Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
28.6 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπηΒοσνία & ΕρζεγοβίνηΗ ιστορική πόλη που είναι από τις ομορφότερες των Βαλκανίων

Η ιστορική πόλη που είναι από τις ομορφότερες των Βαλκανίων

Το πρώτο έγγραφο που κάνει αναφορά στην πόλη, γράφτηκε το 1474, 11 χρόνια μετά την οθωμανική κατάκτηση των Βαλκανίων. Πρόκειται για το γραφικό Μόσταρ, πόλη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αλλά και μια από τις ομορφότερες πόλεις των Βαλκανίων! Επίκεντρο του Μόσταρ είναι η περίφημη γέφυρα Stari Most, στην οποία οφείλει και την ονομασία της: Mostar σημαίνει στην πραγματικότητα «διαχειριστής της γέφυρας».

Μόσταρ Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Η θέση της στις όχθες του ποταμού Neretva, κάτω από το καταπράσινο βουνό Velez, μετέτρεψε την πόλη μέσα σε λίγες δεκαετίες από ένα μικρό οικισμό κοντά στο ποτάμι σε ένα ακμάζον αποικιακό σταυροδρόμι, διευκολύνοντας τα ταξίδια, το εμπόριο και την κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων.

- Advertisement -
Μόσταρ Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Διαβάστε επίσης για το Μαυροβούνιο… το “Μόντε Κάρλο” των Βαλκανίων!

Από τότε μέχρι σήμερα το Μόσταρ εντυπωσιάζει με τη γραφικότητα και το παραδοσιακό του χρώμα, ξυπνώντας παράλληλα πολλά συναισθήματα στους επισκέπτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξαιτίας του ιστορικού της παρελθόντος. Μεταξύ του 1992 και του 1993, αφότου η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία, η πόλη πολιορκήθηκε και βομβαρδίστηκε πολλές φορές, με τις στρατιωτικές δυνάμεις να καταστρέφουν σπουδαία μνημεία. Μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο αξιοθέατο της πόλης, την περίφημη Παλιά Γέφυρα, που χτίστηκε μεταξύ 1557-1566 από τον Τούρκο αρχιτέκτονα  Hajrudin και καταστράφηκε ολοσχερώς στις 9 Νοεμβρίου 1993.

Μόσταρ Βοσνία και Ερζεγοβίνη

30 φωτογενή μέρη στην Ευρώπη μοιάζουν με… πίνακες ζωγραφικής! Τα 2 στην Ελλάδα…

Το 2004 επανοικοδομήθηκε πλήρως και αποτελεί πλέον σήμα-κατατεθέν της πόλης αλλά και το πρώτο μνημείο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μόσταρ Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, στους τοίχους των οποίων υπάρχουν ακόμη αναλλοίωτα τα σημάδια από τις σφαίρες και τους βομβαρδισμούς, στενά καλντερίμια και θαυμαστές φυσικές εικόνες ολοκληρώνουν την περιήγηση σε μία πόλη-σύμβολο ιστορικής μνήμης. Στα must της επίσκεψης, είναι σίγουρα η βόλτα πάνω στη γέφυρα το βράδυ, με μια στάση στα παραδοσιακά καταστήματα που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, αλλά και η βαρκάδα στο ποτάμι υπό το φως των αστεριών…

Μόσταρ Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Photo: Shutterstock

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,286LikesΚάντε Like
88,427 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ