Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη; Σου έχουμε ακριβώς τι να κάνεις!

Όσοι προτιμήσετε να κάνετε Πάσχα εκτός Ελλάδας, μία πολύ καλή πρόταση είναι ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.

Must εμπειρίες

Ψώνια στο Μεγάλο Παζάρι

«Οπλιστείτε» µε υποµονή, χρήµατα και ενέργεια για το παζάρεµα και επισκεφθείτε το Μεγάλο Παζάρι. Η ατµόσφαιρά του και µόνο θα σας γοητεύσει µε τα εκατοντάδες µικρά µαγαζάκια και τους µικροπωλητές να συναγωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει την προσοχή σας (καθηµερινά, πλην Κυρ., 09:00-19:00, www.kapalicarsi.com.tr). Δίπλα στο Μεγάλο Παζάρι και η Αιγυπτιακή Αγορά, περισσότερο γνωστή ως Αγορά Μπαχαρικών -Misir Çarsisi– (Δευτ.-Σάβ. 08:00-19:00).

Βόλτα στις γειτονιές της Πόλης

Εξερευνήστε τις λιγότερο γνωστές γειτονιές της Πόλης, όπως η Fatih γύρω από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαµί και η Besiktas, κοντά στην Πλατεία Taksim.

Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη; Σου έχουμε ακριβώς τι να κάνεις!

Βόλτα µε πλοίο στο Βόσπορο

Κάντε µια ροµαντική βόλτα µε πλοίο στον Βόσπορο, µεταξύ της ευρωπαϊκής και ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, ενώ, αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, αποδράστε στα Πριγκιποννήσια µε µεγαλύτερο την Πρίγκηπο (τα πλοία αναχωρούν από την Adalar Iskelesi στο Kabatas στην ευρωπαϊκή πλευρά και από τα Bostanci, Maltepe και Kartal από την πλευρά της Ασίας).

Ώρα για χαμάμ

Περάστε µερικές ώρες χαλάρωσης σε ένα παραδοσιακό τούρκικο χαµάµ. Όσο παλαιότερο και λιγότερο τουριστικό είναι τόσο πιο παραδοσιακή η «τελετουργία». Το πιο δηµοφιλές για τουρίστες αλλά αρκετά ακριβό είναι το Cagaloglu Hamami (www.cagalogluhamami.com.tr), ενώ το Çemberlitas Hamami (www.cemberlitashamami.com) είναι αρκετά παραδοσιακό και πολύ πιο οικονοµικό.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η περίοδος του Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη είναι ξεχωριστή εµπειρία. Οι ελληνικές κοινότητες είναι ιδιαίτερα ενεργές και µάλιστα οι νεότερες γενιές φροντίζουν να διατηρούν τα ήθη και τα έθιµα αυτών των ηµερών, ενώ η απόλυτη κατανυκτική ατµόσφαιρα στο Πατριαρχείο και σε δεκάδες ακόµα ορθόδοξες εκκλησίες θα σας µείνει αξέχαστη.

Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη; Σου έχουμε ακριβώς τι να κάνεις!

Μεγάλη Τρίτη

Τη Μεγάλη Τρίτη ακολουθήστε το πλήθος των πιστών στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, για να παρακολουθήσετε τη θεία λειτουργία και να ακούσετε τη χορωδία να ψάλλει το Τροπάριο της Κασσιανής κατά το βυζαντινό τυπικό.

Μεγάλη Παρασκευή

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής αναβιώνει ένα καθαρά πολίτικο έθιµο, αυτό των Επτά Επιταφίων. Οι πιστοί επισκέπτονται επτά εκκλησίες, προσκυνούν τους Επιταφίους και περνούν από κάτω, ενώ στον Ναό των Παµµεγίστων Ταξιαρχών, στη συνοικία Balat, έρχονται οι Ρωµιοί για να περάσουν τη Ζουλόπετρα, µια στενή οπή στη βάση ενός τοίχου του ναού, που οδηγεί σε ένα µικρό δωµάτιο.

H πιο «µυσταγωγική» στιγµή του πολίτικου Πάσχα είναι η περιφορά του Επιταφίου στους δρόµους της Πριγκήπου, από τη µόνη ρωµαίικη ενορία που πραγµατοποιεί περιφορά έξω, την Παναγία της Πριγκήπου, που αναβίωσε το έθιµο το 2004.

Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη; Σου έχουμε ακριβώς τι να κάνεις!

Σε αντίθεση µε την Ελλάδα, η ακολουθία ξεκινά λίγο µετά τις 5 το απόγευµα, και ο Επιτάφιος βγαίνει περίπου µιάµιση ώρα αργότερα. Εκτός από την όλη ατµόσφαιρα, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ίδια η ποµπή, αφού, καθώς βγαίνει ο Επιτάφιος από τον ναό, παρατάσσονται αµαξάδες σοβαροί και αµίλητοι, προπορεύονται τα παιδιά µε τις λαµπάδες, ακολουθεί η χορωδία, που αποτελείται από νεαρές Πολίτισσες, ο Εσταυρωµένος και οι ιερείς, και ακολουθούν οι πιστοί µε αναµµένα κεριά (καραβάκια αναχωρούν καθηµερινά από νωρίς το πρωί µέχρι αργά το βράδυ και η διαδροµή διαρκεί µιάµιση ώρα -εισιτήριο €1,36).

Αν δεν θέλετε να κάνετε αυτό το µικρό ταξίδι, αξίζει να παρακολουθήσετε την ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Çengelköy, που ξεχωρίζει για την περιφορά που γίνεται στον τεράστιο κήπο του.

Μεγάλο Σάββατο

Στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, τελείται και η θεία λειτουργία της Ανάστασης προεξάρχοντος του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Εδώ συρρέει πλήθος πιστών για να ακούσει το χαρµόσυνο µήνυµα της Ανάστασης του Θεανθρώπου τα µεσάνυχτα και συνήθως επικρατεί το αδιαχώρητο τόσο στο εσωτερικό του ναού και στην αυλή του Πατριαρχείου όσο και στους γύρω δρόµους. Αν δεν αντέχετε την πολυκοσµία, προτιµήστε κάποια από τις εκκλησίες του Νιχωρίου (Yeniköy), την πιο δυναµική σήµερα από τις ρωµαίικες κοινότητες του Βοσπόρου.

Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη; Σου έχουμε ακριβώς τι να κάνεις!

Κυριακή του Πάσχα

Το µεσηµέρι της Κυριακής του Πάσχα γιορτάστε τη Δεύτερη Ανάσταση στην Κοίµηση της Θεοτόκου Διπλοκιονίου, δίπλα στην αγορά του Besiktas, όπου το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε διάφορες γλώσσες. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να µαζεύονται σε ενορίες που στήνουν πασχαλινά τραπέζια µε τα παραδοσιακά εδέσµατα και να γιορτάζουν.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Icons Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ