Με ποιον τρόπο θα ταξιδεύουμε με το υγειονομικό διαβατήριο

Τον τελευταίο καιρό γίνεται συχνά λόγος για το “υγειονομικό διαβατήριο” ή “διαβατήριο ανοσίας”. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξετάζει να ανοίξει τα σύνορα της χώρας στους τουρίστες μόνον εφόσον διαθέτουν υγειονομικό διαβατήριο. Τι είναι “υγειονομικό διαβατήριο” και πώς θα ταξιδεύουμε με αυτό;

Τι είναι το “υγειονομικό διαβατήριο”;

Πρόκειται για ηλεκτρονικό έγγραφο που θα πιστοποιεί την κατάσταση της υγείας του επιβάτη. Επίσης, θα επιβεβαιώνει ότι το άτομο που ταξιδεύει έχει βρεθεί αρνητικό στο τεστ για κορονοϊό. Οι ταξιδιώτες θα δείχνουν το έγγραφο στο smartphone τους πριν ανέβουν στην πτήση ή το καράβι ενώ θα ελέγχεται η θερμοκρασία τους. Εκτός από την Ελλάδα, πολλοί δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί εξετάζουν την εφαρμογή του διαβατηρίου ανοσίας.

Κυβερνήσεις όπως αυτή της Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν τις συζητήσεις με ερευνητές και τεχνικές εταιρείες σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας υγειονομικών διαβατηρίων. Έτσι, θα μπορούν αν επιτρέπουν στους πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα στις χώρες τους μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού. Το υγειονομικό διαβατήριο είναι παρόμοια ιδέα με το σύστημα υγείας με χρωματικό κωδικό QR που εφαρμόζει η Κίνα.

Θα είναι σίγουρα αποτελεσματικό το υγειονομικό διαβατήριο;

Τα διαβατήρια θα χρησιμοποιούν στοιχεία από τεστ αντισωμάτων για τον COVID-19 για να αξιολογούν αν ένα άτομο έχει τον ιό ή όχι. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εγγράφων αυτών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι όσοι αναπτύσσουν αντισώματα μετά την ανάρρωση από τον κορονοϊό έχουν ανοσία σε δεύτερη μόλυνση. Σε αναφορά που δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι δε γνωρίζουμε με σιγουριά αν η ύπαρξη αντισωμάτων μπορεί να εγγυηθεί την ακρίβεια ενός υγειονομικού διαβατηρίου.

Για την ώρα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν εφαρμοστούν τα υγειονομικά διαβατήρια. Όμως, είναι πιθανό ότι το τεστ κορονοϊού θα γίνει κανόνας για τις πτήσεις. Τον Απρίλιο, η Emirates ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία που διεξήγαγε γρήγορα και επί τόπου τεστ. Σε συνεργασία με τις Αρχές Υγείας του Ντουμπάι, η Emirates έκανε ελέγχους σε επιβάτες που ταξίδευαν για Τυνησία πριν επιβιβαστούν με το αποτέλεσμα διαθέσιμο σε 10 λεπτά. Η εταιρεία ανέφερε ότι είναι πιθανό τα στοιχεία από τα τεστ αυτά να αξιοποιηθούν για την ενημέρωση των πιστοποιητικών υγείας.

Πηγή: Lonely Planet

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ