Ταξίδι στην Καππαδοκία
Ενημερώθηκε στις 6 Ιουλίου 2020, 13:01

Η Καππαδοκία μαγεύει όποιον την επισκέπτεται! Ο Τάσος Δούσης και οι «ΕΙΚΟΝΕΣ» πραγματοποίησαν ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στο “εξωπραγματικό” αυτό μέρος, και μέσα από ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του γνωστού εκδότη και δημοσιογράφου θα γνωρίσετε τα πάντα για τον υπέροχο αυτό προορισμό, όπως αξιοθέατα, εμπειρίες και όχι μόνο!

Τι κι αν σήµερα η τουρκική Καππαδοκία αποτελεί παγκόσµιο τουριστικό πόλο έλξης για το… εξωγήινο ανάγλυφό της, για πολλούς λαούς, ανάµεσα σε αυτούς και οι Έλληνες, αποτέλεσε στο παρελθόν µια φιλόξενη πατρίδα.

Καππαδοκία - βράχια και αερόστατα

Πολλοί θα την έχετε γνωρίσει από τις άπειρες φωτογραφίες που μόλις τις βλέπεις σε κάνουν να θες να πας στην Καππαδοκία… τώρα, όμως τώρα θα την γνωρίσετε με μια διαφορετική ματιά!

Ξεκινώντας το οδοιπορικό στην Καππαδοκία

Αντί να προτιµήσετε τη λύση του αεροδροµίου της Καισαρείας (που είναι όντως πιο βολική), υποκύψτε στο δέλεαρ να προσεγγίσετε την περιοχή παίρνοντας ένα dolmus (λεωφορείο) από την Άγκυρα µέχρι την Άβανο (217 χλµ.). Αξίζει να υποβάλετε τον εαυτό σας σε… αυτή τη µικρή ταλαιπωρία, µιας και οι εικόνες που θα αντικρίσετε καθοδόν είναι ανεκτίµητες. Στο δρόµο, λοιπόν, καρυδιές, αχλαδιές, βερικοκιές και η µυρωδιά των φρούτων πληµµυρίζει την ατµόσφαιρα. Αν πετύχετε δε την ώρα που οι αγρότες γυρίζουν από τα χωράφια, θα βρεθείτε µπροστά σε µια γραφική σύνθεση από πολύχρωµα σαλβάρια, αργοκίνητα τρακτέρ και ξύλινα κάρα φορτωµένα φρεσκοκοµµένο χορτάρι που τα σέρνουν κουρασµένα άλογα. H Άβανος, σε υψόµετρο 910 µ., είναι βόρεια του Goreme, στις όχθες του Κόκκινου ποταµού (Kizilirmak).

Ο Τάσος Δούσης στο χωριό Άβανος:

Καππαδοκία – Άβανος

Εκεί θα επισκεφθείτε την υπόγεια πόλη του Οζκονάκ και τις θερµές πηγές Μπαίραµχασιλάρ. Δύσκολα δεν θα υποκύψετε στον πειρασµό να αγοράσετε κάποιο από τα ξακουστά κεραµικά της, µιας και είναι το κατεξοχήν χωριό των αγγειοπλαστών και των υφαντουργών.

Μια κοιλάδα όλο μυστήριο στην Καππαδοκία

Το υπαίθριο µουσείο της Zelve εντοπίζεται ανάµεσα στον οικισµό Cavousin και την Άβανο και εντυπωσιάζει καθώς ορθώνονται στις δύο πλευρές του δρόµου οι πιο αξιόλογες γεωλογικές «καµινάδες» που θα συναντήσετε στοιχηδόν. Παραπέµπουν κατευθείαν σε εξωγήινο σκηνικό και σε µερικές συνθέσεις τους αγγίζουν και τα 20 µ., σχηµατίζοντας ακόµα και τρικέφαλες µορφές. Το άλλοτε πάλλευκο και ροζ τους χρώµα σπάει µε το καφετί πέτρινο «καπάκι» στο οποίο απολήγουν στην κορυφή, αποσπώντας τον αυθόρµητο θαυµασµό.

Χαµηλά αµπέλια, συκιές, µηλιές και καρυδιές προστίθενται στο κατά τα άλλα αραιό σκηνικό της βλάστησης που επικρατεί στην κοιλάδα. Παλαιότερα η περιοχή έβριθε από ασκητές µοναχούς, γι’ αυτό και τα αµέτρητα βραχόσπιτα, οι σήραγγες και οι σπηλιές που καλούν προς εξερεύνηση (από τα πιο ενδιαφέροντα υπόσκαφα αξιοθέατα η Εκκλησία των Ιχθύων και η Εκκλησία των Αµπέλων). Το κάστρο Uchisar και η Κοιλάδα των Περιστεριών, στην πρωτεύουσα της περιοχής, στο Nevsehir, αξίζουν επίσης την επίσκεψή σας. Φτάνοντας στο Cavousin, θα χαράξετε όλες τις επικείµενες εξορµήσεις σας, µιας και αποτελεί κοµβικό σηµείο για διαδροµές στην Κοιλάδα των Ρόδων (Gulludere Vadisi) και στο Κόκκινο Φαράγγι (Kizilcukur). Μόλις 6,5 χλµ. πιο κει υπάρχει και το παρατηρητήριο Zindanonou.

Ο Τάσος Δούσης μας παρουσιάζει την ξεχωριστή Κοιλάδα των Περιστεριών:

Κοιλάδα των Περιστεριών, Καππαδοκία

Ένα υπαίθριο γεωλογικό µουσείο στην Καππαδοκία

Και κάπως έτσι φτάνουµε στο ξακουστό Γκιόρεμε (Goreme), 10 χλµ. ανατολικά του Nevsehir, όπου σε µικρή απόσταση από τον οικισµό, υπάρχουν διάσπαρτα ποικίλα χαρακτηριστικά δείγµατα λιθογλυπτικής, λαξεµένα στον µαλακό αµµόλιθο των ηφαιστειογενών πετρωµάτων και αποτυπωµένα σε σπίτια, µοναστήρια, σκήτες, περιστερώνες και στα διάσηµα υπόσκαφα βυζαντινά εκκλησάκια του 7ου και 13ου αι. (τη Σκοτεινή Εκκλησιά που έχει διατηρήσει σε πολύ κατάσταση τις αγιογραφίες της, την Εκκλησιά των Σανδάλων, την Παλαιά Εκκλησιά, την Εκκλησιά του Μήλου -σηµειώστε πως σε κάποιες η είσοδος δεν είναι δωρεάν). Το εν λόγω υπαίθριο µουσείο δικαίως έχει χαρακτηριστεί Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς. Για την περιήγηση στις βραχοκλησιές του Goreme υπολογίστε πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 ώρες. Στον περιβάλλοντα χώρο και ανάµεσα στο σουλάτσο των εντυπωσιασµένων τουριστών, θα βρείτε και µικρές οµάδες τσιγγάνων που πωλούν χειροποίητα πλεκτά και δαντέλες ως αναµνηστικά.

Ο Τάσος Δούσης μας ξεναγεί στο χωριό και το μουσείο Γκιόρεμε:

Καππαδοκία – Γκιόρεμε
Μουσείο Γκιόρεμε

Περιηγήσεως συνέχεια… στην Καππαδοκία

Έξι χλµ. από το Mustafapasa (την αρχαία βυζαντινή κωµόπολη Σινασσό, µε τα πέτρινα ελληνικά αρχοντικά και την υπόσκαφη εκκλησία του Αγίου Βασιλείου) και τα Έλη του Σουλτάνου στα νότια (µε τα 250 είδη πτηνών), συναντάµε το Urgup (Προκόπι στα ελληνικά, αδελφοποιηµένη µε τη Λάρισα πόλη), χτισµένο σε µια στενή κοιλάδα και αριθµώντας 14.000 κατοίκους. Εκτός από τον τόπο όπου αγίασε ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, αποτελεί και επιλογή διαµονής, µιας και διαθέτει πολλά εµπορικά καταστήµατα, ταβέρνες, καφενεία και παζάρια. Τα σπίτια στο παλιό Προκόπι, πού ήταν χτισµένο στη δυτική πλευρά ενός πελώριου ψαµµητικού βράχου, στέκουν όλα έρηµα. Στα αξιοθέατα συγκαταλέγεται ο κατεστραµµένος ναός του Αγίου Γεωργίου, το Καραµανογκουλαρί τζαµί, το µαυσωλείο Αλτικαπί και η βιβλιοθήκη του Ταχσίν Αγά.

Ο Τάσος Δούσης στη Σινασσό και το Προκόπι:

Καππαδοκία – Σινασσός
Καππαδοκία – Προκόπι

Άνθρωποι από… τα έγκατα της Γης

Στα 31 χλµ. από το Προκόπι, το Kaymakli δείχνει συνηθισµένο. Κι όµως, δεν θα πιστεύετε τα µάτια σας σαν ανακαλύψετε πως κάτω από την επιφάνειά του κρύβεται µια τεράστια υπόγεια πόλη (6ος-10ος αι.). Ο λόγος της υποχθόνιας αυτής κατασκευής δεν ήταν άλλος από τη διαφυγή από τους Άραβες που απειλούσαν την περιοχή. Αυτό ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι ο ζήλος των κατοίκων, που απέφερε ακόµα και δεκαέξι ορόφων παρόµοιες υπόγειες πολιτείες! Στα κύρια χαρακτηριστικά τους, αποθήκες και µεγάλα πιθάρια για τα τρόφιµα, λακκούβες σκαµµένες στο δάπεδο για τη συντήρηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ειδικός χώρος για τη λατρεία και ταφή των νεκρών, µυστικές είσοδοι-έξοδοι, ενώ όλες οι κατασκευές διαθέτουν ένα άρτιο σύστηµα αεραγωγών. Στα 6 χλµ. από αυτό το σηµείο, την ίδια underground ταυτότητα υπηρετεί η πολύ µεγαλύτερη και πολύ καλύτερα συντηρηµένη πόλη Derinkuyu (Μαλακοπή). Διαθέτει σήµερα 11 επίπεδα (επισκέψιµα είναι τα 8), αποθήκες, πηγές, φρεάτια εξαερισµού που έφταναν µέχρι 30 µ. βάθος και πολλές παγίδες που είχαν σχεδιαστεί για να παραπλανήσουν, να αποµονώσουν και να φυλακίσουν τους εισβολείς. Γενικά, στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας έχουν ανασκαφεί συνολικά 30 τέτοιες πόλεις (από τις φηµολογούµενες 200), που διέθεταν και υπόγειο σύστηµα επικοινωνίας µεταξύ τους.

Το ρεπορτάζ του Τάσου Δούση συνεχίζεται στις υπόγειες πόλεις:

Στις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας

Βόλτα και στο βυζαντινό οχυρό της Καππαδοκίας

Μοναδικές είναι και οι εικόνες που μας παρουσιάζει ο Τάσος Δούσης από το βυζαντινό οχυρό Ουτσισάρ. Ανακαλύψτε τις παρακάτω…

Λίγο πριν το αντίο…

Φτάνοντας στο Ακσαράι (62 χλµ. από το Derinkuyu) αντικρίζεις την αλλοτινή Καρβάλη των πλούσιων Ελλήνων. Ο δρόµος που συνδέει το Ακσαράι µε το Νεβσεχίρ είναι µια από τις αρχαιότερες εµπορικές διαδροµές στον κόσµο, γνωστή ως Uzun Yol (Μακριά οδός). Στα 45 χλµ. από εκεί υπάρχει η κοιλάδα Ihlara (στα ελληνικά Περίστρεµµα), όπου βρίσκονται δεκάδες υπόσκαφες εκκλησίες µε εντυπωσιακά χρώµατα µέσα σε ένα ξερό τοπίο, σε µια σχισµή της γης µε πλούσια βλάστηση λόγω του ποταµού Melediz Su. Για να διασχίσετε την κοιλάδα θα χρειαστείτε µία µέρα, αλλά η διαδροµή στο υπέροχο φαράγγι (δίπλα στον ποταµό Melendiz Suyu) θα σας µείνει αλησµόνητη.

Ο Τάσος Δούσης μας ξεναγεί στο χωριό Καρβάλη αλλά και στην εξωτική Κοιλάδα της Ιχλάρα:

Καππαδοκία – Καρβάλη
Κοιλάδα της Ιχλάρα

Εκτός από όλα όσα αναφέραµε, σίγουρα ο περιπατητής της περιοχής θα ανακαλύψει ισάριθµες εικόνες γεωλογικού και θρησκευτικού µεγαλείου για να φορτώσει στις «αποσκευές» της µνήµης του. Και αυτό διότι η Καππαδοκία αποτελεί σε όλη της την έκταση ένα πεδίο εξερεύνησης ανεξάντλητο, µε δαιδαλώδεις δρόµους που ανά πάσα στιγµή µπορούν να σε βγάλουν σε ένα νέο ξέφωτο. Αν αποφασίσεις να ιχνηλατήσεις πιστά τα βήµατα των ντόπιων που πέρασαν από εκεί, θα ανακαλύψεις και εσύ την οµορφιά τού να είσαι ένας σύγχρονος… τρωγλοδύτης!

Must εμπειρίες στην Καππαδοκία

Βόλτα µε αερόστατο

Είναι το απόλυτο must! Mε την ανατολή του ήλιου, µπορείτε να το κανονίσετε από κάποιο τοπικό γραφείο. Αν και οι τιµές είναι λιγάκι τσουχτερές, πρόκειται για ανεπανάληπτη εµπειρία, µιας και  αρκετές φορές ο πιλότος πετά πολύ χαµηλά, ανάµεσα στους βράχους! Εξαιρουµένων κάποιων µεµονωµένων ατυχηµάτων, οι πιλότοι είναι άψογα εκπαιδευµένοι και ο κίνδυνος πολύ µικρός. Ο Τάσος Δούσης σας παρουσιάζει μοναδικές εικόνες πάνω από το αερόστατο:

Η Καππαδοκία από ψηλά

Βόλτες με γουρούνα

Μια ξεχωριστή δραστηριότητα είναι το να διασχίσετε τις κοιλάδες και τις βραχώδεις περιοχές µε γουρούνα. Ο Τάσος Δούσης το δοκίμασε!

Βόλτα με γουρούνα στην Καππαδοκία

Φολκλορικά shows

Δεν νοείται να µην παρακολουθήσετε τους κυκλικούς χορούς των στροβιλιζόµενων Δερβίσηδων στο Urgup. Το δεξί τους χέρι είναι υψωµένο προς τον Ουρανό για να δεχτούν τη Θεία Χάρη, την οποία σκορπούν στη γη µε το αριστερό τους χέρι στραµµένο στο έδαφος. Όπως γυρίζουν οι χορευτές σχηµατίζουν δυο τόξα. Το ένα συµβολίζει τη συγκέντρωση των ψυχών στην ύλη και το άλλο την άνοδο των ψυχών στο Θεό.

Ο υπέροχος χορός των Δερβίσηδων

Γεύση

Την τιµητική τους έχουν τα µαριναρισµένα κρέατα, που συνοδεύονται µε γιαούρτι. Το τσάι ή τα φηµισµένα κρασιά της περιοχής θα ικανοποιήσουν τους ουρανίσκους σας. Δοκιµάστε επίσης να φάτε «Gozleme», µια πίτα µε πατάτα και τυρί, αλλά και «µενεµέν», την τουρκική εκδοχή της στραπατσάδας. Επίσης, ο Τάσος Δούσης μαγειρεύει δύο πεντανόστιμες συνταγές στην Καππαδοκία!

Συνταγές Καππαδοκίας από τον Τάσος Δούση

Χρήσιμες πληροφορίες για την Καππαδοκία

Πότε να πάτε: Κάθε εποχή παρουσιάζει και διαφορετικά πλεονεκτήµατα. Σίγουρα µε τη ζέστη του καλοκαιριού ή το ήπιο κλίµα της άνοιξης και του φθινοπώρου θα µπορέσετε πιο άνετα να εξερευνήσετε την περιοχή. Πάντως ακόµα και µεταξύ µέρας και νύχτας παρατηρούνται διαφορές θερµοκρασίας της τάξεως των 10 °C προς τα κάτω.

Νόμισμα: Τουρκική λίρα. Μπορείτε σχεδόν παντού να πληρώσετε µε ευρώ, αλλά θα πάρετε ρέστα σε τοπικό νόµισµα. Σε καµιά περίπτωση µη δεχτείτε παλιά πληθωριστικά χαρτονοµίσµατα. Θα τα αναγνωρίσετε από τα υπέρογκα αναγραφόµενα ποσά.

Ένδυση: Να φοράτε τα πιο άνετα παπούτσια σας και καλό είναι να κρατάτε µαζί σας έναν φακό που θα σας φανεί πολύτιµο εργαλείο στα σπήλαια και τις εκκλησίες.

Μη χάσετε και όλη την εκπομπή “Εικόνες με τον Τάσο Δούση” από τη φαντασμαγορική Καππαδοκία, με περισσότερες εμπειρίες και αξιοθέατα:

Καππαδοκία “Εικόνες” 1ο μέρος
Καππαδοκία “Εικόνες” 2ο μέρος

Με πληροφορίες από το Icons Travellers

Για περισσότερα ταξίδια και προτάσεις μπείτε στο κανάλι του Τάσου Δούση στο YouTube!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ