Bord for En
Εστιατόριο στη Σουηδία σερβίρει γεύμα για έναν πελάτη

Το κόστος για μενού τριών πιάτων στο Bord For En (Τραπέζι για Έναν), ένα pop-up εστιατόριο στη Σουηδία που άνοιξε στις 10 Μαΐου, είναι στη διακριτικότητα του πελάτη.

Και η λέξη “πελάτης” δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στον ενικό, αφού αυτό υποδηλώνει και το όνομα του εστιατορίου.

Ο Rasmus Persson και η Linda Karlsson είναι το ζευγάρι υπεύθυνο για το μοναδικό αυτό concept. Το εστιατόριο βρίσκεται στο Värmland, περίπου 350 χμ από τη Στοκχόλμη. Το Bord för en διαθέτει μόνο ένα τραπέζι και μία καρέκλα μέσα σε ένα καταπράσινο λιβάδι.

Η μοναδική προϋπόθεση είναι ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με άλλους. Πρόκειται για μια ατομική εμπειρία σχεδιασμένη για να την απολαμβάνει κανείς σε απομόνωση.

Δεν υπάρχει προσωπικό που θα σας σερβίρει ούτε κι άλλος πελάτης στο χώρο. Κατά τη διάρκεια της περιορισμένης λειτουργία του (μέχρι τις 1 Αυγούστου) θα σερβίρεται ένα άτομο την ημέρα, ώστε οι Persson και Karlsson να δίνουν όλη τους την προσοχή στον επισκέπτη.

Το ζευγάρι δεν προσπαθεί να γεμίσει τα τραπέζια ούτε έχει σχεδιάσει όλη αυτή την κίνηση για τα λεφτά.

Αντίθετα, δεν επιθυμούν ούτε θεατές, αφού, όπως λένε “θέλουν να αποφύγουν την αίσθηση ότι κάποιος σε παρακολουθεί όταν απολαμβάνεις το φαγητό σου. Αντιμετωπίζουμε δύσκολες στιγμές και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει τη δουλειά τους, κάποιον αγαπημένο τους άνθρωπο ή ακόμα και το μυαλό τους”.

Τρώτε τώρα, πληρώνετε όσο θέλετε

Bord för en  εστιατόριο
Τα πιάτα στο Bord för en σερβίρονται σε καλάθι του πικ νικ δεμένο με σκοινί

Οι Persson και Karlsson σκέφτηκαν την ιδέα του ενός τραπεζιού πριν από μερικές εβδομάδες, όταν οι γονείς της Karlsson εμφανίστηκαν στο σπίτι τους την περίοδο που ο κορονοϊός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Κατέβασαν τα... ράφια στην Βρετανία! Λίγο πριν από το lockdown η χώρα

Η Karlsson σημειώνει ότι η Σουηδία εξέδωσε οδηγίες, περιορισμούς κυκλοφορίας και πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Παρόλα αυτά,. Το ζευγάρι αποφάσισε να μην αφήσει τους γονείς της Karlsson, που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, κλεισμένους στο σπίτι. Αντί αυτού σκέφτηκαν ότι θα ήταν έξυπνη ιδέα να βάλουν ένα τραπέζι στον κήπο όπου θα μπορούσαν όλοι μαζί α μοιραστούν ένα γεύμα σε ασφαλείς αποστάσεις.

Η ασυνήθιστη εμπειρία φαγητού αποτέλεσε την έμπνευση για κάτι πιο επίσημο. Έτσι γεννήθηκε το Bord för en.

“Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης. Η τιμή του μενού εξαρτάται από τον επισκέπτη”, αναφέρει η Karlsson, η οποία, μαζί με τον Persson έχει εμπειρία στην τομέα της φιλοξενίας.

Το ζευγάρι δουλεύει στο ραδιόφωνο και παρόλο που η Karlsson αναφέρει ότι η ερώτηση “τι θέλεις να κάνεις με τη μοναδική και πολύτιμη ζωή σου” κυνηγά τους πάντες, η ίδια δεν έχει ακόμα βρει την απάντηση. Το ζευγάρι σκέφτεται να επεκτείνει το Bord for En όταν όλο αυτό τελειώσει.

Ένας κοινωνικά αποδεκτός τρόπος φαγητού

Σε πολλές χώρες του κόσμου το να τρώει κανείς μόνος, είτε σε ένα μπαρ είτε στο δρόμο, δεν είναι μόνο αποδεκτό αλλά και φυσιολογικό.

Παρόλα αυτά, το solo γεύμα δεν είναι κάτι που ασπάζονται όλα τα εστιατόρια. Η Karlssson είναι αισιόδοξη ότι το Bord For En θα μειώσει την κοινωνική αμηχανία που συνοδεύει το να τρώει κανείς μόνος του.

“Και μόνο η εικόνα της μοναχικής καρέκλας και του τραπεζιού είναι μια πρόκληση για solo εμπειρίες”, αναφέρει η Karlsson.

Τρία πιάτα, ένας επισκέπτης

Το μενού, εμπνευσμένο από τα ταξίδια και τις αναμνήσεις της Karlsson, περιλαμβάνει σουηδικό χας μπράουν, smetana (μια παραλλαγή της sour cream), χαβιάρι και λάπαθα σαν ορεκτικό.

Κορονοϊός: Πότε θα επιστρέψουν οι διακοπές στη μορφή που ξέραμε;
επιδόρπιο στο Bord för en
Τα επιδόρπια του εστιατορίου

Το δεύτερο πιάτο είναι πουρές από κίτρινο καρότο και τζίντζερ, βούτυρο από καβουρδισμένα φουντούκια, κροκέτες από καλαμπόκι και πούδρα από μαύρο λαγόχορτο. Το επιδόρπιο έχει το όνομα “Last Days of Summer” και αποτελείται από μπλε μύρτιλα, παγωμένη κρέμα γάλακτος και μωβ ζάχαρη από παντζάρια από τη φάρμα του ζευγαριού.

Τα ποτά δεν περιέχουν οινόπνευμα. Φανταστείτε λικέρ από κουφοξυλιά και φράουλες σερβιρισμένο σε ένα μικρό μπουκαλάκι, χάρη στον Joel Söderbäck, ιδιοκτήτη πολυτελών μπαρ στη Στοκχόλμη. Ο Söderbäck σχεδιάζει να αξιοποιήσει τοπικά και εποχιακά υλικά για να δημιουργήσει τις παρασκευές του.

Το φαγητό και το ποτό θα μεταφέρεται σε κάθε επισκέπτη με καλάθι πικ νικ δεμένο με ένα σκοινί που θα οδηγεί στο παράθυρο της κουζίνας του εστιατορίου.

Στην ερώτηση αν θα κάνουν εξαιρέσεις για περισσότερους από έναν επισκέπτη, όπως ένα ζευγάρι που αυτο-απομονώνεται μαζί, η Karlsson απαντά “δυστυχώς όχι”.

“Είναι στενάχωρο να λέμε όχι”, προσθέτει, ενώ επικροτεί την εμπειρία της αυτο-απομόνωσης. Μπορεί να απομονωνόμαστε, αλλά περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας; Αυτή είναι μια ευκαιρία να το κάνουμε. Αξίζει κανείς να περάσει χρόνο μόνο με τον εαυτό του”.

Πηγή: CNN Travel

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ