Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
25 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπηΓκντανσκ: Μια άγνωστη στους περισσότερους πόλη της Πολωνίας που όμως είναι...κρυφό διαμάντι!

Γκντανσκ: Μια άγνωστη στους περισσότερους πόλη της Πολωνίας που όμως είναι…κρυφό διαμάντι!

Η πόλη Γκντανσκ (Gdańsk), το πανέμορφο “ψαροχώρι” της Βαλτικής θάλασσας, δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως «διαμάντι» της Πολωνίας. Βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας και έχει μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Gdańsk, κέντρο

Πρόκειται για την έκτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και φιλοξενεί το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της Βαλτικής, από τους μεσαιωνικούς ακόμα χρόνους. Το Γκντανσκ, μια από τις ομορφότερες της χώρας, με παραμυθένιο άρωμα και συνάμα πλούσια ιστορία, μαζί με τις γειτονικές Γκντίνια και Σόποτ, αποτελούν μια μεγάλη μητροπολιτική και ραγδαίως αναπτυσσόμενη περιοχή που στα πολωνικά ονομάζεται «Trójmiasto», δηλαδή «Τρίπολη».

- Advertisement -

Πόλη προικισμένη, μιας και βρέχεται από τη Βαλτική, η οποία της χαρίζει απλόχερα τον θαλασσινό αλμυρό αέρα της, και ταυτόχρονα δροσερή και γοητευτική όπως ακριβώς ο ποταμός που την διασχίζει , ο Μοτλάβας. Τόπος φιλόξενος με πλούσια βλάστηση, καταπράσινες εκτάσεις και αυθεντικούς ανθρώπους, με το κεχριμπάρι, το οποίο θεωρείται ο «χρυσός» της Βαλτικής, να παράγεται στην γύρω περιοχή και να κυριαρχεί σε όλες τις γωνιές της πόλης.

Γντανσκ Πολωνία από ψηλά

Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι από τις ωραιότερες της Ευρώπης, γεγονός που έχει μετατρέψει το Γκντανσκ σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Πολωνία.

Nobu: Το luxury ξενοδοχείο του De Niro στη Βαρσοβία είναι χάρμα οφθαλμών!

Διασχίζοντας την ο επισκέπτης νομίζει ότι πρωταγωνιστεί σε ταινία εποχής, με την παλιά πόλη της πλημμυρισμένη από όμορφα αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος ιστορικά κτίρια και ζεστά γραφικά καφέ με πλήθος κόσμου να περπατά κατά μήκος του καναλιού και να απολαμβάνει την ομορφιά που χαρίζει το κεχριμπαρένιο χρώμα στις όχθες του. Πλακόστρωτα δρομάκια ιδανικά για περιήγηση, πλατείες γεμάτες λουλούδια και γλυπτά από μια άλλη εποχή, ολοκληρώνουν ένα ιδανικό σκηνικό.

Η όμορφη αρχιτεκτονική των κτηρίων στο Gdańsk

Αν σκέφτεστε κάποια στιγμή να ανακαλύψετε την Πολωνία, μάθετε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ένα ταξίδι όνειρο!

Τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε στο Γκντανσκ

Ο Βασιλικός δρόμος

Γντανσκ Πολωνία βασιλικός δρόμος

Για να δείτε μια σειρά κορυφαίων μνημείων του Γκντανσκ σε μια βόλτα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσετε τον Βασιλικό Δρόμο (Trakt Królewski), ο οποίος πήρε την βασιλική του ονομασία το 1457 όταν ο βασιλιάς της Πολωνίας Casimir IV Jagiellon εισήλθε στο Γκντανσκ.

Ο Ναός της Παναγίας

Gdańsk, ο ναός της Παναγίας
Ο Ναός της Παναγίας του Γκντανσκ

Αυτή η γοτθική εκκλησία χτίστηκε τον 14ο αιώνα, καταλαμβάνει έναν όγκο μέχρι 190.000 κυβικά μέτρα, έχει μήκος 66 μέτρα και βρίσκεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εκκλησιών κατασκευασμένων από τούβλα στον κόσμο. Στο Ναός της Παναγίας του Γκντανσκ μπορείτε να δείτε θησαυρούς όπως ένα αστρονομικό ρολόι από τη δεκαετία του 1460, τον υψηλό βωμό που ανεγέρθηκε στη δεκαετία του 1510 και μια θαυμάσια γοτθική πέτρινη πέτρα που είναι χαραγμένη από τις αρχές του 15ου αιώνα. Αν πάλι θέλετε να βρεθείτε στην κορυφή του πύργου του ναού να είστε έτοιμοι να ανεβείτε σχεδόν 400 σκαλιά.

Ο Γερανός

Gdańsk, γερανοί
Ο γερανός (Gdańsk Crane)

Ο γερανός (Gdańsk Crane) αποτελεί ένα έμβλημα για την πόλη και βρίσκεται στη Μεγάλη Αγορά κατά μήκος του ποταμού Μοτλάβα. Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, και συγκεκριμένα από την εποχή που το Γκντανσκ ήταν στη Χανσεατική Λίγκα, και μπορούσε να φορτώσει και να ξεφορτώσει τέσσερις τόνους φορτίου, ανυψώνοντάς το σε ύψος 11 μέτρων.Λειτουργούσε με την δύναμη των ανθρώπων, καθώς ομάδες ανδρών περπατούσαν μέσα σε δύο μεγάλες ξύλινες ρόδες σαν να ήταν χάμστερ.

Σήμερα, διατηρείται από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Γκντανσκ, και μπορείτε να πάτε για να δείτε τους τροχούς και μια έκθεση για την εργασία και την καθημερινή ζωή στο λιμάνι από το 1500 έως το 1700. (en.nmm.pl/crane)

Η Μεγάλη Αγορά

Γντανσκ Μεγάλη Αγορά

Στη Μεγάλη Αγορά θα δείτε μια σκηνή που άκρως γραφική… Οι αποβάθρες εδώ είχαν μια άσχημη φήμη κατά τις παλιές ημέρες λόγω των κακοποιών, ωστόσο σήμερα έχει μετατραπεί σε δημοφιλή τουριστική περιοχή με μαγαζιά όπου μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας ή τον καφέ σας δίπλα στο νερό.

Η Χρυσή Πύλη

Gdańsk, Η Χρυσή Πύλη
Η Χρυσή Πύλη

Η όμορφη Χρυσή Πύλη βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Long Street και κατασκευάστηκε το 1610 για να αντικαταστήσει μια παλαιότερη γοτθική πύλη. Η πύλη έχει κιγκλίδωμα στην οροφή της και από τις δύο πλευρές υπάρχουν από τέσσερα αλληγορικά αγάλματα που αντιπροσωπεύουν τις ιδιότητες ενός ιδανικού πολίτη με βάση τις κλασσικές θεμελιώδεις αρετές: ειρήνη, ελευθερία, πλούτος και φήμη στη δυτική πλευρά και αρμονία, δικαιοσύνη, ευσέβεια και σύνεση προς τη μεριά της Long Street.

Ο Καθεδρικός Ναός της Ολίβα

Καθεδρικός Ναός της Ολίβα (Oliwa), Gdansk
Ο Καθεδρικός Ναός της Ολίβα

Ο Καθεδρικός Ναός της Ολίβα (Oliwa) στην ομώνυμη περιοχή, περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Παλιάς Πόλης, χρονολογείται στον 14ο και 15ο αιώνα. Μια πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος από το εσωτερικό του ναού το 1577, οπότε σχεδόν όλα τα διακοσμητικά στοιχεία είναι αναγεννησιακά, μανιεριστικά και μπαρόκ. Υπάρχει μια επίσημη μπαρόκ πύλη από το 1688 στην είσοδο, κάτω από δύο στενούς πύργους. Επίσης, υπάρχουν δύο κύριοι βωμοί, ο “Παλιός” στο Ύστερο Ολλανδικό Αναγεννησιακό στυλ από το 1605, και ο “Νέος”, από το 1688 που θεωρούνται ως το ωραιότερο κομμάτι μπαρόκ τέχνης στην Πομερανία.

Το Συντριβάνι του Ποσειδώνα

Gdansk, το συντριβάνι του Ποσειδώνα
Το Συντριβάνι του Ποσειδώνα

Στη Long Market, λίγα βήματα από το Artus Court είναι ένα σταθερό σύμβολο για το Γκντανσκ. Το Συντριβάνι του Ποσειδώνα είναι ένα μνημείο που δημιουργήθηκε στην πόλη το 1615, αλλά εγκαταστάθηκε μετά από 18 χρόνια. Ο γλύπτης ήταν ο Abraham van den Blocke. Το γλυπτό του σιντριβανιού δείχνει ότι ο Ποσειδώνας σκύβει ελαφρώς το κεφάλι του ως ένδειξη εκτίμησης. Στη βάση κάτω από το γλυπτό υπάρχουν διάφορες μορφές που λειτουργούν ως διακοσμητικά. Τέλος, το φύλλο συκής στο άγαλμα του Ποσειδώνα δεν ήταν στο αρχικό σχέδιο, αλλά προστέθηκε σε μία αποκατάσταση του σιντριβανιού το 1988.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,275LikesΚάντε Like
88,282 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ