανώστε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα στην ονειρεμένη Ευρυτανία!

1η διαδρομή

Καρπενήσι – Μυρίκη – Άγιος Νικόλαος – Κρίκελλο – Δομνίστα – Στάβλοι – Άμπλιανη και Μεσοκώμη και Δομνίστα – Ροσκά – Ψιανά

Σε απόσταση μόλις 8,4 χλμ. (περίπου 15΄) από το Καρπενήσι συναντάµε (µέσω της Περιφερειακής Καρπενησίου) την όμορφη Μυρίκη με την απαράμιλλη θέα. Αφήστε το βλέμμα σας να βυθιστεί στη γοητεία του τόπου. Επιστρέφοντας ξανά στην επαρχιακή οδό διασχίστε ακόμη 10 χλμ. (περίπου 20΄) στα οποία κάθε στροφή του δρόμου αποκαλύπτει και έναν καινούριο κόσμο για να κάνετε μία στάση στον Άγιο Νικόλαο που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στο Νεραϊδοβούνι. Με όλες εκείνες τις κατακόκκινες στέγες των σπιτιών, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε ελβετικό χωριό!

Επιστρέφοντας ξανά στην επαρχιακή οδό συνεχίστε προς το Κρίκελλο που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μ. στην ανατολική πλευρά του όρους Καλιακούδα και «παίρνει ζωή» από τις πηγές του Κρικελλιώτη ποταμού. Σειρά έχει η Δομνίστα που θα την συναντήσετε σε 8,8 χλμ. (περίπου 15΄) που στα χρόνια του Αγώνα, χαρακτηρίζονταν από τους εξεγερμένους Ευρυτάνες ως η «Αγία Λαύρα της Αντίστασης»! Εννέα χλμ. (περίπου 9΄) μακριά από το ιστορικό αυτό χωριό θα συναντήσετε τους Στάβλους, ένα ορεινό γραφικό χωριό ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια που σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρίσκονταν τα ανάκτορα και οι στάβλοι του μυθικού βασιλιά Ευρύτου, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στην Ευρυτανία.

Επόμενη must στάση είναι το χωριό Άμπλιανη που βρίσκεται 9,9 χλμ. μακριά (περίπου 9΄) και πήρε το όνομά της από τους πολλούς αμπλάδες (μικρές πηγές νερού). Η Μεσοκώμη Ευρυτανίας είναι µία ακόμη must στάση στην περιήγησή σας στην ευρυτανική γη. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νομού κοντά στα όρια με την Αιτωλοακαρνανία και σε περίπου 1 ώρα και 15΄ από τη Δομνίστα. Στην πλατεία του χωριού στέκει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος που θεωρείται ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ελλάδας, ο περίφημος «Πλάτανος του Τέρνου».

Λίγο πριν τελειώσει η διαδρομή σας, επισκεφτείτε το χωριό Ροσκά που αποτελεί την απόληψη των Βαρδουσίων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 43΄ από την Δομνίστα. Εναλλακτικά καταλήξτε στην δεξιά κοίτη του Κρικελλιώτη ποταμού, στα όμορφα Ψιανά σε ένα μοναδικό περιβάλλον πλούσιας βλάστησης και απαράμιλλης ομορφιάς.

Δομνίστα – Σκόπια – Άγιος Χαράλαμπος – Καστανούλα – Ροσκά (Πάντα Βρέχει)

Εναλλακτικά ξεκινήστε από την Δομνίστα και κάντε μια άλλη πανέμορφη διαδρομή που φτάνει στο χωριό Ρόσκα. Με την σειρά, από την Δομνίστα θα συναντήσετε πρώτα σε 6,3 χλμ. το όμορφο χωριό Σκόπια (μέχρι το 1928 ονομάζονταν Τσεκλείστα ή Τσικλίστα). Από εκεί σε 4,6 χλμ. (16’ περίπου) θα συναντήσετε το ορεινό χωριό Άγιος Χαράλαμπος. Κάντε μια στάση για να θαυμάσετε το αξιοθέατο του χωριού, το εξωκλήσι της Παναγίας της Προυσιώτισσας στα βορειοδυτικά (γιορτάζει στις 23/08). Από εκεί σε 4 σχεδόν χλμ. θα φτάσετε στην Καστανούλα έναν ορεινό οικισμό σε υψόμετρο 860 μέτρων, στις βόρειες πλαγιές του όρους Πλατάνι. Από εκεί η Ροσκά απέχει 7,5 χλμ., χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων ανάμεσα στα όρη Παναιτωλικό και Οξυά.

Δείτε επίσης: Εδώ θα κάνετε την βόλτα σας στην εξοχή, χωρίς… να απομακρυνθείτε καν από την Αθήνα!

2η διαδρομή

Καρπενήσι – Κλαυσί – Άγιος Ανδρέας – Μουζίλο – Ανιάδα – Συγκρέλλο – Κρίκελλο

Ορμώμενοι από το Καρπενήσι θα διανύσετε 7,7 χλμ. για να φτάσετε στο γραφικό Κλαυσί (μέσω Επαρ. Οδ. Καρπενησίου – Προυσού), ονομασία που όπως λέγεται γεννήθηκε από το αδιάκοπο κλάμα των κατοίκων λόγω των συνεχών καταστροφών που υπέστη παλιά. Πολύ κοντά από το Κλαυσί είναι ο Άγιος Ανδρέας που σίγουρα αξίζει να κάνετε τα 4 χλμ. περίπου που απέχει για να βρεθείτε εκεί! Είναι χτισμένος μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις βόρειες πλαγιές του όρους καλιακούδα.

Επιστρέψτε στην επαρχιακή οδό για 4,4 χλμ. (περίπου 9΄) από τον Άγιο Ανδρέα θα βρεθείτε στο Μουζίλο με την αξιοθαύμαστη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1650, ενώ επόμενη must στάση είναι το χωριό Ανιάδα το οποίο είναι βυθισμένο στο ελατόδασος 8,6 χλμ. μακριά. Καταλήξτε στο χωριό Συγκρέλλο, όπου αξίζει να φτάσετε μέχρι και την κορυφή του, όπου υπάρχει το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, ένα γραφικό εκκλησάκι του 1867. Από το Συγκρέλλο ξεκινήστε για το Κρίκελλο που απέχει 8,7 χλμ. και είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας.

3η διαδρομή

Ανατολική Φραγκίστα – Δυτική Φραγκίστα – Τριπόταμος – Μοναστήρι Τατάρνας

Σε αυτή τη διαδρομή που καταλήγει στο επιβλητικό Μοναστήρι της Τατάρνας θα ξεκινήσετε από την Ανατολική Φραγκίστα, ένα από τα πιο ιστορικά και πιο παλιά χωριά της Ρούμελης µε το παρελθόν της να είναι συνυφασμένο με την πορεία ολόκληρης της Ευρυτανίας, ενώ στα 3,3 χλμ. θα συναντήσετε τη Δυτική Φραγκίστα που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 710 µ.

Από εκεί ξεκινήστε για το Τριπόταμο Ευρυτανίας, (γνωστό και ως Τατάρνα ως το 1928), που απέχει περίπου 23,7 χλμ. Στο χωριό υπάρχει και το μοναστήρι της Τατάρνας, κοντά στη θέση παλαιού βυζαντινού και ιστορικού μοναστηριού, που πρόσφερε πολλά όχι μόνο στην ορθοδοξία αλλά και στον αγώνα για εθνική παλιγγενεσία.

Καταφύγιο ονομαστών κλεφτών και αρματολών (Κατσαντώνη, Δίπλα, Καραΐσκάκη), καταστράφηκε πολλές φορές, αναστηλώθηκε επί Όθωνα και τελικά κατέρρευσε από τη μεγάλη κατολίσθηση του 1963, μετά την ολοκλήρωση της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Το νέο μοναστήρι διασώζει πολλά κειμήλια και μεταξύ αυτών το καντήλι που είχε προσφέρει, σε εκπλήρωση τάματος, ο κλέφτης Κατσαντώνης.

Μην χάσετε τη συνέχεια (Part 2), μόνο στο Travelstyle.gr!

Πηγή: The gold book of Evritania 2019

Διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ τον απόλυτο οδηγό για την Ευρυτανία!

[joomag allowfullscreen=1 width=468 height=300 title=icons-magazines-gold-book-of-evritania magazineId=0232388001539958214 pageNumber=1 theme=293042,151b26,ffffff,ffe358,ffffff ]

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,301LikesΚάντε Like
88,244 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ