Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
39 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΒοιωτίαςΑράχωβαΦύγαμε για εκδρομή: Οι Δελφοί όπως δεν τους έχετε ξαναδεί και ένα...

Φύγαμε για εκδρομή: Οι Δελφοί όπως δεν τους έχετε ξαναδεί και ένα χωριό – έκπληξη που πρέπει να ανακαλύψετε!

Συγκαταλέγονται στα μέρη εκείνα που η φήμη τους ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου, κι αυτό χάρη στη μεγάλη ιστορία που κουβαλούν ως ο «Οµφαλός της Γης»!

Από την Κατερίνα Φωτοπούλου ([email protected]) Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Σύµφωνα µε τον µύθο, όταν ο Δίας απελευθέρωσε δύο αετούς, τον έναν από την Ανατολή και τον άλλον από τη Δύση, εκείνοι συναντήθηκαν στους Δελφούς που θεωρήθηκαν έτσι το κέντρο του κόσµου. Κατά την αρχαιότητα, λειτουργούσε εδώ το πιο ξακουστό µαντείο του ελληνισµού, ενώ η συµβολή τους στην εξέλιξη του αρχαίου πολιτισµού είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστη.

- Advertisement -

Η ιστορία τους και η φήµη τους που χάνεται στο βάθος των αιώνων, αλλά και το δέος που αναπόφευκτα προκαλεί η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους αποτελούν µέχρι και σήµερα πόλο έλξης για αµέτρητους τουρίστες και επισκέπτες για µία ή και περισσότερες ηµέρες!

Αν προσθέσετε σε αυτά και το επιβλητικό τοπίο που «φιλοξενεί» την πόλη πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο σε συνδυασµό µε τις αξιόλογες προτάσεις για διαµονή και φαγητό, τότε σίγουρα πρέπει να τη βάλετε στην ατζέντα σας αν δεν το έχετε κάνει ήδη!

Αυτοί είναι οι καλύτεροι ξενώνες στην Αράχωβα για να… ξεχειμωνιάσεις!

Τι να κάνετε 

• Η επίσκεψή σας στους Δελφούς επιβάλλεται να ξεκινήσει από την περιήγησή σας στον αρχαιολογικό χώρο και το µουσείο για να µυηθείτε στην ιστορία του τόπου και να αντλήσετε λίγη από την ενέργειά του.

• Συνεχίστε λίγο πιο κάτω µέχρι τον σύγχρονο οικισµό, αφήστε το αυτοκίνητο στην είσοδο και «ρουφήξτε» ενέργεια ατενίζοντας την πανοραµική θέα στο δελφικό τοπίο µε το βλέµµα να αγγίζει τον Κορινθιακό κόλπο.

• Κάντε µια βόλτα στον κεντρικό δρόµο, τη Βασιλέωs Παύλου και Φρειδερίκης, όπου συγκεντρώνεται και όλη η ζωή µε παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια, ξενώνες και προσεγµένα cafés αλλά και φολκλόρ µαγαζάκια µε σουβενίρ.

• Ανεβείτε τα γραφικά στενάκια και λιθόστρωτα σκαλάκια προς την πάνω πλευρά και την οδό Απόλλωνος -που ξεκινά από τον χαρακτηριστικό πλάτανο στην είσοδο της πόλης. Στην κορυφή δεσπόζει ο πολιούχος Άγ. Νικόλαος και εδώ βρίσκεται και το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, χτισµένο σε έναν λόφο να αγναντεύει τον ορίζοντα!

Που να μείνετε 

• Αξιόλογη επιλογή το Nidimos Hotel µε 34 ανακαινισµένα δωµάτια µε minimal διακόσµηση και όλες τις ανέσεις. Από €50/δίκλινο µε πρωινό (Δ. Φράγκου 10, Τ. 22650 82056, www.nidimoshotel.gr).

• Οικονοµική και εναλλακτική επιλογή, το Hotel Βαρώνος για περισσότερες από 3 δεκαετίες προσφέρει αυθεντική φιλοξενία στα 16 δωµάτιά του, που χαρακτηρίζονται από παραδοσιακή διακόσµηση, ενώ ξεχωρίζουν οι 7 σοφίτες του. Από €40/δίκλινο µε πρωινό (Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 25, Τ. 22650 82345, www.hotel-delphi.gr).

• Παραδοσιακή φιλοξενία µε οικογενειακή φροντίδα στο Lefas Hotel, ενώ στα δυνατά του χαρτιά είναι και το εστιατόριο µε ελληνική κουζίνα.

Από €42/ δίκλινο µε πρωινό (Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 17, Τ. 22650 82324).

Για φαγητο 

• Κορυφαία επιλογή το Πατρικό µας σε έναν προσεγµένο χώρο µε ιδιαίτερες διακοσµητικές λεπτοµέρειες! Εδώ θα δοκιµάσετε γευστικές προτάσεις της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας φρέσκες πρώτες ύλες της εποχής (Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 69, Τ. 22650 82150).

• Καλοµαγειρεµένα πιάτα της τοπικής κουζίνας, σπιτικά µαγειρευτά, ζουµερά ψητά καθώς και πολλές vegan προτάσεις σάς περιµένουν στην οικογενειακή ταβέρνα Βάκχος (Απόλλωνος 31 , Τ. 22650 83186).

• Ένα πλούσιο µενού βασισµένο στην ελληνική κουζίνα σάς περιµένει στο Δελφικόν (Βασ. Παύλου & Φρειδρίκης 3, Τ. 22650 83212).

• Για σουβλάκια, καλοψηµένα κρεατικά αλλά και pizza θα πάτε στο Αλλιώτικο (Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 34, Μ. 6994 131500).

Για Καφέ & Ποτό 

• Για ένα πρωινό ή απογευµατινό καφεδάκι παρέα µε λαχταριστά γλυκίσµατα αλλά και ένα χαλαρό ποτό ιδανικό το Δελφικόν µε τη µοναδική θέα στο «ενεργειακό» τοπίο (Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 3,
Τ. 22650 83212).

• Καλός καφές από specialty χαρµάνια, custom made ροφήµατα, λαχταριστά σνακς, φρεσκότατα γλυκίσµατα αλλά και homemade ρακόµελο σάς περιµένουν κάθε στιγµή της ηµέρας στο cozy Μελοπωλείο µε τα χαρακτηριστικά τραπεζάκια στη στοά (Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 14, Τ. 22650 83247).

Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

Αποτελεί το σπουδαιότερο µαντείο του αρχαίου κόσµου και συγκαταλέγεται ανάµεσα στα µνηµεία Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO! Οι Θησαυροί, το Ιερό του Απόλλωνα, η Θόλος της Αθηνάς Προναίας, το Θέατρο αλλά και το Στάδιο, η Κασταλία Πηγή και φυσικά το µουσείο είναι µόνο µερικά από τα σηµεία που θα γνωρίσετε κατά τη 2ωρη περίπου περιήγησή σας! (Καθηµερινά 08:00-15:00. Γενική είσοδος €6, µαζί µε το µουσείο €12, Τ. 22650 82313 – 82346).

Μουσείο Δελφών

Η περιήγηση στην ιστορία ολοκληρώνεται στο Μουσείο των Δελφών, ένα από τα σηµαντικότερα της Ελλάδας, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία του φηµισµένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού µαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσµου. Στις αίθουσές του φιλοξενούνται σπουδαία ευρήµατα όπως ο συγκλονιστικός Ηνίοχος και η Σφίγγα των Ναξίων, ενώ τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αναθήµατα, τα αρχιτεκτονικά µέλη του Θησαυρού των Σιφνίων, του Θησαυρού των Αθηναίων, της Θόλου κ.ά. (Καθηµερινά 09:00-16:00. Γενική είσοδος €6, µαζί µε τον αρχαιολογικό χώρο €12, Τ. 22650 82313 – 82346).

Τι να κάνετε 

• Η επίσκεψή σας στους Δελφούς επιβάλλεται να ξεκινήσει από την περιήγησή σας στον αρχαιολογικό χώρο και το µουσείο για να µυηθείτε στην ιστορία του τόπου και να αντλήσετε λίγη από την ενέργειά του.

• Συνεχίστε λίγο πιο κάτω µέχρι τον σύγχρονο οικισµό, αφήστε το αυτοκίνητο στην είσοδο και «ρουφήξτε» ενέργεια ατενίζοντας την πανοραµική θέα στο δελφικό τοπίο µε το βλέµµα να αγγίζει τον Κορινθιακό κόλπο.

• Κάντε µια βόλτα στον κεντρικό δρόµο, τη Βασιλέωs Παύλου και Φρειδερίκης, όπου συγκεντρώνεται και όλη η ζωή µε παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια, ξενώνες και προσεγµένα cafés αλλά και φολκλόρ µαγαζάκια µε σουβενίρ.

• Ανεβείτε τα γραφικά στενάκια και λιθόστρωτα σκαλάκια προς την πάνω πλευρά και την οδό Απόλλωνος -που ξεκινά από τον χαρακτηριστικό πλάτανο στην είσοδο της πόλης. Στην κορυφή δεσπόζει ο πολιούχος Άγ. Νικόλαος και εδώ βρίσκεται και το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, χτισµένο σε έναν λόφο να αγναντεύει τον ορίζοντα!

10+1 μέρη που αξίζει να ανακαλύψετε με ορμητήριο την Αράχωβα

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Οδικώς από την Ε.Ο. Αθηνών-Λαµίας. Στο Κάστρο Βοιωτίας θα πάρετε την Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς-Κάστρου και θα συνεχίσετε στην Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς-Άµφισσας ακολουθώντας τις πινακίδες για Δελφούς (182 χλµ., περ. 2 ώρες & 15΄). • Aπόσταση από Αράχωβα 10 χλµ. (11΄).

Χρισσό Φωκίδας

«Φωλιασµένο» στους πρόποδες του Παρνασσού, αλλά µε το βλέµµα του στραµµένο στη θάλασσα, το Χρισσό, µόλις 10΄ από τους Δελφούς, σας περιµένει να το ανακαλύψετε!

Αυτός ο παραδοσιακός οικισµός µε τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα πέτρινα σπίτια του που περιβάλλονται από πανέµορφους κήπους, µοιάζει να έχει ξεπηδήσει από ταινία του ’60 χωρίς όµως να είναι προσκολληµένο στο παρελθόν!

Κατηφορίστε στο κεντρικό καλντερίµι και φτάστε µέχρι τη γραφική πλατεία µε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και τα τρεχούµενα νερά, πιείτε το καφεδάκι σας στα παρακείµενα καφενεία και δοκιµάστε αυθεντικά ελληνικά πιάτα στα ταβερνάκια.

Πριν φύγετε, κάντε και µια στάση στο Εθνικό – Λαογραφικό Μουσείο µε τη µεγάλη συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές, σπάνιες γκραβούρες, κεντήµατα και όπλα του 1821.

TOP CHOICES

Το Πατρικό μας

Από τις πιο αξιόλογες γευστικές προτάσεις στους Δελφούς και όχι µόνο αφού η φήµη του έχει ταξιδέψει πολύ µακριά!

Το πατρικό της οικογένειας Κώνστα µε ιστορία από το 1895, µεταµορφώθηκε σε µια προσεγµένη ταβέρνα µε κυρίαρχα στοιχεία το ξύλο και την πέτρα και µια ατµοσφαιρική διακόσµηση που απογειώνεται από την εκπληκτική θέα στο δελφικό τοπίο και τον Κορινθιακό κόλπο µέσα από τις τεράστιες τζαµαρίες!

Το µενού του αποτελεί ωδή στις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις µε εξαιρετικές προτάσεις σε µαγειρευτά αλλά και ψητά της ώρας, παρασκευασµένα όλα µε τις πιο αγνές τοπικές ύλες ανάλογα µε την εποχή! Στα δυνατά του χαρτιά και οι σπεσιαλιτέ µε πιο «δηµιουργικές» πινελιές που αλλάζουν κάθε τόσο! Τις γευστικές σας επιλογές θα συνοδεύσουν ιδανικά εξαιρετικό τοπικό χύµα κρασί, ενώ φροντίστε να αφήσετε χώρο και για τα λαχταριστά γλυκίσµατά του!

Must taste: Το τρυφερό κουνέλι µε ροζέ σάλτσα και αρωµατικά βότανα, το µοσχαράκι στο πήλινο µε λαχανικά και γραβιέρα, τη σπαλοµπριζόλα, το T-bone και τα πεντανόστιµα παϊδάκια.

Tip: Τους καλοκαιρινούς µήνες το Πατρικό «µετακοµίζει» στην πανέµορφη αυλή του, όπου από πέρυσι υπαρχει και ένα εντυπωσιακό bar µε εξαιρετικές επιλογές σε ποτά και cocktails!

Info: Καθηµερινά 12:00-00:00. Β. Παύλου & Φρειδερίκης 69, Τ. 2265 082150, www.topatrikomas.gr

Τα foodies spots της Αράχωβας που προτιμούν οι ντόπιοι!

Miro

Νέα άφιξη στους Δελφούς µε ξεχωριστές προτάσεις υγείας και οµορφιάς εµπνευσµένες από τη φύση.

Η φιλοσοφία του βασίζεται στη δηµιουργία προϊόντων αποκλειστικά µε συστατικά φυτικής προέλευσης, ενώ στα ράφια του φιγουράρουν καλλυντικά, αιθέρια έλαια και βότανα που θα καλύψουν κάθε σας ανάγκη, καθώς και µια µεγάλη γκάµα αρωµάτων τύπου επωνύµων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip: Όλα τα προϊόντα παραδίδονται σε όλο τον κόσµο & μπορούν να γίνουν τα καλύτερα δώρα για τους αγαπηµένους σας!

Info: Kαθηµερινά Νοέµ.-Mάρ. 12:30-20:30, Απρ.-Οκτ. 10:30-14:00 & 18:00-22:30. Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης 44, Τ. 22650 82664, www.mirobeauty.gr FB Miro: Natural Fragrances and Organic Herbs

Ξενώνας Χρισσό

Το Χρισσό (το όνοµά του προέρχεται από την αρχαία Κρίσσα) βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού και της Γκιώνας. Απέχει από τους Δελφούς 6 χλµ., 15 χλµ. από την Αράχωβα και 8 χλµ. από την Ιτέα και τη θάλασσα.

Είναι αµφιθεατρικά χτισµένο µε θέα τον Κορινθιακό κόλπο και τον Ελαιώνα της Άµφισσας.

Στο κέντρο του χωριού είναι ο «Ξενώνας Χρισσό», ο οποίος διατηρεί όλες τις προϋποθέσεις για µια ευχάριστη, φιλόξενη και άνετη διαµονή.

Διαθέτει άνετα, σύγχρονα δωµάτια και δίχωρα διαµερίσµατα µε τζάκι, καθώς και ιδιωτικό χώρο στάθµευσης αυτοκινήτων.

Εδώ θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας µε την πιο ζεστή φιλοξενία από την ιδιοκτήτρια κυρία Ζαφείρα!

Info: Ησαΐα 9, Χρισσό Φωκίδας, Τ. 22650 82001 – 22650 83220, Μ. 6972 203160, [email protected]www.xenonaschrisso.gr, FΒ Ξενώνας Χρισσό

Πηγή: Arachova Magazine 2018

Κατεβάστε με ένα μόνο κλικ τον απόλυτο οδηγό για τον δημοφιλή χειμερινό προορισμό και μάθετε όλα όσα θέλετε πριν την επόμενή σας απόδραση!

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,439 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ