Παζάρια της Κωνσταντινούπολης: Μάθετε πώς να βγείτε κερδισμένοι!

Πολύβουα παζάρια με κάθε λογής καλούδια και λαβυρινθώδεις υπαίθριες αγορές. Στην Κωνσταντινούπολη των μυρωδιών και των χρωμάτων η επίσκεψη στα καλύτερα παζάρια αποτελεί αναμφίβολα must do!

Ταξίδι – Κείμενο: Τίτη Βελοπούλου ([email protected])

1. Grand Bazaar (Κapali Karsi)

Ο παράδεισος του καταναλωτή τουρίστα βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θεωρείται εκτός των άλλων και ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης! Στα 75 λαβυρινθώδη δρομάκια και τα πάνω από 4.000 μαγαζιά που θα συναντήσετε κάτω από τη στέγη της χαοτικής αυτής κλειστής αγοράς, πωλούνται αντίκες, χαλιά, δερμάτινα, κοσμήματα, υφάσματα, είδη σπιτιού και κάθε λογής μικροαντικείμενα -ό,τι πρέπει για αναμνηστικά και δώρα.

Συμβουλή: Χρειάζεστε τουλάχιστον μία μέρα για να πείτε ότι έχετε γυρίσει έστω και το μισό παζάρι.
Τip: Ξεχάστε τις ντροπές και επιδοθείτε σε σκληρά παζάρια!
Ανοιχτό Δευτ.-Σάβ. 08:30-19:00. (Βeyazit, www.kapalicarsi.com.tr)

2. Αιγυπτιακή αγορά ή Αγορά Μπαχαρικών (Misir Carsisi)

Παζάρια της Κωνσταντινούπολης: Μάθετε πώς να βγείτε κερδισμένοι!

H φημισμένη αγορά των Μπαχαρικών, στο λιμάνι του Eminonu, χτίστηκε τον 17ο αιώνα ως επέκταση του Γενί Τζαμί. Στους πάγκους της θα ανακαλύψετε έναν υπέροχο κόσμο από αρωματικά βότανα, πικάντικα μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, καφέδες και τσάι, ενώ δεν λείπουν μικροπωλητές που επιδεικνύουν περήφανοι τα κλασικά τουριστικά είδη της Τουρκίας. Μέσα στην αγορά, που είναι σε σχήμα Γ, λειτουργούν καφενεία και κάποια μικρά εστιατόρια.
Ανοιχτά Δευτ.-Σαβ. 08:00-19:00, Tram: Eminonu. (Yeni Camii Meydan)

3. Βook Bazaar (Sahaflar Carsisi)

Η ατμόσφαιρα σε αυτή την αγορά βιβλίου που βρίσκεται στην πλατεία Βeyazit κοντά στο Μεγάλο Παζάρι είναι πολύ ευχάριστη αλλά απευθύνεται κυρίως σε Τούρκους. Εδώ ωστόσο οι τουρίστες μπορούν να ξετρυπώσουν και ξενόγλωσσες εκδόσεις, λευκώματα και τουριστικούς οδηγούς. Οι τιμές είναι σταθερές, οπότε όσο σκληρά παζάρια κι αν κάνετε δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα!

4. Υπαίθριες αγορές

Παζάρια της Κωνσταντινούπολης: Μάθετε πώς να βγείτε κερδισμένοι!
Η Τίτη Βελοπούλου στο παζάρι Ortakoy

Θα τις βρείτε σε διάφορες περιοχές της πόλης. Στους υπαίθριους αυτοσχέδιους πάγκους τους πωλούνται από αγαθά και ρούχα μέχρι φαγώσιμα. Τέτοιες αγορές υπάρχουν στο Etiler (Ulus Pazari), στο Yesilkov, ενώ πολύ γνωστή είναι και αυτή στο τζαμί Fatih κάθε Τετάρτη. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι συγκεκριμένες θυμίζουν περισσότερο τις δικές μας λαϊκές, επομένως δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τουρίστα.

Αυτή που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε είναι η αγορά που στήνεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στην  κεντρική πλατεία του προαστίου Ortakoy, κάτω από τη γέφυρα Αtaturk (Atatürk Köprüsü). Τόσο τα στενά της παραθαλάσσιας περιοχής όσο και ο κεντρικός προβλήτας με το επιβλητικό τζαμί γεμίζουν με πάγκους που έχουν από κοσμήματα και αντίκες μέχρι διάφορα ethnic αντικείμενα από την Ινδία και την Αφρική. Εδώ μπορείτε να φτάσετε με καραβάκι από τη γέφυρα Eminonu ή με λεωφορείο από το Besiktas.

5. Αrasta Bazaar

Παζάρια της Κωνσταντινούπολης: Μάθετε πώς να βγείτε κερδισμένοι!

Αν ψάχνετε για χαλιά, αυτή είναι η αγορά που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε. Επέκταση του Μπλε Τζαμιού, η Arasta Bazaar αποτελείται από δύο σειρές καταστημάτων. Εκτός από χαλιά -εδώ στεγάζεται και ο Κρατικός Οργανισμός Τάπητος με μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και ποιότητες- θα βρείτε και όμορφα κεραμικά.
Ανοιχτά καθημερινά 8:00-20:00. (www.arastabazaar.com)

TIPS ΓΙΑ ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ

Στα παζάρια ποτέ μην πληρώσετε πάνω από 50% από την τιμή που σας ζητάνε. Οι καταστηματάρχες είναι γνωστοί για την επιμονή τους και εσείς από την άλλη πρέπει να φανείτε σκληροί στη διαπραγμάτευση. Αν ενδιαφέρεστε για κάποιο αντικείμενο προσφέρετε τα μισά από την αναγραφόμενη τιμή και προς Θεού μην δείξετε ότι σας αρέσει τόσο πολύ. Τέλος, αν το έχετε μετανιώσει, μην νιώσετε τύψεις αν έχει ξεσηκώσει για χάρη σας όλο το μαγαζί.

Προτιμήστε να πληρώσετε σε μετρητά, γιατί έτσι θα εξασφαλίσετε πολύ καλύτερη τιμή. Αν θέλετε να κάνετε σοβαρά ψώνια, καλό είναι να έχετε μαζί σας κομπιουτεράκι για να κάνετε γρήγορα τις μετατροπές και να δείχνετε και στους καταστηματάρχες πόσα είστε διατεθειμένοι να δώσετε.

Στην Κλειστή αγορά τα χρυσά κοσμήματα πωλούνται με το κιλό! Καλό είναι να ενημερωθείτε για την τιμή του στις βιτρίνες τους. Στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να αγοράσετε είδη από πορσελάνη ή χαλκό, χαλιά, δερμάτινα, τσάντες, υφάσματα, μπαχαρικά, χάντρες, ναργιλέδες, αλαβάστρινα διακοσμητικά και χάντρες.

Tα περισσότερα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν Δευτέρα έως Σάββατο 09:00-20:00. Τα εμπορικά κέντρα έχουν διαφορετικά ωράρια.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ… «ΜΑΪΜΟΥ»;

Στο Grand Bazaar (Capali Carsi) πολύ πιθανό να έχετε ακούσει ότι κανείς βρίσκει τσάντες και αξεσουάρ επώνυμων οίκων σε εξευτελιστικές τιμές. Όμως, αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι ανάμεσα στα δεκάδες μαγαζιά που πουλάνε απομιμήσεις Gucci, Prada, Lοuis Vuitton, Bottega Veneta και Balenciaga υπάρχουν και κάποια που ξεχωρίζουν για τις «authentic μαϊμού», όπως θα ακούσετε να τις λένε. Φτιαγμένες από πολύ καλής ποιότητας δέρματα, ξεγελάνε και το πιο έμπειρο μάτι. Όσο για τις τιμές τους; Θα έλεγε κανείς ότι για «ανώνυμες» είναι λιγάκι υψηλές (για παράδειγμα, όταν η τιμή μιας Βalenciaga είναι (!)1.300 εκεί μπορείτε να τη βρείτε γύρω στα 400(!). Εσείς θα είστε οι μόνοι που θα ξέρετε ότι δεν είναι γνήσια!

Εμείς, ωστόσο, σας προτείνουμε το La Moda. Εκεί, ο Suat Metin θα σας βοηθήσει να επιλέξετε και θα σας δώσει εγγύηση καλής… μαϊμούς! (Divrikli Sokak 1-12, Kapalicarsi, tel. +90 212 522 5905)

Μη ξεχάσεις επίσης να διαβάσεις όλα όσα χρειάζεσαι για το ταξίδι σου στην Κωνσταντινούπολη!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ