Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένας από τους λόγους για να επιλέξεις τα Χανιά, καθώς προσελκύει περισσότερους από 130.000 τουρίστες ετησίως.

Επίσης, μην χάσετε τον Τάσο Δούση και τις «Εικόνες» που μας ξεναγούν στη Βιρμανία! (video)

Η έρευνα που έγινε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς και την Διεύθυνση Δασών Χανίων.

Παράλληλα, η μεγάλη επισκεψιμότητα του Φαραγγιού ενισχύει σημαντικά την τοπική κοινωνία.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι προστατευόμενη και αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή και παγκοσμίως γνωστό προορισμό. Το 1981 άρχισε να καταγράφεται ο αριθμός των επισκεπτών και μέχρι σήμερα το επισκέπτονται 130.000 άτομα κατά μέσο όρο.

Με βάση τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων η συνολική επισκεψιμότητα κατά την τελευταία πενταετία ως εξής: Το 2015 το φαράγγι επισκέφθηκαν περίπου 135.000 άτομα. Το 2016 το επισκέφθηκαν 148.000 άτομα, το 2017 το επισκέφθηκαν 155.000 άτομα και για το 2019 το επισκέφθηκαν 159.000 άτομα.

Από την έρευνα προκύπτει ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών χρησιμοποιεί είτε το ΚΤΕΛ για να φτάσει στον Εθνικό Δρυμό, είτε κάποιο πακέτο του τουριστικού πρακτορείου σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο. Οι επισκέπτες γευματίζουν σε ταβέρνες και εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής. Ενώ χρησιμοποιούν και την ακτοπλοϊκή γραμμή από και προς την Αγιά Ρουμέλη αφού δεν υπάρχει οδική σύνδεση. Ένα μέρος επισκεπτών μάλιστα, το οποίο μπορεί να μη φαίνεται μεγάλο σαν ποσοστό, αλλά δεν είναι αμελητέο αριθμητικά, επιλέγει και να διανυκτερεύσει στην περιοχή στηρίζοντας τα έσοδα των τοπικών τουριστικών καταλυμάτων.

Πόσο επηρέασε την απόφασή τους

Οι επισκέπτες κλήθηκαν να αξιολογήσουν το πόσο τους επηρέασε η ύπαρξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στην απόφασή τους. Σύμφωνα με στοιχεία του 2017, το 32,3% των επισκεπτών απάντησε «πολύ» ή «καθοριστικά».

Διαβάστε ακόμα:
Aegean προσφορά: Όλες οι πτήσεις εσωτερικού με έκπτωση 30%!

Όπως αναφέρει η έρευνα, «με δεδομένο ότι ο αριθμός των επισκεπτών της Σαμαριάς κατά το έτος 2019 ήταν 159.051 και χρησιμοποιώντας τον πολλαπλασιαστή τουριστικής δαπάνης για να βρούμε τη συνολική επίπτωση που έχουν οι δαπάνες αυτές στην περιοχή, καθώς και την ανακύκλωση των χρημάτων που επιστρέφει στην περιοχή (στην περίπτωσή μας θεωρούμε ότι το 85% των χρημάτων ανακυκλώνεται στην περιοχή, αφού πρόκειται για επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριοποίηση είναι τοπική) το χρηματικό ποσό που παραμένει στην τοπική οικονομία της περιοχής της Σαμαριάς ανέρχεται σε 7.451.950 ευρώ, ενώ στο σύνολο του νομού σε 12.622.500 ευρώ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πάγια στάση των επισκεπτών σε σχέση με το αντίτιμο της εισόδου. Το ύψος του φτάνει τα 5 ευρώ και από τις δύο εισόδους ενώ παραμένει ουσιαστικά ίδιο από τη θεσμοθέτησή του. Τα στοιχεία από την έρευνα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων είναι διαφωτιστικά. Οκτώ στους δέκα επισκέπτες δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι σε σχέση με αυτό για όλες τις χρονιές διεξαγωγής της έρευνας, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση στους επισκέπτες που το θεωρούν χαμηλό με αντίστοιχη μείωση των επισκεπτών που το θεωρούν υψηλό.

Οι επισκέπτες δείχνουν διατεθειμένοι να καταβάλουν και ακόμα μεγαλύτερο χρηματικό αντίτιμο ώστε να ξεναγηθούν στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι μία αύξηση 2 με 5 ευρώ θα ήταν αποδεκτή από πάνω απ΄τους οκτώ στους δέκα επισκέπτες, προκειμένου να απολαύσουν την εμπειρία του εν λόγω χώρου. Για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, τα έσοδα έφτασαν τα 722.715 ευρώ.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ