Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας τους τελευταίους μήνες. Ένας από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο σε όλη την υφήλιο είναι τα ταξίδια. Τις επόμενες εβδομάδες, όμως, θα αρθούν σταδιακά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Η απάντηση της Ελλάδας στον τουρισμό μπορεί να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε.

Τι θα αλλάξει στα ταξίδια μας

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν βγάλει “υγειονομικό διαβατήριο” πριν ταξιδέψουν

Από backpacker μέχρι business travellers και λάτρεις των πολυτελών διακοπών, όταν αρχίσουμε και πάλι να ταξιδεύουμε, θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε σε κάποιες αλλαγές. Μέχρι τώρα πηγαίναμε σε γιατρό μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Εξαιτίας, όμως, των αλλαγών που έφερε ο COVID-19, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να βγάλουν υγειονομικό διαβατήριο ή διαβατήριο ανοσίας πριν τις διακοπές τους.

Όλο και περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει να σκέφτονται την εφαρμογή υγειονομικών διαβατηρίων που θα πιστοποιούν ότι οι τουρίστες δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό. Αυτό θα συμβεί με τη σταδιακή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η απάντηση της Ελλάδας για εφαρμογή του υγειονομικού διαβατηρίου θα αλλάξει τα ταξίδια

Στην Ελλάδα, όπου οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν βάλει στον πάγο την εμπορική ζωή και την τουριστική δραστηριότητα, οι αρχές έχουν ήδη σκεφτεί τρόπους για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Ο τουρισμός είναι, εξάλλου, ένας από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας.

Γαλάζιες σημαίες: Η λίστα με τις πιο καθαρές παραλίες στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα themayor.eu, «οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη δηλώσει ότι η τουριστική σεζόν φέτος θα διαρκέσει μόνο τρεις μήνες, από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Στο καλύτερο σενάριο, ο τουρισμός ίσως να επεκταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Ωστόσο, η ερώτηση-κλειδί για την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει το πώς ακριβώς οι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται σε άλλες χώρες χωρίς να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Ποια είναι η απάντηση της Ελλάδας στον τουρισμό

Ποια είναι η απάντηση της Ελλάδας στον τουρισμό, που έχει προκαλέσει αίσθηση σε όλο τον κόσμο; Μία από τις λύσεις που εξετάζει το Υπουργείο Τουρισμού της χώρας μας είναι η εισαγωγή του υγειονομικού διαβατηρίου, το οποίο θα αποτελεί απόδειξη ότι το άτομο που το φέρει δε νοσεί από κορονοϊό.

Το τεστ για τον κορονοϊό θα γίνεται στη χώρα προέλευσης πριν επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδέψουν στον προορισμό της επιλογής τους.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το υγειονομικό διαβατήριο είναι σε εξέλιξη» και ότι οι επισκέπτες θα έρχονται στη χώρα με ένα είδος «πιστοποιητικού».

Μια τέτοια προσέγγιση θα απαιτούσε πολύπλευρη συνεργασία. Επομένως, είναι σημαντικό η υπόλοιπη Ευρώπη να μπει κι αυτή στο παιχνίδι. Με λίγα λόγια, τα πράγματα έχουν αρχίσει να είναι (επιφυλακτικά) αισιόδοξα.

Πώς αντιδρά η Ιταλία

Στη Σαρδηνία εξετάζεται ήδη η εισαγωγής υγειονομικού διαβατηρίου

Στη Σαρδηνία, όπου η πανδημία έχει φέρει την τουριστική βιομηχανία σε δεινή θέση, οι αρχές είναι πιθανό να εφαρμόσουν το υγειονομικό διαβατήριο για φέτος το καλοκαίρι.Αν υλοποιηθεί η πρόταση της Σαρδηνίας, οι ταξιδιώτες τα πρέπει να παρουσιάσουν τα έγγραφα υγείας τους και να δεχτούν μέτρηση της θερμοκρασίας τους πριν την άφιξή τους.

«Με τον τρόπο αυτό ελπίζουμε να δώσουμε ξανά πνοή στον τουρισμό τον Ιούνιο», αναφέρει ο κυβερνήτης του νησιού, Christian Solinas στο Arab News.

Όποιος ανέβει στο πλοίο ή το αεροπλάνο θα πρέπει εκτός από την κάρτα επιβίβασης και την ταυτότητα, να δείξει το υγειονομικό διαβατήριο.

«Είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει μια χαρά. Έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την υγεία μας και παράλληλα θα σώσουμε την οικονομία μας. Πλέον θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σωθεί ο τουρισμός. Είναι η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος στη Σαρδηνία», αναφέρει ο Solinas.

Αφού το 15% από το ΑΕΠ της Ιταλίας στηρίζεται στον τουρισμό, τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν ήδη στη χώρα. Η Σικελία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την επιδότηση αεροπορικών εισιτήριων και τα ξενοδοχείων για τουρίστες.

Άλλο ιταλικοί νησιωτικοί προορισμοί, όπως το Κάπρι, η Ίσκια, η Παναρέα, και η νότια παράκτια περιοχή της Πούλια, σκέφτονται ήδη κι αυτές να εφαρμόσουν το σύστημα του «διαβατηρίου ανοσίας».

Πώς απαντούν οι άλλες χώρες

Παρόμοι “ψίθυροι” έχουν αρχίσει να ακούγονται και από τις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, την Τουρκία και τη Χιλή. Η τελευταία, μάλιστα, σχεδιάζει να λάβει ακόμα αυστηρότερα μέτρα. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά ένα σχέδιο όμοιο με αυτό που η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία πρότειναν ως «ταξιδιωτική φούσκα», όσο βγαίνουμε σταδιακά από αυτή την κρίση.

Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα προστασίας του τουρισμού

Όσον αφορά την Αυστραλία, ο πρωθυπουργός της χώρας Scott Morrison είναι αισιόδοξος για την επιστροφή του εσωτερικού τουρισμού για φέτος το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό είναι πιθανό να μην είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν σύντομα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ