Αεροδρόμιο Charles de Gaulle, Παρίσι

Η Γαλλία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας από τις 13 Οκτωβρίου και έχει δει μια σειρά από ψευδείς απειλές για βόμβες και προειδοποιήσεις ασφαλείας.

Με την έναρξη των σχολικών διακοπών σε χώρες της Ευρώπης και τους τελικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι που θα γίνουν στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι προγραμματίζουν ένα ταξίδι στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, μια σειρά από ψευδείς απειλές για βόμβες σε τουριστικές τοποθεσίες και εκκενώσεις αεροδρομίων έχει ταλαιπωρήσει τη χώρα, προκαλώντας αναστάτωση στους ταξιδιώτες την τελευταία εβδομάδα.

Με αυξημένο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας θα πρέπει να ανησυχείτε για τα ταξίδια; Ακολουθεί μια σύνοψη της κατάστασης στη Γαλλία.

Γιατί η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού;

Η Γαλλία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας – επείγουσα προσοχή – από τις 13 Οκτωβρίου, όταν ένας 20χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα έναν δάσκαλο στην πόλη Arras στη βόρεια Γαλλία.

Ο πιο ορατός αντίκτυπος αυτού είναι πιθανό να είναι ο αυξημένος αριθμός στρατιωτών στους δρόμους. Αν και δεν έχει σημειωθεί ακόμη καμία σημαντική διακοπή στα δίκτυα των δημόσιων συγκοινωνιών, η αυξημένη επαγρύπνηση μπορεί επίσης να σημαίνει καθυστερήσεις στα τρένα ή την αναστολή των γραμμών του μετρό λόγω «ύποπτων πακέτων».

“Οι μεταφορές (δίκτυα) ήταν μέρη που έχουν δει επιθέσεις στην ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Κλεμέν Μπον στο France Inter την Κυριακή 22 Οκτωβρίου.

Παράλληλα με τον αυξημένο κίνδυνο, υπήρχαν «άνθρωποι που παίζουν με τον φόβο», είπε, αναφερόμενος στο κύμα ψεύτικων ειδοποιήσεων για βόμβες που έπληξαν δίκτυα μεταφορών, σχολεία και πολιτιστικά κέντρα την τελευταία εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής οι απειλές έχουν αποδειχτεί ψευδείς και τα γραφεία εξωτερικών χωρών δεν έχουν συμβουλεύσει να μην ταξιδέψουν στη Γαλλία.

Δεδομένων των αυξημένων επιπέδων απειλής, ωστόσο, οι ταξιδιώτες προειδοποιούνται ότι ενδέχεται να εκκενωθούν μέρη με πολύ κόσμο, όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί και τουριστικά αξιοθέατα .

Το παλάτι των Βερσαλλιών έξω από το Παρίσι εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας το μεσημέρι της Κυριακής για έβδομη φορά τις τελευταίες οκτώ ημέρες, άνοιξε ξανά δύο ώρες αργότερα αφού έγιναν έλεγχοι, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η Γαλλία ενισχύει την ασφάλεια σε τρένα και αεροπλάνα

Η Γαλλία ενισχύει την ασφάλεια στα αεροδρόμια γύρω από την πρωτεύουσα και στα τρένα μετά το κύμα ψεύτικων όπως αποδείχτηκε απειλών για βόμβες, δήλωσε ο Μπον την Κυριακή.

Οι περιπολίες ασφαλείας στα αεροδρόμια του Παρισιού θα αυξηθούν κατά 40% και το προσωπικό της εθνικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF θα ενισχυθεί κατά 20%.

Θα υπάρχουν επίσης επιπλέον αστυνομικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί που θα περιπολούν, πρόσθεσε ο Beaune.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ενισχυμένες επιχειρήσεις ασφαλείας για τους δύο τελευταίους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι που πρόκειται να διεξαχθούν στο Stade de France στο Παρίσι στις 27 και 28 Οκτωβρίου.

Συνιστάται στους οπαδούς να φτάσουν πολύ πριν από την ώρα έναρξης των 9 το βράδυ για να επιτρέψουν τη διεξαγωγή ελέγχων ασφαλείας τόσο έξω από το γήπεδο όσο και στην πύλη.

Από πού προέρχονται οι ψευδείς απειλές;

Από την περασμένη Τετάρτη, έχουν γίνει 70 φάρσες για βόμβες στα αεροδρόμια της Γαλλίας , είπε ο Beaune.

Πολλά έχουν οδηγήσει σε εκκενώσεις και διακοπή των πτήσεων σε αεροδρόμια όπως η Μασσαλία, η Τουλούζη και δεκάδες περιφερειακοί κόμβοι με τουλάχιστον 130 πτήσεις να ακυρώνονται ως αποτέλεσμα.

Ο Beaune πρόσθεσε ότι σχεδόν όλες αυτές οι ειδοποιήσεις στάλθηκαν από την ίδια διεύθυνση email με έδρα την Ελβετία.

«Από την Τετάρτη, είναι σχεδόν πάντα η ίδια διεύθυνση email που χρησιμοποιείται, που βρίσκεται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελβετία», είπε.

Οι ψευδείς ειδοποιήσεις τιμωρούνται γενικά με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ. Αυτό μπορεί να ανέλθει σε τρία χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 45.000 ευρώ εάν η ειδοποίηση περιλαμβάνει απειλή.

Ο Beaune είπε στη France Inter ότι οι φάρσες δεν είναι «μικρά αστεία, είναι σοβαρά εγκλήματα» και θα διερευνηθούν.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ