Μετά το θόρυβο που προσκλήθηκε από την ανάρτηση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο για τους όγκους σκουπιδιών στο βυθό της Άνδρου, ήρθε η απάντηση.

«Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Εκατοντάδες κομμάτια αλιευτικών διχτυών. Ολα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας στο το νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά σκουπίδια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μικροπλαστικά που αφήνουν ένα αόρατο αποτύπωμα στο περιβάλλον και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια ψαρεύουμε για να φάμε», έγραψε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Ο 44χρονος Λεονάρντο, αναδημοσίευσε ένα βίντεο του Al Jajeera το οποίο δείχνει την προσπάθεια εθελοντών να καθαρίσουν το βυθό της Άνδρου από τόνους σκουπιδιών!

«Υπόθεση που λιμνάζει από το 2011»

«Δυστυχώς, το ύφος της εν λόγω ανάρτησης μας αδικεί και δίνεται η εντύπωση ότι όλο το νησί είναι σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Θεοδόσης Σουσούδης στην «Καθημερινή». Ο τοπικός άρχοντας παραδέχτηκε ωστόσο ότι πρόκειται για μια υπόθεση που λιμνάζει από το 2011 οπότε και λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών κατρακύλησαν σκουπίδια από τη χωματερή που βρισκόταν τότε περίπου 800 μέτρα από τη θάλασσα.

«Οταν το 2011 ύστερα από πολύ έντονες βροχοπτώσεις κατέρρευσε ένας τεράστιος όγκος σκουπιδιών, κατρακύλησε στη ρεματιά και κατέληξε στην παραλία η κορυφή του όγκου», ανέφερε ο κ. Σουσούδης. Τότε πραγματοποιήθηκε σχετική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε το 2013 περίπου, εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού. «Με πόρους από το ΕΣΠΑ προχωρήσαμε τότε στην αποκατάσταση της χωματερής, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε το 2017», συμπληρώνει.

«Το λάθος μας τότε ήταν ότι δεν ερευνήσαμε τη θάλασσα γιατί νομίζαμε ότι ο όγκος των σκουπιδιών δεν είχε φτάσει στο νερό», παραδέχεται ο κ. Σουσούδης. «Οταν ενημερωθήκαμε, καλέσαμε μια εταιρεία εξειδικευμένη σε αποκαταστάσεις θαλάσσιας ρύπανσης από την Αθήνα, η οποία ήρθε και διερεύνησε το σημείο», σημειώνει ο κ. Σουσούδης. Ο δήμαρχος, εξέφρασε την ελπίδα ότι πέρα από την προσπάθεια του δήμου για την αποκατάσταση της ρύπανσης, θα ολοκληρωθεί και με τη συνδρομή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Διαβάστε επίσης στο Travelstyle.gr:

Προηγούμενο άρθροΎδρα: Απόλυτη εμπειρία διαμονής στο Four Season Hydra – Πάθος και για wedding events
Επόμενο άρθροΟδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ