Κωνσταντινούπολη: Όλα όσα χρειάζεσαι για αυτό το ταξίδι
Ενημερώθηκε στις 26 Μαρτίου 2019, 13:03

Σκέφτεστε να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη; Ενημερωθείτε για κάθε χρήσιμη πληροφορία και λύστε κάθε σας απορία για το ταξίδι σας στην ονειρική Βασιλεύουσα!

Είσοδος στην Τουρκία

Για την είσοδό σας στην Τουρκία δεν χρειάζεστε visa. Αρκεί ταυτότητα ή διαβατήριο νέου τύπου με λατινικά γράμματα.

Νόμισμα

Το νόμισμα της Τουρκίας είναι η τουρκική λίρα (TRY). Μία τουρκική λίρα ισοδυναμεί περίπου με €0,20. Συνάλλαγμα μπορείτε να κάνετε σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος (Doviz Burosu) αλλά και σε τράπεζες.

Κωδικός Κλήσης

+90. Συγκεκριμένα για Κωνσταντινούπολη προσθέτετε το 212 για την ευρωπαϊκή ακτή και το 216 για την ασιατική ακτή.

Χρήσιμα τηλέφωνα

  • Προξενείο Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη
    Turnacibaci Sokak 32, Beyoglu, Τ. +90 212 393 8290-2
    Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-12.00 & 14:00-16:00
  • Τουριστική Αστυνομία: +90 212 527 4503
  • Αστυνομία: 155
  • Πρώτες βοήθειες: 112
  • Πυροσβεστική: 110
  • Τροχαία: 154

Κωνσταντινούπολη: Όλα όσα χρειάζεσαι για αυτό το ταξίδιΜεταφορές

Πληθώρα μεταφορικών μέσων βρίσκονται στη διάθεσή σας για τις μετακινήσεις σας στην Κωνσταντινούπολη. Από μετρό, τρένο, τραμ και λεωφορεία μέχρι θαλάσσια λεωφορεία και ferry. Σημειώστε ότι το Μετρό πραγματοποιεί δρομολόγια για πολύ συγκεκριμένες αποστάσεις, ενώ πιο διαδεδομένα μέσα είναι τα λεωφορεία και τα τραμ.

Για πιο οικονομικές μετακινήσεις προμηθευτείτε την Istanbul Kart, την προπληρωμένη κάρτα μεταφορών. Θα τη βρείτε σε κιόσκια δίπλα σε κεντρικούς σταθμούς όπως Eminonu, Sultanahmet, Taksim Square, Beyazit/ Kapali Carsi (Grand Bazaar) κ.α. -ο πιο εύκολος τρόπος για να τη βρείτε είναι στο Eminonu. Η αγορά της κοστίζει TRY6=€1 και από εκεί και πέρα τη «φορτώνετε» με διαδρομές (www.turkeytravelplanner.com).

Τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη είναι κίτρινα και η μικρή ταμπέλα στην οροφή τους αναγράφει Taksi. Όταν ο οδηγός «ρίξει» τη σημαία, το ταξίμετρο πρέπει να γράφει TRY 2.50=€0.42 ενώ για κάθε χιλιόμετρο που διανύει χρεώνει TRY1.40=€0.23. Η ταρίφα είναι η ίδια μέρα και βράδυ. Για τη διαδρομή από το Sultanahmet στην Πλατεία Taksim (15-20΄), το κόστος είναι από TRY13-20=€2.20-3.40, από το Sultanahmet για το Αεροδρόμιο Ataturk TRY32=€5.35 και από το αεροδρόμιο για την Πλατεία Taksim TL40=€6.70.

Να είστε προετοιμασμένοι, βέβαια, καθώς οι εμπειρίες των τουριστών με τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Για παράδειγμα ο οδηγός μπορεί να μην σας δεχτεί, γιατί η απόσταση θα του φανεί κοντινή ή να σας κατευθύνει στον προορισμό σας, χωρίς να ανοίξει το ταξίμετρο, να σας οδηγήσει στο σημείο όπου κατευθύνεστε, κάνοντας κύκλους, για να σας χρεώσει περισσότερα κ.ά.

Αργίες

Επίσημες αργίες είναι η Κυριακή, οι εθνικές γιορτές 23 Απριλίου, 19 Μαΐου, 30 και 31 Αυγούστου, 01 Σεπτεμβρίου, 29 Οκτωβρίου,06-09 Νοεμβρίου, η Πρωτοχρονιά.

Κωνσταντινούπολη: Όλα όσα χρειάζεσαι για αυτό το ταξίδι

Μουσεία

Πολλά από τα μουσεία παραμένουν κλειστά τη Δευτέρα. Εάν θελήσετε να βγάλετε φωτογραφίες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, είναι πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί η καταβολή πρόσθετου εισιτηρίου.

Νερό

Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στη Κωνσταντινούπολη θεωρείται απαραίτητη, καθώς αυτό της βρύσης δεν είναι πόσιμο. Το μπουκάλι των 200-350ml κοστίζει από TRY1.5-2=€0,25-0,33.

Φιλοδωρήματα

Εστιατόρια: Στα πολυτελή εστιατόρια 10-15% και στα μικρότερα 5-10% επί του συνολικού λογαριασμού.

Ξενοδοχεία: Οι αχθοφόροι είναι ευχαριστημένοι με TRY 2-3 για την κάθε αποσκευή.

Ταξί: Δεν χρειάζεται να αφήσετε tip, ωστόσο, μπορείτε να στρογγυλοποιήσετε το ποσό της κούρσας προς τα επάνω. Για παράδειγμα αν η διαδρομή σας κοστίζει TRY9,70, εσείς αφήστε TRY10.

Turkish bath (hammam): Αν μείνετε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που σας προσφέρουν οι υπάλληλοι του hammam (πάντα περιμένουν κάποιο tip), τότε αφήστε προαιρετικά το 15% του συνολικού ποσού.

Κωνσταντινούπολη: Όλα όσα χρειάζεσαι για αυτό το ταξίδι

Καιρός

Η Κωνσταντινούπολη έχει μεσογειακό κλίμα. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, με υγρασία και οι χειμώνες ψυχροί, με βροχές, συχνά και με χιόνι. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ήπια, με δροσερά βράδια και απρόβλεπτες, ωστόσο, ημέρες υγρασίας.

Φαρμακεία

Θα τα αναγνωρίσετε από τη μεγάλη ταμπέλα «Ε» ή «Eczane» με κόκκινα και λευκά γράμματα. Είναι ανοιχτά από Δευτ.-Παρ. 09:00-19:00. Τα βράδια και τις Κυριακές λειτουργούν με εφημερίες, αναρτημένες στις βιτρίνες με την ένδειξη «nobetci eczane».

Κωνσταντινούπολη: Όλα όσα χρειάζεσαι για αυτό το ταξίδι

Ωράριο Καταστημάτων

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά καθημερινά από τις 09:00-21:00. Το Σάββατο το απόγευμα κλείνουν, καθώς και την Κυριακή. Ωστόσο, στην Istiklal και τους άλλους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους ανοίγουν και την Κυριακή λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Τράπεζες και ATM

Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν online υπηρεσίες στα αγγλικά. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι Δευτ.-Παρ. από τις 09:00-17:00, κάποιες ωστόσο κλείνουν μεταξύ 12:00-13:00 για lunch break. Προσωπικό που μιλάει αγγλικά έχετε περισσότερες πιθανότητες να συναντήσετε σε τράπεζες γύρω από την Πλατεία Taksim και τη Λεωφόρο Istiklal (Beyoglu). Citibank και HSBC είναι κάποιες από τις διεθνείς Τράπεζες που μπορείτε να βρείτε στην Κωνσταντινούπολη.

Πιστωτικές Κάρτες

Οι σημαντικότερες πιστωτικές κάρτες γίνονται αποδεκτές από τις περισσότερες επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Πιο διαδεδομένες είναι η MasterCard και η Visa, ενώ η American Express και η Diners Club International γίνονται λιγότερο αποδεκτές λόγω του υψηλού επιτοκίου.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους (μέσα μεταφοράς, cafés, εστιατόρια) με καθολική απαγόρευση. Επιτρέπεται μόνο στους δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, γήπεδα κ.λπ.

Κωνσταντινούπολη: Όλα όσα χρειάζεσαι για αυτό το ταξίδι

Dress Code

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο dress code για τους τουρίστες. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσέξετε κατά την επίσκεψή σας σε τζαμιά είναι να μην φορέσετε σορτς και αμάνικα μπλουζάκια (και τα 2 φύλα). Στα πιο δημοφιλή τζαμιά, μάλιστα, υπάρχει προσωπικό που προμηθεύει τους επισκέπτες με ρόμπες (χωρίς κόστος). Οι γυναίκες προτιμήστε φόρεμα ή μπλούζα με μανίκι και φούστα μέχρι το γόνατο (τουλάχιστον) και οι άνδρες μακρύ παντελόνι και μπλούζα με μανίκι επίσης.

Tax Free

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) στην Τουρκία είναι γνωστός ως katma deger vergisi (KDV) και είναι ενσωματωμένος στην τιμή του κάθε προϊόντος. Σε καταστήματα που έχουν στη βιτρίνα τους το αυτοκόλλητο «Tax Free Shopping» (μπλε, γκρι και λευκό χρώμα) δικαιούστε να ψωνίσετε παίρνοντας πίσω τον Φ.Π.Α.

Ζητήστε πριν τη συναλλαγή να πληρώσετε με tax free, προκειμένου να πάρετε την ειδική απόδειξη επιστροφής φόρου (KDV iade ozel fatura). Στο αεροδρόμιο κατευθυνθείτε προς το γραφείο «Global Refund: Tax Free Shopping», για να σφραγιστεί η απόδειξή σας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι φεύγετε από τη χώρα. Τα χρήματα που σας αντιστοιχούν θα μπουν σε τούρκικες λίρες στον τραπεζικό λογαριασμό σας.

Κινητά Τηλέφωνα

Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν τρία δίκτυα GSM: Turkcell, Telsim και Avea. Αν έχετε κάνει roaming στο κινητό τηλέφωνό σας, δεν θα έχετε πρόβλημα να το χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, οικονομικότερη λύση είναι αυτή της αγοράς μιας τοπικής κάρτας SIM, διαθέσιμης σε όλα τα δίκτυα. Βρείτε έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο (το Turkcell είναι το πιο δημοφιλές), παρουσιάστε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και μπορείτε να αγοράσετε κάρτα 100 μονάδων (25΄ομιλίας) με TL30-40=€5-6.7, 500 (TL53=€8.9), 1.000 (TL98=€16.4).

Κωνσταντινούπολη: Όλα όσα χρειάζεσαι για αυτό το ταξίδι

Sightseeing

Ζήστε μια μοναδική εμπειρία Hop on-Hop Off (open air διώροφο λεωφορείο) και γνωρίστε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης μέσα από τρεις διαφορετικές διαδρομές -η τρίτη μάλιστα είναι νυχτερινή! Οι ξεναγήσεις ξεκινούν στις 09:15, με τελευταία αναχώρηση στις 18:00 (συχνότητα δρομολογίων ανά 45΄, διάρκεια 2 ώρες και 30΄), εκτός από τη βραδινή που αναχωρεί στις 19:00 ανά 30΄μέχρι τις 21:00, όλα με αφετηρία την Αγία Σοφία.

Προμηθευτείτε τα εισιτήρια από τα κιόσκια μπροστά στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας, το παλάτι Τοπ Καπί, τον Ιππόδρομο, το πάρκο Sultanahmet, την Πλατεία Taksim αλλά και μέσα στο λεωφορείο.

Γνωρίστε τα πάντα για την Κωνσταντινούπολη:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ