Φαράγγι Πάντα Βρέχει Ευρυτανία

Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές της Ελλάδας βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας και είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει, που το συναντάμε μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά, νότια του νομού. Ο Τάσος Δούσης και οι Εικόνες έζησαν εκεί μια μοναδική εμπειρία, που θα δείτε στο ακόλουθο βίντεο…

Καλά κρυμμένο μυστικό στο νομό Ευρυτανίας, αφού για να προσεγγίσει κάποιος το φαράγγι χρειάζεται προσπάθεια, ωστόσο οι εντυπωσιακές εικόνες που θα συναντήσει θα τον αποζημιώσουν και με το παραπάνω! Οπότε μια εκδρομή εδώ επιβάλλεται!

Γνωρίστε και το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου που βρίσκεται στην Ελλάδα!

Εικόνες, Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Ουσιαστικά πρόκειται για μια τοποθεσία στον Κρικελιώτη ποταμό, στην Ευρυτανία, όπου στην κυριολεξία πάντα βρέχει… μιας και τα παγωμένα νερά από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας, που καταλήγουν εκεί, βρίσκουν τον πιο μαγικό τρόπο μέσω καταρράκτη ώστε να ενωθούν με αυτά του ποταμού.

Λόγω του μεγάλου ύψους τους, όμως, η ροή τους δεν είναι συνεχής. Αντίθετα, διασπάται σε μια μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες και δίνει την αίσθηση της βροχής, ενώ μπροστά μικρές φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα νερά προκαλούν τους επισκέπτες να βουτήξουν, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου!

Φαράγγι Πάντα Βρέχει Ευρυτανία τιρκουάζ λίμνες και γεφύρι
Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Με την ευκαιρία, δείτε και τα άγνωστα “Φιδάκια” Ευρυτανίας, που μας τα γνωρίζει ο Τάσος Δούσης και μας προτείνει έναν ξενώνα με βαθμολογία 10!

Δύο διαφορετικές διαδρομές

Όσο για την διαδρομή που πρέπει κάποιος να διασχίσει ώστε να φτάσει ως εκεί ξεκινώντας από το Καρπενήσι, αποτελεί και αυτή ένα δύσκολο κομμάτι, μιας και ο πολλών χιλιομέτρων χωματόδρομος δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η πρώτη, σύντομη διαδρομή των 25 περίπου χιλιομέτρων, περνά από το Μεγάλο Χωριό και ανεβαίνει στοδύσβατο όρος Καλιακούδα, φτάνοντας τα 2004 μέτρα υψόμετρο. Από εκεί, κατηφορίζει στο χωριό Δολιανά ή αλλιώς Στουρνάρα και φτάνει μετά από 2 περίπου ώρες στην γέφυρα της Στουρνάρας, όπου και ξεκινά η πεζοπορία, ακολουθώντας πάντα τη φορά του ποταμού.

Η δεύτερη, μακρύτερη αλλά ασφαλέστερη και σαφώς πιο βατή διαδρομή, περνά από το χωριό Γαύρος και τον Προυσό και από εκεί συνεχίζει προς Τόρνο και Καστανιά. Μετά το χωριό Πρόδρομος, ξεκινά ο χωματόδρομος, που καταλήγει στη γέφυρα της Στουρνάρας αμέσως μετά το χωριό Ροσκά.

Ο Τάσος Δούσης έζησε μια μοναδική εμπειρία

Τάσος Δούσης και οι «Εικόνες» συνεχίζουν το ταξίδι τους εντός και εκτός Ελλάδας και στην όμορφη Ευρυτανία επισκέφθηκαν το εκπληκτικό Φαράγγι Πάντα Βρέχει που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά, νότια του νομού Ευρυτανίας.

Μας αποκαλύπτει το καλά κρυμμένο μυστικό στο της Ευρυτανίας, αφού για να προσεγγίσει κάποιος το φαράγγι χρειάζεται προσπάθεια, ωστόσο οι εντυπωσιακές εικόνες που θα συναντήσει θα τον αποζημιώσουν και με το παραπάνω! Ο Τάσος Δούσης και η ομάδα το επισκέφτηκαν, το εξερεύνησαν και μας παρουσιάζουν στο βίντεο ένα από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα όχι μόνο της Ευρυτανίας αλλά της Ελλάδας!

Μην αμελήσετε, εάν φτάσετε μέχρι εδώ, να κάνετε μια στάση στο μοναστήρι του Προυσού.

Μονή Προυσού: Το μοναστήρι που κρέμεται από τα βράχια!

Δεν γίνεται να επισκεφθείτε την Ευρυτανία και να µην φθάσετε µέχρι τον Προυσό και την «Αρχόντισσα της Ρούµελης». Ακολουθούµε τη διαδροµή από Καρπενήσι, παράλληλα µε τον Καρπενησιώτη ποταµό (που δίνει τη θέση του στον Τρικεριώτη), ο οποίος µετά τον Γαύρο επιδεικνύει την άγρια οµορφιά του, ανάµεσα σε γκρεµούς και βουερά φαράγγια… Ένα τοπίο που προκαλεί δέος! Αποκορύφωµα, η θέση… Κλειδί, µε το δρόµο να εισχωρεί στον τρυπηµένο βράχο!

Τα 15 πιο παράξενα ξενοδοχεία όλου του κόσμου! Το 2ο βρίσκεται στην Ελλάδα! (photos)

moni proussouΕκεί κάνουµε µια στάση στα «Πατήµατα της Παναγιάς», που ξεχωρίζουν πάνω στο βράχο από τα εκατοντάδες τάµατα πιστών, µια τοποθεσία από όπου λέγεται ότι πέρασε η εικόνα της Παναγίας…

Σε λίγη ώρα αντικρίζουµε την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Προυσιώτισσας.

moni proussouΣτις νοτιοδυτικές παρυφές της Καλιακούδας, στη σκιά του χωριού Προυσός, µοιάζει σαν να κρέµεται πάνω στον γκρεµό… Γνωστή για τη θαυµατουργή εικόνα, έργο του ευαγγελιστή Λουκά, η οποία φυγαδεύτηκε από έναν νεαρό άντρα το 829 µ.Χ. από την Προύσα της Μικράς Ασίας.

moni proussouΣύµφωνα µε την παράδοση, η εικόνα εξαφανίστηκε κάπου στη Θράκη και βρέθηκε στο συγκεκριµένο σηµείο, όπου και φανερώθηκε σε ένα βοσκό στις 23 Αυγούστου, ηµέρα που εορτάζεται.

eyritania karpenisiΕκτός από το αντρικό µοναστήρι, που σήµερα φιλοξενεί 5 µοναχούς, υπάρχει ακόµη το κελί όπου έµεινε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης προκειµένου να θεραπευτεί από τη φυµατίωση από την οποία έπασχε (και για αυτόν το λόγο δώρισε το ασηµένιο κάλυµµα της εικόνας), αλλά και το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων και το µουσείο εκκλησιαστικών αντικειµένων.

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr




ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ