Το φαγητό, είναι ένας από τους βασικούς τρόπους να βιώσουμε την εμπειρία στο εκάστοτε μέρος που επισκεπτόμαστε. Συστατικά που εμπνέονται από τοπία, συνταγές που θυμίζουν την ιστορία και την παράδοση και πιάτα που ”ξεκλειδώνουν” την ίδια την ουσία ενός τόπου και του λαού της.

Εδώ θα δείτε ένα μινι γαστρονομικό οδηγό με 9 σημεία του πλανήτη που πρέπει να επισκεφτείτε αν θέλετε να συλλέξετε ασύγκριτες γαστρονομικές εμπειρίες και θα πάρετε μια γεύση του τι είναι το μαγείρεμα σε κάποιες χώρες του κόσμου, που αποτελούν ούτως ή άλλως για πολλούς λόγους δελεαστικούς τουριστικούς προορισμούς!

1.Chennai, Ινδία

Η Ινδία και με άκρως αντιπροσωπευτικό δείγμα της γαστρονομίας της, την πόλη Chennai φημίζεται για την…φλογερή της κουζίνα. Η χορτοφαγία εδώ παίρνει άλλες διαστάσεις καθώς χρησιμοποιούνται πάρα πολύ οι φακές, οι πατάτες και οι ντομάτες, “προκαλώντας” τις χορτοφαγικές αντιλήψεις! Ο θεμέλιος λίθος στο νοτιοινδικό μαγείρεμα είναι η σάλτσα Tamarind και η σάλτσα από φακές  γνωστή ως sambar, η οποία χρησιμοποιείται για να βουτήξετε τα πάντα μέσα από dosas (τηγανίτες από αλεύρι ρυζιού)  μέχρι Βάντα (ντόνατς με αλεύρι από φακές). Η κουζίνα είναι ασταμάτητα εφευρετική, όταν πρόκειται για εξεύρεση τρόπων προκειμένου να μετατρέψει χορτοφαφικούς συνδυασμούς σε γαστρονομικές εκπλήξεις. Είναι τόσο άρτιο το αποτέλεσμα που ακόμα και οι πιο “σκληροί” κρεατοφάγοι, θα πειστούν μετά από λίγες μπουκιές.  Από την άλλη το «κάρι» που σημαίνει πικάντικη σάλτσα, είναι από τα πλέον βασικά συστατικά της ινδικής κουζίνας.

2.Aarhus, Δανία

Το Aarhus στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης αναδεικνύεται ως ένας ευρωπαϊκός προορισμός αναφορικά με το τοπικό φαγητό. Είναι ένα ιδανικό μέρος για να καταλάβετε πώς και γιατί η Δανία έχει ξεφύγει εδώ και μια δεκαετία από μια αδιάφορη γαστρονομία και την έχει μετατρέψει σε μια πλήρως ανεπτυγμένη αγάπη για τη μαγειρική. Υπάρχει μια ισχυρή στροφή στην εφερευτική στην κουζίνα, που υποστηρίζεται από εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Το Aarhus παρέχει μια πλούσια γκάμα συστατικών, από εξαιρετικό χοιρινό, βοδινό κρέας, γαλακτοκομικά και θαλασσινά μέχρι λαχανικά από ρίζες, άγρια μούρα και βότανα. Οι βιοκαλλιεργητές και τα οργανικά υλικά αναπτύσσονται ταυτόχρονα με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των κρεοπωλών, αρτοποιών και μικροζυθοποιίων.

3.Ιορδανία 

Βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και είναι ένα ιστορικό όνομα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής που περιλαμβάνει την Ιορδανία, το Ισραήλ, τη Συρία, τον Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη. Πουθενά αλλού δεν θα βρείτε τη μικτή αυτή κληρονομιά περισσότερο εμφανή από ό, τι στην κουζίνα της Ιορδανίας με τις αρχαίες συνταγές και τα κοινά συστατικά. φυσικά πάντα παρόντα τα μπαχαρικά και τα κοινά συστατικά της αυτή τη γωνιά του κόσμου. Σαλάτες με μεσογειακό στιλ, ψητά και μεζέδες είναι τυπικά χαρακτηριστικό της ιορδανικής κουζίνας, εμπλουτισμένα με μπαχαρικά, και πικάντικες σάλτσες αλλά και κλασικά αραβικά συστατικά όπως κουκουνάρι, φιστίκια, ρεβίθια, πλιγούρι και ταχίνι. Επίσης, πολύ δημοφιλές είναι το αρνί ενώ σπάνια θα βρείτε γεύμα που δεν τελειώνει με ένα σιροπιαστό γλυκό ή κέικ.

4. Maine, ΗΠΑ

Η νότια ακτή του Μέιν φημίζεται για τη θαλασσινή της κουζίνα.  Τα αλιευτικά σκάφη βγάζουν καθημερινά αστακούς και αχιβάδες! Στην περιοχή αυτή των ΗΠΑ τα ψάρια, τα στρείδια και τα μύδια συχνά σερβίρονται τηγανητά, ενώ μέσα στο πιάτα υπάρχουν τηγανιτές πατάτες, λαχανοσαλάτα και σάλτσα ταρτάρ. Οι αστακοί από την άλλη σερβίρονται στον ατμό ή ψητοί. Κάθε παραλιακή πόλη από το το Kittery στο βορρά προς το Calais έχει παραγωγή αστακών κοντά στην τοπική προβλήτα

 

5.Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Η βοοτροφία gauchos και τα κύματα των Ευρωπαίων μεταναστών διαμόρφωσαν το μαγειρική τοπίο της Αργεντινής, που σήμερα έχει φτάσει το Μπουένος Άιρες σε μια παγκόσμιας κλάσης πόλη για τους λάτρεις του κρέατος! Η κουζίνα της πόλης είναι ένα εκλεκτικό μείγμα από τις ευρωπαϊκές αυτές παραδόσεις που οι μετανάστες έφεραν μαζί τους: ιταλικό παγωτό, empanadas από την Ισπανία, κρασί από τους αμπελώνες που φυτεύτηκαν από τους Γάλλους, και γερμανικά λουκάνικα και τα τυριά. Οι κάτοικοι του Μπουένος Άιρες, γνωστοί ως porteños (οι άνθρωποι του λιμανιού), είναι σίγουρα κρεατοφάγοι. Το κρέας στη σχάρα και τα μπάρμπεκιου, ανήκουν στην καθημερινότητα τους, όχι μόνο στα εστιατόρια αλλά και στα σπίτια που συχνά μαζεύονται για asados (μπάρμπεκιου).

6.Piedmont, Ιταλία

Σε μια χώρα ευλογημένη για την παγκοσμίου φήμης κουζίνα της και παραγωγή, το Piedmont ξεχωρίζει ως γαστρονομικό αστέρι! Αυτή η περιοχή βορειοδυτικά της χώρας είναι η γενέτειρα του Slow Food – το κίνημα που έχει αναπτυχθεί πλέον γενικότερα στην Ευρώπη και ουσιαστικά πρεσβεύει την σημασία της απόλαυσης και της γεύσης των τροφίμων σε σχέση με την ταχύτητα και την ευκολία. Οι πιο γνωστές τοπικές σπεσιαλιτέ του Piedmont είναι το includerisotto alla piemontese (ριζότο με βούτυρο και τυρί), το tajarin (ένα λεπτό ζυμαρικά σαν ταλιατέλες), το vitello tonnato ( μοσχάρι με σάλτσα τόνου), αλλά και από προϊόντα, όπως το τυρί και το γάλα Tomino,η σπάνια λευκή τρούφα, το ρύζι Arborio, τα φουντούκια και το βελούδινο παγωτό. Σε αυτά προσθέστε ότι η πόλη είναι από τις πιο σεβαστές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου (Barolo και Barbaresco) και τότε είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί η Πιεμόντε είναι μία από τις πιο συναρπαστικές γαστρονομικές σκηνές στην Ιταλία σήμερα.

7.Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

Στο νότιο άκρο της Αφρικής, το Κέιπ Τάουν έχει δημιουργήσει μια προοδευτική σκηνή γεύσεων που προέκυψε από την “αναθεώρηση” της προγονικής γαστρονομικής παράδοσης και τον σεβασμό στους πλούσιους φυσικούς πόρους του ακρωτηρίου. Έχουν κάποια απίστευτα προϊόντα που βοηθούν στο αποτέλεσμα: φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, όπως καραβίδες, kingklip αλλά και κρεατικά με την αφρικανική εκτέλεση braais (το αντίστοιχο μπάρμπεκιου). Καινοτόμοι μάγειρες αξιοποιούν επίσης τους τρόπους αναζήτησης τροφής των ιθαγενών Khoe, ώστε να ενσωματωθούν συστατικά στα μενού τους, όπως τα φύλλα και τα άνθη αλλά και η μοναδική ποικιλία φυτών που ευδοκιμεί στο Western Cape.

8.Μάργκαρετ Ρίβερ, Αυστραλία

Κατευθυνόμενοι νότια από το Περθ, αυτή την απομακρυσμένη περιοχή της νοτιοδυτικής Αυστραλίας είναι ένας εκπληκτικός foodie προορισμός, χάρη σε μια ειδική κοινότητα σεφ και παραγωγών. Σε κωμοπόλεις και πόλεις όπως οι Fremantle, Bunbury και Busselton που αγκαλιάζουν τις ακτές, τα τοπικά θαλασσινά είναι άφθονα, ενώ σε μόλις λίγες ώρες από το Περθ το κρασί της περιοχής Margaret River συνδυάζει το αγροτικό περιβάλλον με τις παραλίες με αποτέλεσμα μια σοφιστικέ γαστυρονομική σκηνή. Σε αυτά προσθέστε τις μαγειρικές επιρροές της μετανάστευσης και την εγγύτητα προς τη νοτιοανατολική Ασία, και θα καταλάβετε γιατί η γαστρονομία  της περιοχής αναδεικνύεται ως μια ζωντανή και πολυπολιτισμική έκπληξη!

9.Ανόι, Βιετνάμ

Η σημασία του Ανόι για την μαγειρική σκηνή του Βιετνάμ είναι ασυναγώνιστη. Διαμορφώνεται από αιώνες ξένης κυριαρχίας, και είναι η γενέτειρα μερικών εθνικών πιάτα που έχουν γίνει συνώνυμο με την βιετναμέζικη κουζίνα σε όλο τον κόσμο ( όπως είναι το Pho και το κουλούρι cha). Από τους Μογγόλους ήρθε το βόειο κρέας, η Κινεζική κυριαρχία συνέβαλε σε τεχνικές, η γαλλική έφερε τις μπαγκέτες, τον καφέ και το κρασί. Το τσίλι, τα noodles και το γάλα καρύδας ήρθαν από την Καμπότζη, το Λάος και την Ταϊλάνδη. Ωστόσο, σε αυτόν τον καταιγισμό επιρροών, είναι αξιοσημείωτο ότι σε συνδυασμό με την αφθονία σε φρέσκα βότανα,δημιουργήθηκε μια μοναδική κουζίνα, αμιγώς τελικά βιετναμέζικη. Στο επίκεντρό της, το Ανόι είναι μια πόλη για καλοφαγάδες και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στο Βιετνάμ αν θέλετε να ανακαλύψετε τη γαστρονομική του κουλτούρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ